Dětský film dosud žije

Dětský film dosud žije

Dnes už není jaksi příliš v módě točit dětské filmy. Naštěstí se ještě najdou režiséři, kteří se do takových projektů pouští a myslí přitom na malé návštěvníky kin.

Dětský film dosud žije

Dnes už není jaksi příliš v módě točit dětské filmy. Naštěstí se ještě najdou režiséři, kteří se do takových projektů pouští a myslí přitom na malé návštěvníky kin.

Režisérka a scénáristka Věra Šimková - Plívová je legendou českého dětského filmu a zároveň i neobyčejně živoucím tvůrcem, plným energie a nápadů. Důkazem toho je i scénář jejího nového filmu KRUH, který

  1. spolu s Drahomírou Královou - také režírovala.

Premiéra tohoto filmu je naplánována na 7. června. V dospělých rolích uvidíte Veroniku Žilkovou, Emíliu Vašáryovou , Magdalenu Reifovou, Táňu Fišerovou, Jiřího Pechu, Davida Matáska , Otakara Brouska ml., Jana Potměšila, Mojmíra Maděriče, v dětských rolích

  1. Pavlu Hermanovou, Karolinu Krejčí, Jitku Bártovou, Lauru Priščákovou,

Vojtu Horáka, Marka Tošila a další.

Kruh je příběh dívky, která se vyrovnává s novou životní rolí - úraz ji rázem odsunul z výsluní slávy nadějné sportovní gymnastky mezi outsidery, na vozíček. A je zcela v intencích autorčina vidění, že proměny v psychice hlavních postav předávají divákovi pozitivní signál. Ačkoliv příběh nekončí klasickým happyendem - pocit radosti a pocit vítězství nad nepřízní osudu je jeho hlavním poselstvím. Dovede nás k pochopení prosté skutečnosti, že přátelství a láska, které dokážeme dát i přijmout, nám dává sílu žít - i radost ze života. A tak - když se hlavní hrdinka Fanynka vrací do školy, vrací se jako skutečný vítěz - nad osudem i sama nad sebou. Byň o berlích!

Věra Šimková - Plívová žije trvale ve vesnici Chuchelna v Podkrkonoší. Dosud natočila 16 celovečerních filmů pro děti. Ke dvanácti z nich napsala i scénář. Je autorkou šesti knížek pro děti.Její filmy obdržely na dvanácti zahraničních festivalech více než 40 cen. V roce 1999 jí byla na festivalu ve Zlíně udělena Cena za celoživotní dílo. Z jejích filmů připomeňme např. LIŠÁCI - MYŠÁCI A ŠIBENIČÁK, PÁNI KLUCI, JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY, PŘIJELA K NÁM POUŇ, KRAKONOŠ A LYŽNÍCI, HOUPAČKA a další.

Zdroj: Warner Bros. ČR, Česká televize

Doporučujeme

Články odjinud