Děti na české pohádky nezanevřely

Děti na české pohádky nezanevřely

Pohádky patří mezi nejoblíbenější pořady u 94 % dětí prvního stupně základních škol. Tou nejoblíbenější je Harry Potter, hned za ním ale přichází české klasiky – S čerty nejsou žerty nebo Šíleně smutná princezna.

Zjistil to bleskový průzkum Poštovní spořitelny, hlavního partnera pohádky Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka. Ta v těchto dnech přichází do českých kin.

Výsledky ankety hovoří jasně: děti pohádky milují. „Celkem 94 % dotázaných uvedlo, že pohádky patří mezi jejich nejoblíbenější pořady,“ popisuje Denisa Salátková z externí komunikace Poštovní spořitelny. V souboji s moderními popularizovanými pohádkami dokáže česká klasika držet krok. Například na otázku „V jaké pohádce zazněla píseň Rozvíjej se poupátko?“ valná většina správně odpověděla, že šlo o Pyšnou princeznu.

Za nejoblíbenější pohádku děti zvolily Harryho Pottera „Malý čaroděj sice skončil s 12 procenty hlasů první, ale hned v závěsu se umístila klasika českého pohádkového nebe S čerty nejsou žerty,“ doplňuje Salátková. O další místa se utkala Šíleně smutná princezna se Spidermanem a Princezna ze mlejna se Shrekem. Za zamyšlení stojí také odpověď žáka z druhé třídy, který jako svou nejoblíbenější pohádku uvedl Kriminálku Miami.

Do ankety se zapojil také vybraný vzorek novinářů, u kterých jednoznačně dominovala pohádka Tři oříšky pro Popelku. Za ní už také následovala sestava v čele s jedinečným luciferem Karlem Heřmánkem – S čerty nejsou žerty. „Odlišnosti tohoto vzorku dospěláků oproti mladým nejsou v pohledu na pohádky nijak velké – ve znalosti dokonce byli lepší než děti,“ komentuje výsledky Salátková.

Výsledky průzkumu směřovaného na více než dvě stovky žáků prvního stupně pražských základních škol však nakonec překvapily. „Za nás máme radost, že děti tak úplně nepodléhají novodobým trendům, které jim určují média, a stále se navrací k tradičním pohádkám. V celkovém srovnání je totiž popularita klasických a moderních pohádek přesně půl na půl,“ uzavírá Salátková.

Anketu iniciovala Poštovní spořitelna coby hlavní partner nové pohádky režiséra Zdeňka Trošky „Nejkrásnější hádanka“.

zdroj: Poštovní spořitelna

Doporučujeme

Články odjinud