Děti mladých matek žijí déle

18 komentářů

Malikah
12. listopadu • 18:19

Pecko, ti lide tenkrat nezili moc zdrave. Nepredstavuj si, ze si obden davali kvalitni maslo a mleko, jedli suchy chleba, suche brambory, vselijake kase a zivocisne produkty byly spise delikatesou. Take museli odmala pracovat, v jedne mistnosti zilo klidne deset lidi, nemeli temer zadnou zdravotni peci. V zime casto trpeli chladem.

lusienda
27. srpna • 16:15

muj nazor je je jedno v kolika ti mas dite hlavni je mit schopnost se onej postarat,jsem tehotna je mi 21let a vsichni me za to odsuzujou.ze jsem mlada a mas cas.ale proc bych jim mela vyhovet.rodina se proti me postavila jen kvuli memu veku.

lucinice
7. srpna • 9:37

Tak že bych tu měla bzt dlouho. Tak to je fajn.papa

míma
29. června • 15:10

no super, aspoň vím, na čem jsem, moje maminka byla mladičká...

pecka
23. března • 15:10

Nemyslím si, že ta studie má nějakou vypovídací hodnotu! Ti lidé se narodili v předminulém století, příroda nebyla tak silně znečištěná, lidé nebyli v permanentním stresu jako dnes, víc chodili a pohybovali se, neměli tolik vymožeností ulehčující práci. To je jako srovnávat hrušky a jablka. Lidé jedli mnohem zdravěji, dnes je každé jídlo prošpikované emulgátory, stabilizátory a nevím čím ještě. Dřív mléko bylo mléko a ne bílá voda jako dnes, máslo bylo opravdové a ne náhražka. Náhražky se začaly vyrábět v době války, že byl nedostatek a už nám to zůstalo. Ta studie je opravdu velmi zjednodušená, ale vcelku by mohlo platit jen to, že když ženy rodí jako mladé, je předpoklad toho, že i děti budou zdravé. Budou-li zdravé, mají větší šanci na dožití se vyššího věku. Ale to jsou všechno jen teorie a předpoklady. Je jasné, že starší matky jsou sledovány v poradnách zvýšenou měrou - hrozí riziko, že dítě se narodí s nějakou vadou. A také si musíme uvědomit, že v tehdejší době nebyla zdravotní péče na takové výši, aby dokázala zachránit i miminka vážící třeba půl kila. Takové děti umíraly, byl to přirozený výběr přírody. Přežívali jen ti nejsilnější a ti byli odolnější a tudíž opět předpoklad pro dožití vyššího věku.

Milosman
24. února • 19:23

Dámy dovolte abych taky trošku reagoval. Statistika o tom, že děti narozené u mladších matek se dožívají delšího věku nic neříká o tom v jakých podmínkách žili. Prostě asi to bude o tom, že vlivem stáří se poškozují genetické informace ve vajíčku. Ale taky to může být úplně něčím jiným. Rozhodně tato statistika různé parametry nezahrnuje. Proto z ní vyplývá pouze to, že mladším maminkám se rodí děti, které žijí na zemi déle :o). Určitě si myslím, že to neznamená aby rodily třeba v 15. Prostě brali skupinu matek, které v té době běžně rodily. Tudíž může tato skupina zahrnovat třeba 1% do 15 let, 6 % do 18 let ....atd. Uvádím jako příklad. Teď už je vám jasné, že se nejedná o to jak děti kdo vychovával a čím byli krmeny a v jakém prostředí žili. Navíc nelze mluvit o něčem jako, že matky nebyly ve stresu a nechtěly si užívat atd. Uvědomte si, že údaje pocházejí od Amerických vědců. Z toho všeho vyplývá, že nic se nemá odkládat na poslední chvíli a vůbec nechápu ženy, které chtějí mít kdykoliv děti, že dají přednost kariéře. Přeji hezký den.

hanap
23. února • 1:10

Ja jsem mela syna ve 23 letech,ted je me 30 let,myslim si ze je to jedno jestli nekdo dite ma v 15,20,25,30,35 ci 40 lety,ty starosti o dite jsou vsude stejne.I kdyz se nekteri lidi divaji pres prsty na ty co maji deti v mladem veku a potom i co maji deti v pozdejsim veku.To je spis touto moderni dobou.Proste to clovek musi brat takove jake to je.Ja nikoho neodsuzuji,me je to jedno,kdyz se nekdo citi na to mit deti v 15 letech nebo ve 40 letech.

jojo2
21. ledna • 15:58

Jsem taky toho názoru.S věkem se zvyšuje nebezpečí všech vrozených vad a slabší imunity.

Evulienka
21. listopadu • 14:18

Yasmin.Hayatt
To je pravda, preto je plnoletosť a uznaná až v 18-tich. Ale článok nepíše o psychickej zrelosti, napokon, psychická zrelosť/nezrelosť nezávisle na veku len v širších súvislostiach ovplyvňuje kvalitu potomstva. Skôr by som to nazvala uvedomelosť a to tiež nie je fyzická danosť, ktorá ovplyvní kvalitu potomstva.
Napokon, čo je meradlo psych. zrelosti mať potomstvo? To by niektorí jednici nemohli mať deti vôbec, a vidíš, koľkí takí majú.

Yasmin.Hayatt
20. listopadu • 21:13

Evulienka: to ano, ale těžko říci, že fyzická schopnost míti dítě časově koresponduje s psychickou zralostí.

Evulienka
19. listopadu • 20:15

Yasmin.Hayatt: príroda zariadila pohlavnú zrelosť na vek optimálny pre rozmnožovanie - tým sa má zabezpečiť kvalita potomstva (s tým súvisí aj životnosť potomstva).
Samice cicavcov, teda aj ženy, majú počet vajíčok daný už po narodení a ich kvalita sa s narastajúcim vekom len zhoršuje - nie je žiadna možnosť ich prirodzenej recyklácie, ako spermie u mužov, ktorých kvalita závisí od premenlivej fyzickej kondície muža.
Teda, čím je žena staršia, tým nekvalitnejší je jej reprodukčný materiál - na vajíčkach sa podpisujú VŠETKY prekonané ochorenia, všetky vplyvy prostredia, ... kdežto muž vyprázdni svoje žľazy, chvíľu sa zdravo stravuje a zdravo žije a kvalita jeho materiálu výrazne stúpne. Takže asi tak nejako žena svojím vekom ovplyvňuje genetickú výbavu svojho potomstva a tým aj predurčenú dĺžku života - tá samozrejme závisí od mnohých náhodných faktorov: smrteľné úrazy, kde vek matky nehrá žiadnu úlohu.Už rozumieš? :)

Charmed1811
19. listopadu • 14:38

Mám dojem, že se naše společnost trochu smýkla z extrému do extrému - já měla první v 24 (před 13 lety) a s vrstevnicemi jsem se na mateřské téměř nepotkala. spolužačky odrodily dřív, další si daly na čas až po 30... Fakt se tu asi děje něco nepřirozenýho a rodičovství podlíhá trendu doby, něco si užít, vybudovat. Neměla jsem děti v ideálních materiálních podmínkách, ty se zlepšily až za pár let - a co? Až teď dálkově studuju a když se při tom dostanu ke statistkám rizika Downova syndromu, tam je věk jednoznačný, jsem ráda, že mám doma 3 zdravé děti. A nejen to. První těhotenství bylo náhodný a doktor mi řekl "ještě že tak, měla jste po slepáku velké srůsty". A po prvním dítěti se evokovalo kloubní onemocnění, jen díky tomu, že jsem byla relativně mladá, schopná mu s pomocí lékařů čelit, jsem i s ním odnosila další dvě děti. I proto jsem za těhotenství neodkládat. Holt je nutné si přiznat, že ve všem se chlapům nevyrovnáme a tak dlouho, jako oni, prostě nikdy plodný nebudem. I když by to bylo krásný mít pokaždý po ruce ideálního partnera - asi to není u každé právě v tom věku vždy možný. Ale copak to vůbec existuje - ideální chlap?

Haňulka
19. listopadu • 7:56

Já si osobně myslím že to nebylo tím že matky dříve rodily ale tím že ty děti žili v jiné době,lépe se stravovali a žili klidnějším životem než my,nemyslím že je to o věku matky,vždyť nikdo neví jak dlouho budou žít děti dnešních matek které je měli v pozdějším věku.

Herulinka
18. listopadu • 9:52

Yasmin - to bezpochyby, nehledě na to, že dřív byl taky průměrný věk o dost kratší, tak já si myslím, že bycho to taky posuzovala podle trochu jiných kritérií ;-)

Yasmin.Hayatt
18. listopadu • 9:13

Herulinko, ano, dříve ženy rodily třeba od 17, ale taky měly v poměru k nám minimálně 5x více dětí. když žena porodila 10 - 12 dětí, dostaly ty první to nejlepší z nich a logicky se dožívaly nejdéle. s vyčerpaností matčina organismu nedostávaly další děti tolik a byly slabší. v dnešní době při možnostech stravování a péče je myslím toto úplně mimo mísu. :-))

Yasmin.Hayatt
18. listopadu • 9:10

Evulienka : nějak jsem nepochopila, co tím myslíš. co má společného článek s tvým příspěvkem ???

Evulienka
16. listopadu • 22:01

Asi áno, lebo pohlavnú zrelosť človek dosahuje už v období 13-15 rokov a tým, že ju nevyužíva od toho veku vlastne márni svoje roky života i roky života svojho potomstva.
Viete si predstaviť, že by sa cicavce nepárili po dosiahnutí pohlavnej zrelosti , ale o dvojnásobok toho času neskôr? To by mnohé druhy veľmi skoro vyhynuli.

Herulinka
16. listopadu • 18:27

Tak nevím, tehdy rodily dívky už v 18 ti, zatímco dneska se to oddaluje za třicítku, vážně se to dá považovat za směrodatné?

Doporučujeme

Články odjinud