Děti narozené císařským řezem jsou mírumilovnější a klidnější

Děti narozené císařským řezem jsou mírumilovnější a klidnější

Forma porodu může mít vliv na chování dětí v pozdějším věku. Podle rozsáhlé čínské studie jsou totiž děti narozené císařským řezem mnohem klidnější a mírumilovnější než ty, které se narodily běžným způsobem.

Riziko behaviorálních problémů a hyperaktivity je přitom vyšší u těch dětí, které prošly při porodu komplikacemi.

Podle všeho jsou viníkem stresové hormony, které jsou při komplikovaném a náročném porodu produkovány matkou a které ovlivní také dítě neustále spojené s matkou pupeční šňůrou. Čínští vědci ale zjistili, že děti narozené dobrovolným císařským řezem, tedy tím, který nebyl proveden kvůli porodním komplikacím, jsou méně úzkostné, nemají tak často problémy s agresivitou, poruchou pozornosti a zvládáním emocí.

Použití síly či kleští případně sacího nástroje při porodu zvyšuje riziko emocionálních a behaviorálních problémů o 40 procent.

Při problematickém porodu je v krvi pupeční šňůry prokázána vysoká hladina stresového hormonu kortizolu, ta je naopak nejnižší při dobrovolném císařském řezu.

„Kortizol byl přitom v mnoha studiích spojován s dětskou psychopatologií. Přesto musíme v tomto problému dále zkoumat,“ uvedl profesor Ťien-meng Liou z Institutu reprodukční a dětské medicíny v Pekingu.

ČTĚTE TAKÉ:
Víkend na zámku!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud