Děsí vás panika kolem koronaviru? 7 dobrých zpráv, které vám zlepší náladu

64 komentářů

SandraN
17. května • 9:41

Nyní, po delší době, mám pocit, že jsem neměla Elynor až tak oponovat. Začínám zvažovat, že bych se spíš asi měla omluvit, neboť se ukázalo, že její prvotní rozhořčení asi bylo namístě a že já zřejmě do problematiky až tak neviděla. Opatření neopatření, dopad to má na všechny, na každého z jeho pozice. No a to nesmyslné trvání na rouškách venku - nemám komentář. Dodělaní budou i ti, co vůbec s virem nepřišli do kontaktu, ti, co se jim odložily operace, ti, co jim nebyla poskytnuta plánovaná vyšetření. Neboť pokud akutně potřebuji svého obvodního lékaře a tento zabarikádován v ordinaci se sestrou a fungující pouze na telefonu řadu týdnů....mi je akorát tak platný jako mrtvému zimník.

helza
21. března • 16:22

Myslím, že tady jde o slovíčka. Úspěšný neznamená, že je skvělý. A ještě je tady sůvko dobrý, které lze chápat dvojím způsobem - dobrý, jako že něco dělá dobře a dobrý, že je hodný. Ano, bylo by skvělé, kdyby úspěšní manažeři byli i skvělí, stává se to, ale není to pravidlem. Úspěšnost se neměří ryzostí charakteru, ani povahou, ale zisky.Jeden čas v USA vítězili asertivní obchodníci s tvrdými lokty ochotni jakékoliv špíny. Po letech se ukázalo, že ztráceli klienty a že nakonec ten slušný obchodníček, těmi tvrďasy zašlápnutý do bláta, začal bitvu o zákazníky vyhrávat. No a pak začala doba velkých korporací a je zase všechno jinak. Ano, Babiš, právě proto, že je manažer, moc dobře věděl, že využívá díru v zákonech (což mimochodem tehdy a dodnes dělá kdekdo.) Pavdou je, že jako politik by neměl mít ve skříni žádné kostlivce. A pravdou je, že pokud jde o dotace EU, pak že nelze operovat našimi pravidly a našimi zákony. Ať někomu dávám cokoliv, peníze zvlášť, pak musí respektovat má pravidla (aspoň si myslím). Ale to všechno, i kdyby zabil svou manželku a zakopal ji v garáži a skončil v base neznamená, že není úspěšný manažer.

Mata69
20. března • 13:56

@j66: velice chybná dedukce! To, že je jedním z nejbohatších lidí v republice, opravdu nesvědčí o tom, že je skvělý manažer. Zrovna u něj to ukazuje na zcela jiné schopnosti. Bohužel stejně jako ty, mu to spousta lidí věří.

j66
20. března • 14:29

@Mata69: A co si Ty představuješ pod pojmem úspěšný manažer ? Co je měřítkem úspěšného manažera v podnikatelské sféře?

Mata69
20. března • 16:01

@j66: to, že se někomu podaří nashromáždit takový majetek a tolik firem, za podmínek, které teď sám kritizuje - to fakt není důkaz o skvělém manažerovi. Jak už jsem psala, to svědčí o zcela jiných vlastnostech.

Mata69
20. března • 15:58

@j66: několik jich znám osobně, vedou úspěšné firmy, ne takové kolosy jako třeba Babiš zrovna. A nemusí chodit "na hranu" jak ty píšeš, nemusí o tom, jestli nejsou náhodou už za tou hranou, rozhodovat soud. Zaměstnanci jsou v jejich firmách spokojení (většina, spokojení nemůžou být vždy zcela všichni pochopitelně, to je taková lidská přirozenost), zajímají se o své zaměstnance a poskytují jim benefity, které mají pro ty zaměstnance smysl a význam. A vyznačují se tím, co jsem pospala níže - firmu VEDOU, to znamená, že mají tým lidí, kteří rozhodují o dílčích věcech, nesou za to samozřejmě odpovědnost a taky jsou úměrně tomu ohodnoceni. Je to tak těžké představit si takového manažera. A všichni, to bych ráda zdůraznila, o kterých tu píšu, které mám na mysli - jsou zároveň velmi pokorní lidé.

j66
20. března • 16:23

@Mata69: To co uvádíš je právě ten rozdíl co si každá z nás představuje pod kritériem úspěšný manažer. Já si myslím, že je to zajištění maximálních ekomomických výsledků. V právním státě rozhoduje o tom, co je za hranou tj. nezákonné soud, vše ostatní je povolené.

j66
20. března • 14:20

@Mata69: Já bych bych s ním pracovat určitě nemohla, nejsem ten typ, co na něj platí nadávky. Nicméně si vybírá lidi, na které to platí a ty řídí. Evidentně podle zisku firem úspěšně. Jasně že využívá až hranu všechno co může (dotace, pobídky apod), jestli zneužívá může říct jen soud. Žádné iluze si o něm ani o jeho metodách nedělám, ale ty si si nedělám ani o jiných.

Elynor
19. března • 16:26

Mno, jelikož řečeno slovy klasika - "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat." - je v podstatě jediným způsobem, jak se s tím vyrovnat, legrace. Tedy pokud se požaduje mít zakrytý obličej, nevidím důvod, proč na to nepoužít například masku Darth Vadera z hvězdných válek. Ale jsou i jiné pěkné, třeba maska šílené postavy Psycho z počítačové hry Borderlands. ]:-D Další věc - dneska jsme odpočítávali vteřiny před 12.hodinou, až si budeme moct jít koupit něco k jídlu - 3, 2, 1, zážeh, start - přičemž kolega drsně pravil, že běda, jak uvidí v krámě důchodce. Že má už hodinu hlad jako zvíře, takže se nezná a bude zlej. Žádní tam nebyli, takže ke ztrátám na životech nedošlo. Ještě předtím jsme podrobili zkoumání jednu roušku, kterou kdosi kdesi ukořistil - byla z jedné strany modrá a z druhé bílá a nebyl k ní návod k použití. Protože poměr hlasů v rozhodování - bílou na ústa/modrou na ústa - byl vyrovnaný, hodili jsme mincí. Vyšlo modrou na ústa. Pak jsme chtěli losovat, kdo bere roušku a kdo bude dělat ostudu s náhražkami, ale kolega si roušku uzurpoval s výkřikem "kdo je tu nejstarší". Inu, měl pravdu. Pasovali jsme ho na seniora pravítkem a získal právo držení roušky až do jejího rozedrání. No a cestou pro jídlo jsme viděli na tenisových kurtech lidi, jak plejou. Nemyslím anglický výraz "play". Doslova pleli, protože jim kurty začaly zarůstat plevelem, když nesmějí hrát. Inu, opatření. Ano, bagatelizuji situaci. 8-P

helza
19. března • 18:46

@Elynor: Zažertovat si není bagatelizování situace, to je normální a je to fajn. (tedy pokud to není jedovaté a zesměšňijící)Kdysi po vstupu vojsk koloval článeček, v němž se dokazovala teorie Marxismu-Leninismu o proměně kvantity na kalitu takto: Tak dlouho narůstá sranda, až je z toho průser a pak tak dlouho narůstá průser, až je z něho sranda. Akorát nevím, zda je to i v dnešní době srozumitelné.

j66
19. března • 15:49

V našich mediích mi ještě chyběla zpráva, že za to může Putin. Ale netrvalo to tak dlouho a včera už jsem četla, že ruské tajné služby šíří paniku na sociálních sítích a tím tím rozkládají demokracii. >:-(

Mata69
20. března • 10:32

@j66: Řekla bych - trochu zbytečná a trapná poznámka....neviděla ani neslyšela jsem takový náznak. Kromě od takových přispěvatelů, kteří na to upozorní jako ty, že to ještě neslyšeli.

helza
19. března • 18:34

@j66: :-) jj, Putin chyběl

j66
19. března • 15:44

Já situaci extra nějak zvlášt nesleduji, ale proč je vyhlášená karanténa jsem pochopila už když se to řešilo v Číně. O tom, že je to účinné svědčí i poloviční úmrtnost a celkový počet mrtvých oproti Itálii, kde tyto opatření zavedli až s křížkem po funuse.
Podle zveřejněných čísel je v Číně nemoc na ústupuje hlášeno 67800 nakažených a 3122 mrtvých. V Itálii je hlášeno 35713 nakažených a 2978 mrtvých a nemoc je na vzestupu. U nás ve městě karanténa není, ale jsou tu nakažení. Roušky ani respirátory v lekárně nemají, takže sedím doma a nevycházím.
Mimochodem v Dánsku byly školy uzavřené ve stejné době jako u nás a doporučení nevycházet nosit roušky a pod. je tam úplně stejné a přišlo ve stejnou dobu jako u nás.

SandraN
18. března • 17:32

Jakožto obyčejný řadový zaměstnanec se držím své role. Podřídit se tomu, co se po nás chce, respektovat nastavená pravidla. Nepřekážet druhým a mlčet a nekritizovat je. Jsme v tom všichni. Každý na tom svém postu. Malé ryby, velké ryby. Všichni. Neodhadnu, kam až to zajde, kdy to skončí, jak nás to každého zasáhne. Možná to ví ten, kdo do toho víc vidí. Nejsem mezi těmi, kdo mají tu moc, tu funkci něco měnit, nenastoluji pravidla. Aniž bych se chtěla schovávat v davu, mám pocit, že téhle situaci nerozumim. Nevím, co bych měla dělat, abych situaci dokázala zvrátit ve prospěch nás všech. Přišlo to, přijala jsem to jako něco, co neumím změnit. Ano, mohla bych ukazovat na ty, co to řeší a mlátit pantem,že to dělají blbě. Jenomže já nevím, co je teď, v tuhle chvíli dobře,co je špatně. Nejsem politik, nejsem ředitelka zeměkoule....jako obyčejný člověk si přeju. Ať to prečkáme,ať je to pokud možno bez velkých malérů a ztrát za náma. ...!

SandraN
18. března • 11:09

Jsem obyčejný člověk, beru to jako obyčejný člověk. Zaměstnavatele a vládu mám nad sebou, jsem řadový zaměstnanec. Od nikoho žádné kompenzace požadovat nebudu, chodím jen do práce a z práce, dokud nám to zaměstnavatel nezmění, myslím na ty lidi, co to chytli, na ty, co jsou doma sami, budu si přát, aby to odeznělo a budu dělat, co se mi řekne. Za daného stavu nemůžu dělat nic jiného, než čekat. Extra zásoby nemám, bohužel nemám ani roušku, nebyly tady k dostání ani předtím, až vyjím lednici, začnu patrně hubnout. Prý bez roušky nic nenakoupím, tak je to jasný.

SandraN
17. března • 13:41

Já si vůbec nemyslím, že co živnostník, to zazobanec. Jen konstatuju, že teď je houby platné mít například hojně navštěvovanou restauraci. Výdělek prostě nebude.a skutečně nemůžu za to, že někdo kolem sebe kope hlava nehlava, když je v situaci, která se mu nezamlouvá. Ostatni se taky musí přizpůsobit. A proč ten který člověk podniká, to snad on sám musi nejlíp vědět. Je to odpovědnost za lidi pod ním, vidina lepšího společenského postavení, vyššího výdělku, nemít nad sebou žádného šéfa. Jen úplný pitomec by si mohl myslet, že lidi podnikají, aby brali míň. Mám mezi známými kupu zaměstnanců i podnikatelů. Nedělím lidi podle toho. Ale zrovna tak, jako já si můžu za to, že se těžko podívám o dovolenou na Maledivy či do jiné exotické destinace, tak ten, kdo podniká, má prostě svůj díl odpovědnosti za situace, do nichž se může dostat. Já přece Elynor nemůžu za podmínky, ve kterých si zrovna Vy vydělávate na chléb náš vezdejší. Je to jen a jen Vaše věc. Nemůžete ale snad útočit na druhé,že si dnes nevíte rady se svými zaměstnanci. Co já s tím mám společného, že máte pod sebou lidi....

Elynor
17. března • 14:36

@SandraN: Tak dobře, ještě jednou - v tomto státě vznikla naprosto nesmyslná panika, způsobená částečně politiky, částečně médii. V důsledku toho se vyhlásila nesystémová a současně zbytečně agresívní opatření. Za to jednoznačně nesou odpovědnost vláda a premiér. Restrikce znamenají, že jak podnikatelé, tak zaměstnanci jsou významně ohroženi, protože jednoduše přijdou o živobytí. První krachující firmy a propuštění zaměstnanci už jsou teď. Moc se o tom nemluví, ono se to nehodí. Přitom je to teprve začátek. Jestli si myslíte, že vás se to nedotkne, žijete v iluzi. Všichni na to doplatíme, protože následkem bude hospodářská recese daleko větší, než by nezbytně nutně musela být. Nejen u nás, v půlce Evropy, na které jsme ekonomicky výrazně závislí. Není otázka, jestli se to stane, ale kdy. Pak to zaplatíme všichni. Naprosto zbytečně - proč? Protože koronavirus nikam nezmizí. Bude tady s námi pořád, stejně jako chřipka, a jediné smysluplné by bylo si na to zvyknout, a přizpůsobit se, naučit imunitní systém co nejrychleji si s tím poradit. Tím, že si zlikvidujeme ekonomiku, se ničemu neprospěje. Jenom si sami řežeme tu větev. Lépe už to vysvětlit neumím, ale na internetech se dá o tom najít pár článků, kde je to poměrně jasně popsáno.

helza
17. března • 9:30

Musím ti Elynor poděkovat a smeknout klobouk, že v této době takto pomáháš. Nicméně, věř, že rouškou rozhodně nechráníme sami sebe, ale své okolí před infekcí, kterou jjiž můžeme mít, nebo ji dokonce už máme - vzhledem k dlouhé inkubační době, vzhledem k infekčnosti v inkubační době a vzhledem k možnému bezpříznakovému průběhu. (Jako když nemocný virem HIV používá kondom i když nemá AIDS.) Našla jsem video s návodem na roušku tak jednoduchu, že si ji může udělat každý, i ten, kdo nemá ani jehlu a niť a v životě nic neušil. Jenom se poskládá kousek látky. Je tady: "https://www.facebook.com/cchantv/videos/1147491672... ... ".Myslím si taky, že vzít si roušku, je-li sebemenší možnost, že šířím nějakou nákazu by mělo být samozřejmým projevem ohleduplnosti i v případě obyčejné rýmy - pro asijské národy to samozřejmé je. (Mimochodem, léčím se dlouhodobě na plicním kvůli bronchiektáziím. A kdykoliv tam jdu, hned u dveří je stojan s ústenkama a já si ji vždy beru jako spousta jiných pacientů, kteří neví, jestli krom své základní diagnózy nějakou infekci přeci jenom nemají.) Pokud roušku někdo odmítá z důvodu, že mu to bylo nařízeno, zvlášť pendluje-li mezi lékárnou a domovem seniorů, pak je to tristní. Připomíná mi to mou extchyni, která tvrdila, že nejlepší způsob výchovy je ten, říkat dítěti pravý opak toho, co po něm chceme. Takže když prý před lety chtěla aby její tříletý syn (můj muž) jedl, tvrdě mu říkala "nejez". Když chtěla, aby slezl s křesla, řvala na něj: "zůstaň tam a nelez dolů". Ale to šlo o malé dítě v období prvního vzdoru.

Elynor
17. března • 9:59

@helza: Ty podomácku vyrobené roušky nechrání nikoho před ničím. Je to jenom takové šidítko. Jo, až půjdu na plicní, vezmu si ústenku, jako každej. Až budu mít rýmu nebo něco jiného, nebudu se tahat s krabicemi se zdravotnickým materiálem. V lékárně nám to nechají za dveřma. Vezmeme to, naložíme do auta, v autě jsme dva a dávno už jsme jeden druhého nakazili vším možným, hezky recipročně, tak tam nepotřebujeme sedět s rouškama, a v důchoďáku opět necháváme krabice na místě k tomu určeném a telefonicky sdělíme, že jsme to tam dali a že si to má personál vyzvednout. U pumpy není živá noha, když tankujeme. Jedinej, koho jsem teoreticky mohla ohrozit, byl asi prodavač v krámě, když jsem si šla pro chleba. Ten taky neměl ani roušku ani rukavice, takže jsme si kvit. ]:-D Pro mě za mě, jestli chtějí lidi nosit roušky a myslí si, jak to pomůže, nebudu jim brát iluze. Ale jedinej, kdo opravdu velice nutně ty roušky a respirátory potřebuje, jsou lékaři a zdravotnický personál - v nemocnicích a právě v těch důchoďácích, kde pečují o bezmocné klienty ležáky, a tam se toho kriticky nedostává, což je opět hanba padající na hlavu těch, co jsou zde tak velebeni, jak řeší krizovou situaci. To bylo napřed roušky nejsou potřeba, pak roušky jsou, tak je pošleme do Číny, pak nejsou, ale budou, pak je chtěl Babiš osobně rozvážet, pak že budou příští týden, pak je údajně někdo ukradl, teď zase možná budou, ale nikdo neví kdy, a kolik, a když náhodou nějaké jsou, tak je jich třicet na jednu nemocnici. Nemůžu si pomoct, ale tohle je kabaret, ne krizové řízení. 8-)

SandraN
17. března • 9:25

Už 25.2. psali na Novinkách, že se virus v Itálii, kam jezdí hodně našich lyžovat, rychle šíří. Ten, kdo tam i přesto vyjel, riskoval. Svoje zdraví a zdraví ostatních po návratu. Vůbec si nemyslím, že tu někdo je ten nejhorší. Tohle je situace, která tady ještě nikdy nebyla. Kritizovat za ni ty, co ji řeší, si nedovoluji. Oni to nezapříčinili. Oni řeší následky. Chápu, že i když ti lyžaři mají na týden lyžovačky pro celou rodinu, těžko měli s sebou hotovost na další dva týdny navíc. A že pokud mají někde sedět zavření, je to lepší a levnější doma. Ovšem to už je houby platné to teď řešit. Teď je karanténa a čeká se. Pořád ještě dost lidí chodí do práce. Logicky...všichni být doma nemůžeme. Dopad to bude mít na všechny. Na toho, kdo má pod sebou zaměstnance, asi víc. No zase dřív vydělával asi víc než my, kterým je každý měsíc posílán plat. Tak teď prostě enormní příjem z podnikání nebude. Co se dá dělat. Osočovat ale z toho druhé asi není to pravé ořechové.

Elynor
17. března • 10:07

@SandraN: Fajn, enormní příjem z podnikání nebude. Nebudu zde vyvracet naivní přesvědčení půlky národa, že co podnikatel, to milionář. Ale mohla bych vám poslat ty dva vyhozené kluky, že byste jim třeba něco chytrého poradila a případně jim pomohla. Nebo jim to aspoň hezky vysvětlila, co je teda to pravé ořechové. :-)

helza
17. března • 12:44

@Elynor: Virus, který je mikroskopický, sám o sobě nepřežije, žije na kapénkách a těmi se přenáší. A kapénky jsou už dost velké na to, aby je i ta nejjednodušší po domácky zhotovená rouška zachytila.

Elynor
17. března • 16:03

@helza: Každá doma vyrobená rouška je maximálně tak módní doplněk. Virus jí proleze tam i zpátky, a vůbec ho to nezarazí. A kdyby nepřežil, tak proč teda děláme tyhle manévry? Myslím, že kdyby se virus uměl smát nahlas, tak zní smích všemi městy a ulicemi. ]:-D

helza
17. března • 18:38

@Elynor: 1) Virus sám o sobě proleze, ale taky sám o sobě neumí tělo opustit a mimo tělo žít neumí, proto se uchytí na kapénce a žije na ni. A kapénky jsou dostatečně velké, aby je rouška zachytila.2) Jedním z epidemiologických problému tohoto viru je, že i člověk, který nemoc prodělal a uzdravil se, může onemocnět znovu. Navíc pořád jde o to, aby neonemocněli všichni najednou, takovou kapacitu ventilátorů a lůžek nemají nikde na světě. A pokud si někdo myslí, že koronavirus je v pohodě, protože to odnesou jen staří a nebo nemocní, tak si vlastně myslí, že na těchto lidech nezáleží a že jsou postradatelní. A to není úplně fajn názor.3) To, že v kapitalismu dochází k recesím a krizím je jisté a nějaká krize vždycky přijde i bez koronaviru. I na to musíme být připraveni. Odskáčeme to sice všichni, ale ne vinou vlády. Mimochodem pravicové vlády tvrdí, že by udělaly přísnější opatření a ještě dříve.

helza
18. března • 10:24

@helza: 300 z 10. milionů, dejme tomu z 1 milionu nakažených (i když to je pouhý odhad, nakažených bývá určitě víc) což je smrtnost 0,03%. Smrtnost u chřipky se počítá 0,02%, jeliž jsem počet nakažených pouze odhadovala. Asi jich bude víc. Ve Španělsku zemřelo 297 lidí z 8700, to je smrtnost 3 %. Navíc je coronavirus mnohem nakažlivější. Jde o nový virus a všichni vpodstatě "vaří z vody". Ale něco "uvařit" se musí. "vaříme" ze zkušeností, které získáváme postupně a tak i postupně získáváme znalosti o chování tohoto viru i způsobech, jak s ním válčit, jak ho rozložit v čase. V takových situacích je potřeba nezešílet, zachovat si rozum a postupovat krok za krokem. A na prvním místě jsou vždy životy lidí. Ekonomika až potom. Nicméně, pokud už to chceš patlat dohromady, pak ekonomický krach je v tržním hospodářství cyklický nutný a je vždy začátkem nového růstu, je dokonce i impulsem k novému a lepšímu. Nastal by se i bez virusu. Celá ekonomika stojí a padá s růstem a růst nelze do nekonečna, jednou musí spadnout. Pokud voláš po jistotě, pak vlastně voláš po plánovaném hospodářství, potažmo po socialismu. Hlad možná mít budeme, ale hlady se zase nikdy naveliko neumíralo. Ani za války.

Elynor
18. března • 10:50

@helza: Pořád jsem se nedozvěděla, proč je smrt lidí, kteří umřeli na cokoli jiného, méně "hodnotná" než těch, co umřou právě na koronavirus. Každý den zemřou miliony lidí z jiných důvodů, a kvůli tomu se neděje nic. Prostě to tak je. Lidi umírají. Všichni umřeme. Tak proč je teď taková uměle vytvořená panika? A zbytečně. Protože to stejně nikdo neléčí, ti lidi dostanou paralen a pošlou je do postele, a počká se, až se z toho organismus vyhrabe sám. Takže kdyby se neudělalo vůbec nic, výsledek bude stejný, umře zhruba stejně lidí jako umírá pořád, dnes a denně, a 99% lidí by vůbec netušilo, že se nějaký "nový" virus vyskytuje. Byla by to prostě jen další viróza z mnoha, se kterými běžně existujeme, a ano, sem tam by někdo umřel, vesměs na nějakou jinou nemoc, kterou měl už předtím, než ten virus potkal, v důsledku oslabení organismu. To je sice blbé, ale dělo se to běžně minimálně posledních 30 let, a nikdo kvůli tomu nedělal celosvětovou aféru. No a tím, že si úspěšně zlikvidujeme ekonomiku, zlikvidujeme i to zdravotnictví, protože pak nebudou peníze, které by se do zdravotnictví sypaly. Nebude odkud je brát. Nebude se umírat hlady, ale nebude jaksi za co léčit, takže se můžou stát těžkým problémem i nemoci považované dnes za banální. Pak ten paralen dostane každej na všechno, a buď přežije nebo taky ne. Pak bude moct poděkovat za ten současný chaos. Už to tady vysvětluju potřetí, asi blbě, jak říkám, jsou chytřejší lidi, co o tom napsali více a podrobněji, a já už na to nemám ani čas ani náladu. Musím si nainstalovat tiskárnu, abych mohla pracovat z domova, až mi zakážou i vylézt na ulici. To jsou ty chvíle, kdy člověk závidí bezdomovcům, že žijou mimo systém. 8-)

helza
18. března • 13:15

@Elynor: Smrt kohokoliv je stejná a stejně bolestná. Nikde nikdo nikdy neřekl, ani nenapsal, že by smrt lidí, kteří umřeli na cokoli jiného, byls méně "hodnotná" než těch, co umřou právě na koronavirus. Pouze sis všechno překroutila k obrazu své paniky. Vůbec nejde o ty, co zemřou, vlastně sem ty sama pořád taháš těch 300 lidí, kteří zemřou na chřipku, jde o epidemiologickou závažnost a s ní související smrtnost. A o to, že každý lidský život má větší cenu, než nějaké prachy. A ani já si o sobě nemyslím, že jsem chytřejší, než všichni epidemiologové světa, to si dokonce nemyslí ani podstatná část lékařů - i oni, až na výjimky, jsou schopni pochopit, že na tohle odborníky nejsou. Proto nám nezbude nic jiného, než doufat a poslouchat. A já nezávidím ani těm epidemiologům, ani vládě. Pokud jsou ale pro tebe zisky a prosperita světa víc, než lidské životy, pak ano. Pak máš svou pravdu a je nad slunce jasnější, že ať kdokoliv cokoliv napíše, jenom tě ještě víc popudí. Chápu že trpíš, ale trpíš pro něco, co mě v porovnání s pandemií koronaviru vůbec nezajímá. Navíc takové věštby stejně nikdy nevyjdou, může to být tak, ale i úplně jinak a to být i o hodně i horší, ale zatím tady máme nemoc která je konkrétní. Tak nepanikař že nepřelezeš brod, když musíš napřed přeplout oceán, aby ses k němu dostala.

Elynor
18. března • 14:45

@helza: Starou bačkoru. Nemám čas doufat a poslouchat, mám fůru práce. Stejně jako plno dalších lidí, kteří si taky myslí svoje, a jsou zděšeni, co se kolem děje - ne kvůli jakési fiktivní pandemii, ale kvůli tomu, že musí řešit následky vyhlášených opatření. Která jsou den ode dne pitomější, i dneska se to mimořádně povedlo. Ale to nemá cenu říkat těm, co poslušně doufají, nebo co to vlastně děláte. Dělejte to klidně dál, aspoň se nepletete pod nohy těm, co dělají něco užitečného. A mohli by dělat daleko víc a užitečnějšího, kdyby to nemuseli aktuálně odložit kvůli zachraňování problémů, které způsobil někdo jinej. Ale až tenhle kabaret skončí, tak já skončím taky, s veškerou charitou, to je naposled, co obětuju svůj čas, sílu, energii, prostředky i peníze, a to na věci, které jsou plně v kompetenci a působnosti tohoto státu, kdyby ovšem na to nekašlal, a nenechal lidi, ať si poradí jak umí. A navrch se tady dočtu, jak mám scestné hodnoty a jsem na prachy. Heh. Skvělé. No já budu první, kdo bude rád, když "věštby" nevyjdou a bude situace jiná=lepší. Nicméně zatím mám všechny důvody se obávat, že nevyjdou proto, že situace bude násobně horší. Virus není ta hrozba, které je dlužno se obávat.

helza
19. března • 8:50

@Elynor: Naprosto souhlasím se Sandrou, přišlo to samo, nikdo to nepřivolal ani uměle nevyrobil a nikdo na světě, ani ty neví, jaké řešení je momentálně správné. Až to skončí, bude nejspíš, jak to bývá, spousta lidí po bitvě generály. Ale momentálně to musí řešit vláda, která musí věřit epidemiologům a učinit opatření, které jí jsou jimi doporučeny. Má s tím hromadu práce a nadávat na ni, je podle mne vpodstatě sprosté (omlouvám se, ale jiné příhodné slovo mě nenapadá). Podobně, možná úplně stejně a možná i mnohem tvrději by totiž jednala kterákoliv opoziční strana, kdyby byla ve vládě.To, že pomáháš je sice chválihodné, pokud jsi ale v duchu plna zlosti a nenávisti, pak ten svůj negativismus vnášíš i do světů těch, kterým pomáháš a kteří za nic nemůžou. I kdybys mlčela a jenom se mile usmívala. Člověk, který někomu pomáhá má přinášet svým ovečkám pokoj a radost a musí mít na to, ustát všechny situace v poklidu a pohodě. Takový dobrovolník je povahou samaritán a když se něco takového stane, bere to jako výzvu a dar pro sebe, dar, který mu dává ještě víc možností někomu pomáhat. Stačí se podívat, kolik lidí háčkovalo a háčkuje chobotničky, kolik plete co se dá a komu se dá, kolik lidí dnes sedí doma a šije roušky. Nevím sice jak přesně pomáháš, ale ať děláš cokoliv, pak řešíš následky pandemie, ne vyhlášených opatření. Možná, nebýt jich, tak bys řešila úplně jiné a o moc horší věci.Nejhorší na tom je, že jsi zde, na Dámě, myslím považována za tu nejvíc pragmatickou, rozumovou bytost. Někdy až tak, že tvé pragmatické názory, mnohá žena, myslící spíše srdcem, nedokáže skousnout. A najednou tady veškerý tvůj pohled a názor na situaci vyplývá z jediného - z nenávisti k Babišovi a k vládě. Z toho vlastně nejhoršího lidského citu.

Mata69
19. března • 11:51

@helza: Už chvíli si vás tady Helzi čtu, a rozumím jak tobě, tak i Elynor...Jen ta situace je fakt výjimečná a zcela vymknutá ze všech kloubů. A zrovna v takové době očekávám od státu - vlády - že informace, které podá budou srozumitelné, PRAVDIVÉ a s jasným cílem. Když ale vidíš premiéra třikrát denně na tiskovce, na každé řekne něco jiného (pokud pochopíš co teda vůbec vlastně říká), na každé další vlastně rozporuje to, co řekl před tím - a jediné co od něj slyšíš "Já jsem ...já....já...." Ve chvíli, kdy se od něj čeká odpovědnost, tak hned říká "vláda..." A když si myslí, že on sám to jedinej skvěle ošéfuje a nenechá ani pracovat krizový štáb, na jehož práci jsou jasná a daná pravidla a když ho konečně nechá ustavit, tak si ho nahonem upraví podle sebe...tak je to špatně a nediv se, že je to terčem kritiky. Tak není to o tom, že je teď snadné si do premiéra kopnout...to fakt ne...jen je vidět - a doufám, že to uvidí i jeho zarytí zastánci - jak v krizové situaci selhává, jak není schopen to kočírovat a není schopen nechat pracovat jiné/pověřené/odborník, aby si případnou zásluhu mohl připsat právě on. Proto ta rozčilenost Elynor.
Máme karanténu - ale nikdo neví, co vlastně se od ní očekává. Nějaké všeobecné "musíme ten virus" zastavit, je málo....je to vlastně nic...Určují se nemocnice speciálně pro nemocné koronavirem - jen jaksi o tom ty nemocnice neví...Vyhlásí se volno pro všechy školy - jen jaksi ministr školství to neví...
Je toho moc...a nejtěžší bude si udržet víru, že to přečkáme a snad moudřejší a pokornější se budeme moci vrátit ke svým běžným životům.

helza
19. března • 14:57

@Mata69: Já Mato rozhodně nejsen jeho zastáncem a kde můžu, tak ho kritizuju a s jeho fanoušky se přu. Ale tentokrát uznávám, že to, proti čemu stojíme nezná nikdo a nikdo přesně neví co dělat, ani čeho lze dál dosáhnout. A i když ho nemám ráda, protože to opravdu není politik, ale manažer tak tentokrát musím říct, že je to dobře. Je to přece jeno manažer zvyklý rozhodovat. Ne každé rozhodnutí musí být správné, ale rozhodovat se musí. Takový váhavý intelektuál by asi...
Ale já jsem nakonec nikde nehájila ani slůvkem Babiše, ani vládu, jenom si myslím, a na tom trvám, že hledat v této situaci mouchy na rozhodování kohokoliv, je opravdu nanejvýš neetické. Ať už jeho rozhodování a jednání vypadá jakkoliv (i proto, že není politik a jako politik to prostě neumí), podle worldometers.info má 22 zemí více nakažených koronavirem než ČR. My jsme pak za nimi první bez obětí na životech. Tedy zatím.
Ale druhá věc je odsuzovat všechna ta opatření a celou situaci bagatelizovat. Stejně by dnes postupovala každá vláda, možná i tvrději a i když někdo (jak vidím i ty) hledá v tom, co se dělá mouchy, tak ty mouchy, vzhledem k tomu, že se situace mění každou hodinu a nikdo na světě neví proti čemu přesně stojíme, jsou naprosto nepodstatné. Ono ať by udělal cokoliv, tak by se našly a ať by na jeho místě byl kdokoliv jiný, našly by se taky.Víš, takové velké krize a katastrofy vždy evokují v lidech to nejlepší, obvykle i mění (byť třeba jen na čas) jejich hodnotový systém, probouzí v nich soudržnost a podobně - ne nenávist ke všemu, co se pro záchranu dělá. Píšeš: "Máme karanténu - ale nikdo neví, co vlastně se od ní očekává. Nějaké všeobecné "musíme ten virus" zastavit, je málo....je to vlastně nic". Já tedy nevím, mně je zcela jasné o co jde, proč karanténa a je to jasné i každému, koho znám, vůbec netuším, co víc chceš slyšet, co víc by měl podle tebe říct. Vždyť o tom mluví odborníci a epidemiologové celé dny. Jedině karanténa zatím pomohla situaci zvládnout tam, kde virus už zaútočil a my nic jiného a lepšího neumíme. A tam, kde podobná opatření nezavedli včas, tam se nemoc rozjela a to bys myslím nechtěla ani ty. A že v takové situaci dochází mezi ministry, nemocnicemi, vládou a nevím čím k nedorozuměním, se dá snadno pochopit.Já to beru jak to je, nikoho z lidí za to neviním a i kdyby mělo jít o umělé vyrobený virus v rámci nějaké té konspirační teorie, rozhodně jej nevyrobili u nás. A to bydlím v obci u Litovle, kde máme skutečně karanténu (v Praze a jinde taková karanténa není), mám už 4 týdny zápal plic, možná i koronavirus, a až na malou rezervu jsme těsně před vypuknutím pandemie převedli veškeré úspory do akcií.

Mata69
20. března • 10:31

@helza: Nechci se tu už víc rozepisovat, ale v tomhle se musím ohradit. Právě teď se právě ukazuje, že je Babiš sakra mizerný manažer! Jestli takto vede své firmy, nechápu, že ještě fungujou...Manažer nemůže šéfovat všechno, všechno řídit, všechno rozhodovat, všechno vidět, všechno objet...Manažer musí být schopen úkoly rozdělit, rozdělit kompetence, nechat rozhodovat jednotlivé odpovědné. Ano, zastřešit to a nechat si reportovat, koordinovat. Ale to, co předvedl, to není dobrá manažerská práce. Fakt ne.

j66
20. března • 13:35

@Mata69: Kdyby byl Babiš špatný manažer, tak není jedním z nejbohatších lidí u nás . O jeho metodách morálním charakteru a způsobu vedení si můžu myslet co chci, ale výsledek jeho práce je očividný a neuznat to, to je lhaní do vlastní kapsy.

Elynor
17. března • 21:03

@helza: Každý rok zemře na chřipku kolem 300 lidí. Téměř se železnou pravidelností. Také jsou to staří a oslabení lidé. A neděje se nic. Na tohle jsme zvyklí, že se to každý rok děje, nikoho to nezarazí, počítá se s tím. Jsou tito lidé - protože umřeli jenom na obyčejnou chřipku -postradatelní nějak jinak než ti, co umřou na koronavirus? Jen proto, že chřipka je taková nezajímavá a opakuje se rok co rok? Každý rok umírají v LDN a důchoďácích desítky lidí kvůli zanedbání péče. Hladem, žízní. Asi na nich nezáleží a jsou postradatelní, nikoho to nezajímá, bere se to jako normální, že v takových zařízeních lidé umírají. Hm.
Ano, dochází cyklicky k recesím a obdobím růstu. Jenže ne ze dne na den. Nikdo je nevyhlásí o půlnoci s platností od šesti ráno. Dá se na ně připravit, dá se vypozorovat, že se něco takového děje, a trvá to měsíce a roky. Zatímco tady bylo ze dne na den lidem zakázáno dělat svou práci, a nařízeno zavřít provozovny, do kterých roky předtím investovali kromě peněz fůru času, práce i invence. Navíc zcela zbytečně, protože toho nebylo zapotřebí. Stejně jako se podobná drakonická opatření nedělala v minulosti kvůli jiným virům. Tímhle se zlikvidují vztahy mezi subjekty, dojde k poklesu peněžních toků, krachu průběžného financování, odnesou to i banky. Vznikne inflace, jakou jsme nezažili, logicky poklesne i výběr daní, a tím se dostane výrazně méně peněz i do zdravotnictví. V konečném důsledku pak můžeme mít víc mrtvých kvůli chudobě, než kvůli viru. Nedivila bych se, kdyby došlo i ke zestátňování. Osobně budu žádat kompenzaci, a náhradu škody. Za tuto škodu, způsobenou právnickým i fyzickým osobám krizovými opatřeními, nese odpovědnost stát. Všichni, kteří byli nuceni uzavřít provozovny, mají nárok na náhradu jednak reálně vzniklé škody, druhak ušlého zisku. Ne že by to něco zachránilo, protože žádná kompenzace nenahradí pracně vybudované postavení na trhu a zničenou pověst firmy. Mnoho lidí už znova nezačne, protože proč máte něco budovat, když vám to přes noc můžou zase znova kdykoli rozbít. Zruší živnost, půjdou na úřad práce a požádají o podporu a všechny dávky, které mohou dostat. Popravdě tohle je jediná situace, kdy to schvaluju a doporučuju. Jak drobným živnostníkům, tak zaměstnancům, kteří přišli o práci v důsledku znemožnění vykonávání jejich profese.

helza
16. března • 19:35

Mimochodem u nás se virus šíří rychleji, než v Itálii. A všimněte si, kolik souhlasů má Elynor.

Elynor
16. března • 20:56

@helza: S dovolením hodlám používat vlastní rozum. Protože ty chaotické příkazy, které nám dává vrchnost, a které se mění zhruba každých 12 hodin bez jakékoli koncepce a smyslu, ty jsou leda tak k smíchu. A zcela evidentně nic neřeší. Zejména to poslední expozé - nařídíme nosit roušky, ale ony nejsou, tak otevřeme ty obchody, které jsme dříve zavřeli jako strašně nebezpečné, aby si tam lidi teď mohli hromadně dojít koupit látku a tkaničky a šít si ty roušky doma svépomocí. Do těch obchodů pro tu látku půjdou bez roušek, jelikož zatím žádné nemají, a tudíž tam na sebe budou prskat virus. Pak si slavně ušijí roušku, která je před ničím nechrání, protože virus jí bez problémů projde oběma směry. Ale budou mít dobrý pocit, že poslechli příkaz. A z té roušky se nadýchají daleko většího svinstva, než kdyby žádnou neměli, protože aby jim byla aspoň něco málo platná, museli by ji měnit co dvě hodiny, spíš ještě častěji. Jinak bude plná prachu, špíny a bakterií, a to všechno má nositel potom přímo na puse. Bezva. Ale má roušku. :hm Mimochodem už jsou první desítky lidí bez práce, propuštění v důsledku toho, že jejich zaměstnavatel byl donucen zavřít. Šlo to o hodně rychleji, než jsem čekala. V mém spolku mám teď na krku dva takové. Nevědí, kam půjdou, co budou jíst, nemají na nájem, a oba mají trpký pocit nespravedlnosti, protože oni nic neudělali, za co by si zasloužili být potrestáni. Co jim mám říct? Že je jejich oběť přínosná celé společnosti, protože se šíření viru zpomalilo možná v řádu minut díky tomu, že firma, kde pracovali, je zavřená a oni propuštění? To jim fakt hodně pomůže. ]:-D

helza
16. března • 19:26

Ve skutečnosti by nebyl takový problém, kdyby měl někdo nějaký extrémní, třeba pro mne i zcela nepřijatelný názor. Ale tentokrát je to vážné a problém to opravdu je. Jednak nevím nakolik bude takový člověk zodpovědně chránit své okolí před možnou nákazou a za druhé vůbec netuším, kolik lidí zblbne tady na diskusi. Protože to umí podat. Ona má totiž Sandra pravdu v tom, že za toto rychlé šíření mohou předevší nezodpovědní a vpodstatě bezohlední lidé. A i já jsem její příspěvek takto pochopila.

Elynor
16. března • 22:00

@helza: "...nakolik bude takový člověk zodpovědně chránit své okolí před možnou nákazou" - no, já tedy nevím, jak přesně si to představuješ, ale dneska jsem půl dne jezdila ještě s dalšíma lidma trasu lékárna - důchoďák, a vozili jsme léky a zdravotnické pomůcky. A neměla jsem roušku, chodila jsem mezi lidma, neposlechla jsem nařízení, že se má jít jenom do práce a domů, a necourat se zbytečně po světě, a nezodpovědně v té rozvážce léků budeme pokračovat i v dalších dnech... jestli ono to není v podstatě bezohledné. Možná jsem si měla radši doma šít tu roušku.

SandraN
16. března • 17:58

Sakra.....už mám v hrsti pár pěkných oblázků a první poletí víte na koho? Ne, jen jsem se zasmála. To, nač reaguju, není příspěvek, ale útok. Je tato diskuse o tom, abychom na sebe útočili? Když už jsme doma a máme k ruce internet?Mně vůbec nevadí, že někdo někam jede, že někde byl, když to vypuklo. Ať lidi jezdí, když chtějí, na to mají a lyžují. Mně vadí, že někdo měl mít karanténu, že mu to oficiálně bylo řečeno, a že chodil mezi lidi a dělal si z toho srandu. Že je někdo tak blbej, že si myslí, že když se vrátil a je zatím bez příznaků, že se to u něj nemůže projevit. A než se to projevilo, nakazil x lidí. O tom byl můj příspěvek. O ničem jiném. Jestli mi někdo řekne, že mám jít jen do práce a nakoupit, i když jsem ZATÍM zdravá, tak to dělám. Udělala jsem to dneska, udělám to zítra. Budu to dělat, protože se to obecně nařídilo těmi, co o tom rozhodují, dokud se to neodvolá. Já nevím, jestli jsem to už někde nechytila, i když jsem venku nebyla, já nevím, jestli to nemají ti, co stojí se mnou před lékárnou ve frontě. Ale prostě to dodržím. Lidi, co jim byla doporučena karanténa, neposlechli a chodili mezi lidi. To je to, oč tu běží. Kdyby se těm lidem venku nabídlo řešení ve stylu - tady v pohraničí je k dispozici bydlení s jídlem, počkáte tady dva týdny a pak přejedete do Čech, přijeli by sem lidi, o kterých by se vědělo, že jsou čistí. Chápu ale, že taková karanténa v cizině by je něco stála a že třeba ti Italové mají dost starostí sami se sebou a neměli by na to ubytovací kapacity.Takže prosím, abychom diskutovali, nenapadali se, neuráželi se. Vůbec jsem to nemyslela ve stylu, já nelyžuju, tak za to ať si tam ti zbohatlíci zůstanou a ať se starají. Nemyslela jsem nechat je tam všechny napospas. Myslela jsem ubytovat je u hranic a počkat.

Elynor
16. března • 21:40

@SandraN: Zase budu za tu špatnou, ale co už, jsem zvyklá. Nejde takhle vodit dospělé lidi za ručičky. Kdo jim měl dělat starostlivý dohled, zajistit jim ubytování a stravu na hranicích - které už velmi dlouho prakticky neexistují, protože jsme ve schengenském prostoru, kdo je tam měl zadržet a nedovolit jim se vrátit do jejich domovů, hlídat je někde pod zámkem 14 dnů, aby mu neutekli, a kdo by to měl celé zaplatit? Jak by se to vůbec dalo prakticky provést? Poslala byste tam armádu? Kdo by převzal zodpovědnost za to, že ti lidi by vlastně byli zavření, ačkoli se ničím neprovinili? A co jejich děti, které tam byly s nimi? Kdo by těm lidem nahradil škody, které by jim vznikly tím, že byli zadrženi a nesměli se vrátit, nemohli plnit svoje závazky, byli dehonestováni a omezováni? Tohle nemůžete dělat v civilizovaném státě. Kromě toho jak můžete vědět dopředu, že oni tu doporučenou karanténu nedodrží, kdo z nich to bude, a jaké a jestli vůbec to bude mít následky? Kdo si může osobovat právo říct "oni jsou blbí, neposlechnou, tak je všecky zavřu rovnou, preventivně"? To mě docela děsí, že má někdo takovéhle nápady... jak píše Helza, pro mě extrémní, se kterými rozhodně nemohu souhlasit. A že je mu za to zde děkováno, to mě vyplašilo ještě víc. :eh

helza
16. března • 19:18

@SandraN: Opět děkuji. A moc, protože já to tak napsat neumím. Kdybych mohla, dám ti pusu. ♥♥♥

SandraN
15. března • 15:16

Je to špatná situace. Někoho postihne víc, někoho míň. Ale každá situace je řešitelná, i když ten dopad má rozdílný. Nedá se nic dělat, všichni se musíme opatřením podřídit. Ti, kdo je pro nás připravují, ti řeší NÁSLEDEK NEZODPOVĚDNOSTI JINÝCH. Možná, kdyby se zavřely okamžitě hranice a kdyby se našim lidem, co jsou někde ve světě, řeklo: zůstaňte tam, kde jste a nevracejte se, dokud vám neproběhne 14 povinných dní někde v karanténě, kterou si sami najdete....nemáme tu ani jeden případ. Možná, že kdybychom sem nepustili žádného cizince, bez ohledu na to, že tu má práci nebo rodinu a doporučili mu, aby se vrátil domů.....nemáme tu ani jeden případ. Naše většina doma brala ohled na tu menšinu venku, co chtěla sem k nám.....Takže teď to máme. Ten virus sem zatáhl někdo z nich a že se rozšíří....se fakt dalo čekat. Můžeme nadávat na vládu, můžeme nadávat na ty, kdo nám teď diktují, co máme a co nemáme. Já bych tedy spíš nadávala na ty, kdo přijeli bůhvíodkud a tu karanténu nedodrželi.

Elynor
16. března • 6:28

@SandraN: No. A třeba byste je mohla rovnou kamenovat, ne? ]:-D Ty bůhví odkud a cizince. Klidně i ty zdravé, to už vyjde nastejno. On by se sem ten virus dostal, i kdyby nikdo nelyžoval v Itálii. Už je po celém světě, i v zemích, odkud téměř jistě nikdo nejel do Itálie lyžovat, dokonce i na ostrovech v Tichém oceánu, v Polynésii, to se dá těžko představit izolovanější místo. Víte, ti lidi neudělali nic horšího než že jeli normálně na dovolenou. V době jarních prázdnin. V době, kdy ještě nebyla žádná karanténa. Tak jako jezdí tisíce lidí každý rok. Většina jich to má půl roku dopředu plánované a zaplacené. A pak je nezanedbatelná skupina lidí, kteří v zahraničí pracují. To je asi podle vás taky špatně. Co se mají co courat, proč nesedí doma za kamny. Teď je výborná záminka dát jim to "sežrat", že? Naštěstí hodně lidí má rozum a neblbne. Včera bylo krásně, Vyšehrad plnej lidí. Venčili děti a psy, piknikovali na trávě, bavili se a smáli. A nikdo neměl roušku a neplížil se křovinama, aby nedej bože nepotkal virus... i ty občerstvovny byly otevřené a okýnkama ven se prodávaly nápoje teplé i studené. Jenom pamětihodnosti a informační centrum pro turisty bylo zavřené. Kostel otevřený, ale tam stejně skoro nikdo nechodí. To mě potěšilo, že svět je relativně v pořádku, a že se panika koná asi někde skrytě doma v obýváku. A kdybych chtěla být jedovatá, popřála bych vám, aby se to jednou přihodilo vám - že vám někdo řekne, ať si zůstanete někde v cizině, bez ohledu na to, že tady máte rodinu nebo práci - prostě sem nelezte, nechceme vás tady, jste nějaká divná a podezřelá a vůbec, co jste tam jezdila, bejt doma, tak se vám to nestane. 8-) Ale nebudu vám to přát. Asi budete už tak neveselá, proč to ještě zhoršovat... a dneska bude zase nádherný den, takže si udělám procházku cestou do kanceláře, dokud se to ještě smí. ;-]

helza
15. března • 17:20

@SandraN: Děkuji.

Elynor
15. března • 12:37

… a jestli měl někdo pochybnosti, tak ať si přečte návrh změny zákona o evidenci skutečných majitelů, který má být nenápadně projednán na pondělní schůzi zasedání vlády. A ze kterého, pokud by byl schválen, bude mít největší profit právě premiér. Osobně to považuji za skandální zneužití situace, a ten chlap by měl konečně přestat lhát a aspoň jednou se zachovat jako muž. Jestli to ještě dokáže. A já jdu ven, dokud se to ještě smí. Venku je krásně, a já odmítám být v domácím vězení. :-\

helza
15. března • 14:26

@Elynor: Ad: zákona o evidenci skutečných majitelů - jak to souvisí s coronavirem?

Elynor
15. března • 17:05

@helza: Věcně nikoliv, souvisí to pouze tak, že v záplavě všech zákazů, příkazů a nařízení se tohle schová, schválí se to jaksi mimochodem, aniž by si toho někdo pořádně všiml, a pak už bude pozdě něco řešit, když už to bude schválené a podepsané. A jen nečestný muž využije nouzové situace k prosazení vlastního zájmu. Zatímco velkohubě slibuje roušky a jiné ochranné pomůcky pro zdravotníky, přitom jim zakázal si je koupit, že všechno od prodejců dostane stát a přerozdělí. Těš se, kanárku. Praktičtí lékaři nedostali ani papírovej kapesník. Podle toho, co říká na idnesu Šmucler, tak ani zubaři nic nedostali. Krása. A zoufale si je teď sami shánějí všude, kde se dá. Ale čím víc se bude strašit, zakazovat, nařizovat a vyhrožovat, tím víc lidí se vyděsí, přestane myslet, a začne považovat Babiše za velkého zachránce národa, který je ochránil před jistou smrtí. Smutný příběh - a teprve ještě bude. :-l

helza
15. března • 9:59

Rambiše za příspěvek děkuji. Opravdu to chce trochu širší pohled, ne vidět svět pohledem svých problémů. A nepanikařit - ona i zlost na to, že je něco jinak, než bych chtěla je v jádru strach a panika. Jde o virus epidemiologicky extrémně nebezpečný. Dlouhou inkubační dobou v níž už je infekčí, tím, že mnozí, ač infekční, prodělávají nemoc bez příznaků i tím, že i ten, kdo už byl uzdravený, může onemocnět znovu. Navíc jeho smrtnost je vysoká, nesrovnatelně vyšší, než u chřipky. Co se týče úmrtnosti, ta by v případě jeho rozšíření překonala chřipku ještě víc. A srovnávat ji s morem - no, to bych mohla i napsat, že pokud chceme fungovat jako ve středověku, tak můžeme zavřít úplně všechno, chodit čůrat na ulici, živit se potkány a vránami a nějaký výpadek čehokoliv nám vadit nebude.Virus si rozhodně neuklohnil Babiš tajně v kamrlíku, dokonce ani vláda ho nevyrobila, vznikl v Číně. A stejná opatření jako u nás, jsou v celé Evropě i v USA - ve všech zemích, kde se objevil. Navíc jde o pandemický plán vypracovaný epidemiology už dávno, rozhodně ne za této, ani za minulé vlády a rozhodně ne poslanci, ale odborníky. Nejsem fanda ANO, ale nemám ráda, když se z něčeho viní někdo, kdo za situaci naprosto nemůže a kdo se ji snaží řešit jak jenom to nejlépe jde. Kdyby ji neřešil, měli bychom v těchto, nebo příštích dnech naprostý kolaps zdravotnictví a s tím související kolaps všeho možného a problémů by bylo mnohem víc. Spousta firem by skrachovala proto, že jejich zaměstnanci, či majitelé by leželi někde v nemocnici na chodbě, nebo ve stohlavé (možná v tisícihlavé) partě někde v nemocničním stanu, muži i ženy dohromady, jeden před druhým by prosili o mísu a modlili se, aby právě oni se dočkali ventilátoru. A kdo měl někdy dušnost, ten vám řekne, jaká je to hrůza. A na vládu a Babiše by se rnadávalo určitě mnohem víc.Aby bylo jasno, všechna opatření směřují k tomu, aby se nemoc "rozložila". Aby neonemocnělo těch 80% obyvatel (jak se předpokládá) najednou. Aby nemocným mohlo být pomoženo, aby se o ně měl kdo starat, aby nemuseli ležet, stonat a trpět a někteří i umírat potupně v davu a aby mohlo hospodářství, byť omezeně, průběžně nějak fungovat.Ovšem pro toho, kdo zastává filosofii že je nás moc a že je příliš mnoho starých a nemocných lidí, je virus dar z nebe.

Elynor
15. března • 10:42

@helza: Jo, jasně, kolaps zdravotnictví. Z deseti milionů lidí v ČR onemocnělo zatím 215, to je opravdu katastrofa. Normální chřipkou onemocní každý rok v "chřipkové sezóně" tisíce lidí. A stovky z nich umřou. To nikoho doteďka nezajímalo. Máme tady znova spalničky, zarděnky, černý kašel a jiné nemoci, které taky už dávno nebyly, protože se očkovalo. To taky nechává každého v klidu. Počty HIV pozitivních taky neklesly, spíš naopak. Furt všechno dobrý. A pak takovýhle humbuk kvůli koronaviru, málem válečná opatření a nouzový stav. Všechny ostatní viry můžou blednout závistí, kvůli nim se nehlo prstem. Co teprve, kdyby se objevila nějaká skutečně nebezpečná a smrtící nemoc? ]:-D

j66
16. března • 15:53

@Elynor: Kolik máme v republice plicních ventilátorů? Na 215 lidí možná ventilátory stačí, ale když jich bude najednou potřeba 1000?

helza
16. března • 19:19

@j66: Taky děkuji.

helza
15. března • 13:47

@Elynor: No jak myslíš.

Mata69
14. března • 19:17

Jsem OSVČ, nemocenskou si samozřejmě platím, ale komerčně - tak totiž přesně vím, kolik dostanu. Levné to rozhodně není, ale za 14 dní karantény mi nikdo nedá nic. Musela bych být v karanténě více než měsíc. Rezervu máme samozřejmě taky, vydrželi bychom myslím klidně mnohem déle než měsíc. Ale nevím, opatření jsou tak drastická, že opravdu může skončit x živnostníků a už se k tomu nevrátí. Ekonomiku netáhne jen Škoda auto, Hyundai a podobně. Spousta drobných a malých firem, živnostníků...kolik to vygeneruje nezaměstnaných? Jak jsem někde četla - my si tu recesí privolame sami. A na druhou stranu slyšíte nářky lékařů, nemocnic, jak kriticky jim chybí ochranné pomůcky. Navzdory tomu si premiér několikrát za den před kamerou honí triko, jak všechno zařídil, jak všechno řídí on-line, jak je všeho dost.
Rozhodnutí o úplném zavření hospod přišlo jen den po té, co měly být otevřeny jen do 20 hodin. Co budou dělat s těmi zásobami? Neměli šanci se na to připravit.
Pořád zdůrazňují, aby nebyla panika, ale těmi kroky ji jen vzbuzují.

Elynor
15. března • 8:09

@Mata69: Jo, to mám taky - komerční pojištění. Ale nevztahuje se na to, že někdo vyhlásí karanténu. A s těmi hospodami se mi moc líbí, jak začali vařit "přes ulici" a prodávat jídlo přes okýnka. Jen doufám, že jim to Babiš v pondělí nezatrhne. Ono to není jen o hospodách, třeba i takové květinářství - kytky taky nevydrží, nejde si je schovat na dobu, až se bude smět otevřít. A vyhlásit zákaz o půlnoci, aby se opravdu vůbec nikdo neměl šanci jakkoli připravit a zjistil to až ráno, to byla bezvadná finta. Ještě čekám na "liberační balíček" ministerstva financí, co z nich vypadne a jestli to bude co k čemu. Sice mi to nijak nepomůže, ale vědět to potřebuju, už dva dni se mě klienti ptají, co sakra mají dělat, když museli zavřít. Hlavně co mají dělat se zaměstnanci. Mít telefon na Babiše, tak jim ho všem dám. 8-)

Rambíša
14. března • 17:28

Chce to konkrétní představu: všechny nemocnice jsou narvané pacienty s virem.Vy a dalších 100 pacientů čeká někde na chodbě na zázrak,dusí se ...Vyleze doktor a řekne : máme volné dva plicní ventilátory.Koho mají vybrat? Staré,mladé? Tak bych to viděla. Jasně,že mor byl horší,lidi umřeli rychle,celé rodiny během pár hodin.Nebo španělská chřipka v r. 1918. No a nyní se taky dovalilo něco, a nejsou už žádné zkušenosti,co dělat,tak se to všelijak pytlíkuje.Ještě ,že jsem v důchodu,protože jsem byla OSVČ,neplatila jsem si žádné marodění,a tak bych byla taky brzy na lopatkách.Každý by prý měl mít ušetřeny 3 průměrné platy nejméně. Čili teoreticky by kdekdo měl klidně měsíc vyžít.Jak je to doopravdy,se ví. Ale snad se nemoc přežene a vše se vrátí do normálu,aspoň budeme mít nač vzpomínat.

Elynor
14. března • 7:01

K článku - bod č.4, to je zajímavý údaj. Na světě je 7 a půl miliardy lidí. A pouhých 126 tisíc z nich údajně má koronavirus, a už je to pandemie? A i kdyby jich bylo 27x tolik, jak tvrdí Číňani, protože plno lidí žádné příznaky nemá a tak se nedostanou do statistik, tak pořád je to, jak když plivne do Stromovky. A víc než polovina se uzdravila prakticky bez léčby, protože na viry žádná léčba není, jen se zmírňují příznaky a čeká se, až si organismus poradí sám. A někdy si neporadí. Jenže to se dá říct o každé nemoci. Prostě tak už je to na světě zařízeno. Jsou lidi, že umřeli na nemoci, o kterých jiní ani nevěděli, že je mají a přechodili to. Ale to není vina těch, co neonemocněli, nebo onemocněli a přežili - to, že někdo onemocní a umře, je "vyšší moc", protože tento svět je plný virů a bakterií, miliardy jich máme na sobě a v sobě, a byly tady dávno předtím, než vůbec začalo lidstvo existovat. Nemůžeme desinfikovat celý svět. Což mi poskytuje oslí můstek k bodu poslednímu - ježíšikristepanenkosvatokopecká, jenom to ne. Lidstvo úspěšně zaneřádilo tuhle planetu, její oběžnou dráhu, Měsíc, a už i Mars. Všude čurbes a pozůstatky satelitů, sond a jiné vesmírné smetí, které už nikdo nemá šanci uklidit. Žádnou obyvatelnou planetu! To by byla pro ni katastrofa. A to mám ráda sci-fi a fantasy. Ale stačí se rozhlídnout kolem sebe, co lidi dokážou. :-(

Elynor
13. března • 18:09

Mě to neděsí, anobrž se... rozčiluju. Grr. Veškerá ta opatření jsou naprosto nesystematická, místy nepochopitelná, a celkově k ničemu, co se řeklo včera, je dneska úplně jinak, furt se utahujou šrouby, zakazuje se, vyhrožuje pokutama, teď už i vězením, a co z toho? Chaos a teprve ještě bude. O ekonomickém propadu nemluvě. Ovšem pro současnou politickou garnituru je virus požehnání z nebes. Toho zviditelňování! Každej den v televizi! A možnost vystupovat jako spasitel... a vyhodíme hlavní hygieničku, nějaký obětní beránek být taky musí. Ministr zdravotnictví má vlastní show, jako když soutěžil v superstar. A co zpívat, zpívat se ještě může? Do prkýnka borovýho, ale my nemáme nikde hned vedle to pohádkové království krále Miroslava, kam si poddaní odskočili odlehčit svůj životní úděl, když přestal být snesitelný, jako ve známé pohádce. Nelíbí se mi to, vůbec se mi to nelíbí, a děsí mě ne ten virus, ale ty následky tohohle blázince, které na sebe nedají dlouho čekat. :-l

helza
13. března • 18:56

@Elynor: Naproti tomu pro ty, kteří touží po změně vlády, je coronavirus skvělou příležitostí, jak jak si na vládu zanadávat. Bohužel tady nejde o vládu, ani o ekonomiku, ani o svobodu čehokoliv, ale o lidské životy. A vláda si to odskáče, ať dělá co dělá, kdyby dělala méně, bude bita za to, že nic nedělá, teď je bita za to, že dělá moc. Naštěstí většina lidí, i odpůrců vlády, už v posledních dnech pochopila že je to vážné i to, že vláda nám ho tady nevypustila. A protože já to tak sesumírovat neumím, kopíruju s FB :
Koronavirus mrazivě odhaluje charakter české společnostiUž dlouho mám v hlavě, že chci napsat tento článek. Přijde mi totiž, že se lidé u nás rozdělili do dvou hlavních skupin. První neuvěřitelným způsobem panikaří a nakupuje na rok dopředu. Ale těch je méně. Druhá skupina vše zlehčuje a všude, kde může vysvětluje, jak o nic nejde a že to stačí vyležet a bude to ok.. "normální chřipka".Jenže, kdo si o nemoci přečte trošku více, ví, že to není tak jednoduché. O nemoci stále hodně nevíme a co víme, není příliš radostné. Dlouhá inkubační doba, nakažlivost i v průběhu ní, vysoká infekčnost i rychlé šíření po kontinentu. K tomu i třeba to, že můžete vir chytit znovu po tom, co jste ho konečně vyléčili.Jakákoliv větší krize často odhalí to nejhorší v nás. A myslím, že u nás nefunguje společnost. Naprostá většina z nás nemá příliš velký respekt k druhým. Zajímá se hlavně o sebe, svou rodinu a svoje blaho. To se samozřejmě dlouhodobě odráží do nálad a volebních preferencí. O to ale nyní nejde.Projevuje se to různě. Problém nedostatku vody v obci versus "koupil jsem si hotový anglický trávník a nenechám ho chcípnout" přes "pojedu do Itálie, protože jsem si to zaplatil a nikdo mě nemá co nutit" až k "na nějakou karanténu kašlu".Nikde to asi není dokonalé, ale v Austrálii vám úředník předá plastové přesýpací hodiny na 3 minuty s tím, že je to maximální čas, co máte denně strávit ve sprše, protože zrovna prostě není voda a čeká se až bude. Ale dokážete si to představit tady? Kde lidi v tomto období napouští své bazény v noci? Ti slušní. Někteří to tam pošlou i ve dne.Koronavirus je ale mnohem větší průšvih. Už nejde jen o umytí nebo spláchnutí záchodu. Jde o to, abychom to nějak zvládli s pokud možno co nejnižšími ztrátami. Jsem asi poslední člověk, co by chválil Babiše a tu jeho bandu. Ač člen ČSSD, ani tam nejsem nějak extra spokojen. Přesto mi přijdou (a rozhodně nejen mně) kroky vlády celkem rozumné. Musí uklidnit lidi a dělat to, co pomůže k minimalizaci problému.Víte totiž, jak hrozné je poslouchat od lidí ve 26, 27 letech, že je jim koronavirus ukradený, protože v jejich věku je prakticky nulová úmrtnost? Vůbec se nezamyslí ani na minutu, že by mohl mít někdo u stolu příbuzného, který je v té nejvíc rizikové skupině! Nepřemýšlí, že by mohl nakazit své rodiče nebo prarodiče.. Sedím tam, poslouchám to a vaří se to ve mně.Nevím, co způsobilo tohle rozdělení lidí v rámci vesnic, měst, generací, profesí i zájmů. Jestli to byl víc minulý režim, který se snažil budovat společnost uměle a na sílu, až to lidem bylo protivné? Nebo naopak ten nový, který podporoval individualismu a myšlenky, že prachy a moc jsou v životě to hlavní. A že když si každý bude dávat korunku ke korunce, nakonec si koupí ten domek u Prahy a Teslu do garáže. No nekoupí...Člověk se ptá, proč lidé jedou i přes varování do Itálie? Proč jedou tam, kde každý den v TV ukazují, kolik lidí se nakazilo a kolik zemřelo? A proč, když se dozví, že by měli jít po návratu domů do domácí karantény, radši sbalí věci a letí 200 v hodině, aby to stihli do půlnoci? Aby mohli jít do práce? I s rizikem, že právě oni taky něco chytli? A proč má někdo potřebu se na vše vykašlat a skutečně pak jít mezi lidi?Řeknu jedno tajemství. Pokud netransplantujete srdce, tak to bez vás prakticky každá práce na 14 dní vydrží. Zůstaňte doma a pohlídejte svoje děti. Udělejte si rodinnou chvíli. A pokud je pro vás problém výpadek z příjmů na 14 dní, možná je dobré se zamyslet a místo Itálie jet příště třeba na dva dny lyžovat na Šumavu.Hřát nás může třeba to, že nejsme v tomhle sami. Právě jsem totiž dočetl článek s nadpisem: "Zdrcený lékař varuje mladé: Starším ochromí koronavirus plíce, mějte ohled a zůstaňte v karanténě", kde italský lékař omezil setkávání s vlastní rodinou, léčí nakažené a prosí, aby lidé neprskali, že jim zavřeli jejich oblíbené fitko nebo tělocvičnu.Sakra lidi. Pojďme se chovat zodpovědně. Klidně sdílejte dál

Elynor
14. března • 6:40

@helza: Tobě se to mluví. Máš důchod, můžeš být zavřená celé měsíce a nic nedělat. Já jsem závislá na tom, aby mí klienti vydělávali a měli mi z čeho platit. Co si myslíš, že se stane, když je všude všechno zavřené a nic se nesmí? Plno lidí bude během měsíce ve velkých problémech. O půlnoci nařídili ode dneška od 6 ráno zavřít obchody, restaurace atd. Kolik lidí přijde tímto o práci? Kolik těch obchodů a restaurací už nebude moci znovu otevřít? Kolik služeb půjde do kytek, cestováním a ubytováním počínaje? Fajn, možná nebudu mít koronavirus, ale chcípnu hlady pod mostem? Co mám říct mým masérům? Sorry kluci, nemám pro vás práci, jděte žebrat? Jeden z nich je slepý. Jo, má invalidní důchod, ale z toho se dá právě tak s velkou bídou přežívat - chvíli. Ten kluk si udělal rekvalifikaci na masáže, dneska je ve svém oboru špička, školí jiné maséry - a co? Teď nesmí nic. A kdo mu co dá? Stát? To se směju nahlas. Tedy nejde o velký prachy, tady jde o každodenní přežití, velké firmy to zvládnou, ale my malí živnostníci, co se snažíme ekonomicky přežít dnes a denně, jsem dostali ránu do vazu. Mně nejde o barák a teslu v garáži, jak píše ten trouba z facebooku, mně jde o prachy na jídlo a nájem, a nedostanu od nikoho těch 60% platu jako zaměstnanci, když nebudu 14 dnů nic dělat, navíc opět nejde o 14 dnů, tohle bude mít dlouhodobé důsledky. Jsem zodpovědná za lidi, co 5 let pracovali se mnou - ne jako mí zaměstnanci, ale jako partneři. Spolu jsme něco budovali, a nikdo z nás nemá barák a teslu a nebyl lyžovat v Itálii, do prčic, za co jsme teda teď trestaní? Že si těch 5 let práce můžu dát za klobouk? A budu začínat ne od nuly, ale od mínusu, až mi to bude milostivě dovoleno? No, maséři jsou doma, a já teď jdu dělat daňová přiznání. Sice nevím, jestli mi za ně budou moci klienti zaplatit, když museli zavřít, a nic nevydělají, ale udělat to musím, protože jednak mám s nima smlouvu, kterou nemůžu o půlnoci zrušit z moci úřední, druhak jsem slušný člověk. Na rozdíl od premiéra tohoto státu. 8-) Co se týká nadávání, klidně se přiznám, že k tomu koronavirus nepotřebuju. Kritiku jsem činila i předtím, v dobách "mírových", dávno předtím, než pánové začali vyhlašovat stylem "mým národům" opatření a exhibovat denně v televizi. Děkuji pěkně.

helza
14. března • 9:22

@Elynor: Já vím, Eli, že mám často jiný názor než ty a mrzí mě to, nerada někomu ubližuju. Tak mi prosímtě napiš, jestli ti to vadí, nebo ne. Já se s tebou nechci přít, ale jsem taková držka, že mi to nedá a pak je mi to i líto, tak se na mě prosím tě nezlob.Co se týče toho maséra, nemůžeš zajít k němu domů, nebo naopak - přivést ho k sobě?

Elynor
15. března • 8:25

@helza: Vzhledem k tomu, že sama bydlím v nájmu, v jedné malé místnosti, tak si opravdu nemůžu brát domů další lidi. Od paní domácí nemám dovolenou ani kočku :-) ale o nevidomého maséra je postaráno - aspoň dočasně. Pokud by měl chaos trvat déle než měsíc, bude hůř pro nás všechny. Pokud se zítra ještě přitvrdí, jako ve Španělsku, bude to mizérie hned. Teď není čas na občanskou neposlušnost, lidi jsou vyplašení a nepochopili by, takže nezbývá než tiše doufat, ale otevřeně říkám, že se bojím, že tohle tvrdě zaplatíme všichni. Nechci vidět ten schodek rozpočtu za tenhle rok, a výsledek voleb za rok. Jestli dosud byla řada důvodů k nespokojenosti s vývojem v tomto státě, tak teď je to sešup se svahu a nikdo neví, co čeká dole, kam po tom sešupu dopadneme. Jestli máš jiný dojem, a pocit, že je všechno v pořádku, celkem není důvod, proč by mi to mělo vadit, naopak je fajn, že aspoň někdo má trošku optimismu.

Rambíša
13. března • 16:45

To mě tedy opravdu uklidnilo,můžu si odletět na jinou planetu....výborně! Jinak zatím dobrý,v obchodech není skoro žádná panika,sice fronty jako před Vánoci,ale jde to.Tak vytrváme ještě 2-3 měsíce,a bude po covidu 19. Nebo i po nás???

Doporučujeme

Články odjinud