Dětem nejvíce hrozí pokousání od psa, když je teplé počasí

Dětem nejvíce hrozí pokousání od psa, když je teplé počasí

Malým dětem hrozí pokousání od psa v oblasti hlavy a krku hlavně za teplého počasí. Studie zranění, s nimiž byly děti přijímány na dětské oddělení univerzitní nemocnice v Buffalu, prokázala, že tento typ zranění kulminuje v létě. Má to zřejmě co do činění s tím, že v létě děti tráví víc času venku a psi jsou v horku popudlivější.

"Rodiče by měli být zvláště během období horka opatrní," říká vedoucí výzkumu doktorka Philomena Beharová.

Nebezpečí pokousání hrozí zvláště malým dětem. Jednak kvůli jejich velikosti, i proto, že včas nevycítí nebezpečí. Do studie bylo zahrnuto 84 dětí ve věku od deseti měsíců do devatenácti let. Průměrný věk byl 6 let.

Pitbullové vedou Přibližně polovině zraněných dětí byly čtyři roky a méně. Tým doktorky Beharové také zjistil, že ve 27 procentech případů za zranění může domácí mazlíček rodiny, z níž dítě pochází. Ze psích ras se ukázali jako nejnebezpečnější pitbullové.

Odborníci doporučují, aby rodiče učili děti už od útlého věku, jak se chovat ke psům. Aby je například jasně poučili o tom, že se pes nemá tahat za uši nebo za ocas. Nebezpečně je také snažit se hladit cizí psy přes plot.

Doporučujeme

Články odjinud