Dětský pokoj z pohledu Feng-Šuej

Dětský pokoj z pohledu Feng-Šuej

Děti jsou pro nás zosobněním naší budoucnosti, a tak je zcela přirozené, že jim chceme poskytnout jen to nejlepší, co si můžeme dovolit. Dětský pokoj je zázemím, kde by měly cítit klid a bezpečí, a k tomu vám pomůže, pokud využijete znalostí učení feng-šuej, které je staré přes 4000 let a díky němuž můžete využít příznivých energií nebe a země.

Měli byste porozumět tomu, že feng-šuej nenabízí žádná rychlá a jednoduchá řešení, jež vyčtete z knih a která vám zajistí lepší život. Pokud by tomu tak bylo, byli by nejbohatší lidé právě mistři feng-šuej. Feng-šuej vám pomůže harmonizovat místo, kde žijete, a vy tak budete moci lépe kráčet životem a naplnit svůj osud.

Tři poklady domácnosti

Dětský pokoj je jedním ze tří pokladů domácnosti, kam kromě vchodu patří také kuchyně a ložnice. Význam ložnice a dětského pokoje je stejný, a proto je v tomto případě slučujeme do jednoho.

Proč je dětský pokoj důležitý, je asi každému zřejmé, ale zkusme si shrnout, proč jsou pro nás tato tři místa v domě nebo bytě „poklady“. Víme, že učení feng-šuej se zabývá pohybem energie, kterou označuje jako čchi. Jednou z vlastností čchi je to, že mění svou kvalitu. Umí být příznivá, prospěšná našemu životu, ale umí se stát i nepříznivou čchi, která škodí našemu zdraví a štěstí. To, jestli je čchi příznivá, nebo nepříznivá, ovlivňuje okolní prostředí. Rozeznáváme celkem tři druhy energie, které k nám přicházejí třemi rozdílnými cestami. Dům nebo byt, kde žijeme, přijímá zemskou čchi, a proto je vchod ústy domu a je důležité, co nám jím přichází.

Kuchyň je místem, kde si připravujeme jídlo, které živí naše tělo, a proto mluvíme o lidské čchi. I toto místo je pro nás důležité, protože dobré proudění energie zde podporuje kvalitní stravu, jež zpětně ovlivňuje naše zdraví. Třetím pokladem je místo, kde spíme a kde se regeneruje nebeská čchi. Pro klidné spaní a dobrou možnost regenerace je důležité příznivé proudění energie čchi, a proto je ložnice, a tedy také dětský pokoj, třetím, ne však tím posledním místem, kterému věnuje odborník na feng-šuej svou pozornost.

Který pokoj má být dětský

Při zařizování dětského pokoje bychom měli vzít v úvahu mnoho věcí. Jako první bychom se měli podívat na to, který z pokojů, jež máme k dispozici, bude ten dětský. Obecně bychom mu měli věnovat tolik péče jako naší ložnici, protože je to místo, kde si naše děti mají hrát, kde mají cítit určité zázemí a kde budou trávit čas nad domácími úkoly nebo s kamarády. Při výběru postupujeme od velkého k malému, od podstatného k podružnému. Jestliže dětem vyhradíme nevhodný pokoj, dodatečnými nápravami jej nezlepšíme natolik, jako když bychom zvolili již od začátku pokoj vhodný.

Tuto situaci musíme řešit hlavně tehdy, pokud stavíme nebo se již stěhujeme do rodinného domu, kde o více místnostech můžeme uvažovat. V případě, že vlastníme byt 3+1, je jasné, že naše možnosti jsou omezené. Zde platí důležité pravidlo, které říká, že je potřeba vybrat správnou lokalitu pro naše bydlení a v ní ten správný dům.

Celý proces výběru totiž začíná správným výběrem místa, kde chceme žít. V něm bychom si měli najít ten nejpřijatelnější dům. Tento postupný výběr bychom neměli opominout a konzultace s odborníkem na feng-šuej by měla začít již zde.

Postel v dětském pokoji

Postel je z pohledu feng-šuej asi nejdůležitějším kusem nábytku v dětském pokoji a v tom, jak má být umístěna v pokoji, panuje mnoho pověr. Jeden ze směrů feng-šuej rozeznává podle vašeho data narození příznivé a nepříznivé směry, jimiž k vám přichází pohroma nebo štěstí. Natočení postele vaším příznivým směrem je však ve většině případů nemožné anebo to odporuje zásadám toho, jak umístit lůžko v pokoji. Platí základní a jednoduchá pravidla a teprve po jejich splnění můžeme řešit příznivé a nepříznivé směry.

Prvním a nejdůležitějším je, že by čelo postele mělo být opřené vždy o stěnu, na které nejsou ani okna, ani dveře. Jde v tomto případě o tzv. jinovou stěnu, která poskytuje tomu, kdo zde spí, klid a uzemnění. Jsou-li ve stěně okna nebo dveře, jedná se o jangovou stěnu, která tzv. pulzuje, protože jí prochází energie čchi. Jangová stěna z tohoto pohledu není pro ukotvení lůžka vhodná. Druhým pravidlem je, že by postel neměla být v průvanu, tedy přímo mezi linií dveře–okno.

Průvan je projevem neblahého proudění čchi, které je pro naše zdraví nepříznivé. Třetím pravidlem, které bychom měli dodržet, je, aby na prostor lůžka nemířila žádná ostrá hrana stěny, skříně, dveří, stolu, trámu či jiných interiérových vlivů. Vliv ostré hrany, která směřuje na postel, je neblahý a má za následek neklidné spaní a z dlouhodobějšího hlediska i zdravotní komplikace. Pokud najdeme takové místo v pokoji, a to není vždy v panelových domech jednoduché, máme vyhráno. A jestliže směr, kterým je lůžko nasměrováno, je příznivý směr našeho dítěte, můžeme si gratulovat.

Měla by platit zásada, že o všech podstatných věcech byste se měli poradit s odborníkem na feng-šuej, a ne se snažit sami si podle pouček z nějakých knih udělat domácí feng-šuej. Feng-šuej je exaktním učením, které obsahuje mnohem víc, než se v knihách dočtete, a odborník vám poradí v místě daleko lépe než pěkně zpracovaná čtivá kniha.

Pracovní stůl

Pracovní stůl, kde se vaše dítě připravuje do školy, kde se učí, kreslí si nebo si hraje, je důležité místo i v jeho pozdějším věku. Pokud dohlížíte na to, jak píše domácí úkoly, a u toho připravujete večeři, nebudete asi odbíhat do dětského pokoje, ale posadíte si potomka k sobě do kuchyně nebo obýváku. Později, když se začne doma na školu připravovat sám, má pracovní stůl důležitou funkci a my bychom ji měli vzít při zařizování v úvahu.

Usazení stolu v pokoji by mělo vycházet z podobných pravidel jako v případě lůžka. Nejdůležitějším faktorem je to, aby záda dítěte nebyla otočena směrem ke dveřím pokoje nebo aby na ně nemířil ostrý roh stěny, skříně či jiného interiérového vybavení. Záda je potřeba chránit, aby dítě mělo pocit klidu a bezpečí. Jen tehdy se dobře soustředí na to, co dělá. Vhodné je také vyhnout se přímé linii dveře–okno, ale v tomto případě to není tak podstatné jako v případě lůžka.

Důležité je, aby zde nebyl průvan, který nám ukazuje na rychlé proudění neblahé čchi, což se nám stává převážně v panelových domech, kde jsou okna a dveře v jedné linii přes celý byt. Typ a druh psacího stolu je individuální volbou a je jen plus, pokud v tak malém prostoru má nábytek oblé rohy a ergonometrické vlastnosti, ale a priori to nejsou vlastnosti zaručující dobré feng-šuej. Dobrý nábytek na špatném místě prostě dobré feng-šuej neudělá.

Barvy v dětském pokoji

Otázka barev je asi nejdiskutovanějším tématem v konzultacích s odborníky na feng-šuej a přitom je tou nejméně podstatnou částí úprav. Věřte mi, když říkám, že energii čchi je jedno, jakou barvou pokoj vymalujete. Ona se řídí jinými pravidly, a tak si zvolte barvu, která se líbí vám a vašim dětem. Ostatně jste to vy, kdo zde bude bydlet. Otázka barev je velmi přeceňovaná a jejich vliv v učení feng-šuej je i mnohými konzultanty nepochopený. Barvy mají svůj význam a ten bychom měli chápat, ale ovlivňují nás a naše vnímání, nikoli pohyb a kvalitu čchi. Na vlivu a kvalitě feng-šuej se podílejí zhruba z 10 %.

Symbolika barev a jejich využití by se měly řídit vaším osobním vkusem, a chcete-li poradit s výběrem barev, je dobré znát „Denního vládce“ z vašeho čínského horoskopu, ale bylo by chybou vymalovat dětský pokoj načerveno jen proto, že je umístěn na jihu, nebo načerno, protože je umístěn v severním sektoru domu. „Denní vládce“ v čínském horoskopu ukazuje, k jakému typu a druhu energie přináležíte, a podle toho se dají doladit i jednotlivé barvy, které na vás budou mít povzbudivé nebo naopak tlumivé efekty. O symbolice barev bychom měli vědět a měli bychom umět ji použít, ale každá z kultur s ní pracuje jiným způsobem. Dobrým příkladem jsou svatby a pohřby v naší a asijské kultuře.

Zatímco my používáme při svatbách tradičně bílou jako výraz čistoty, pro asijskou kulturu je typická svatební barva červená, která symbolizuje radost. Bílá je zase v asijské kultuře projevem smutku, a proto se s ní setkáme jako s typickou barvou pohřebních rituálů. Pro nás je to však asi nepředstavitelné, protože naše typická smuteční barva je černá. Učení feng-šuej spojuje pět základních energií i symbolicky s pěti barvami, ale jedná se o symbolické vyjádření barev, nikoli o jejich přímé spojení s danou energií. Proto by při výzdobě dětského pokoje měla dostat prostor vaše fantazie a rozmanitost.

Doplňky do dětského pokoje

O tom, co patří a nepatří do dětského pokoje z pohledu feng-šuej, se napsalo mnoho, ale my se teď podíváme na to nejdůležitější, co byste měli znát a řídit se tím, pokud chcete využít rad a zkušeností, které feng-šuej nabízí.

Nejdříve si musíme říci, že spoléhat na pomoc bůžků, zrcadel pa-kua, třínohých žab bohatství nebo mincových závěsů levně pořízených na asijských tržnicích je z oblasti pověr, nebo si vážně myslíte, že vám figurka smějícího se Buddhy v ceně 100 Kč přinese úspěch a bohatství? Nebyl by pak nejbohatší právě prodavač těchto cetek? Pořizovat si takovéto předměty není chybou, ale nečekejte od nich pomoc. Jsou to jen estetické doplňky, které se dotýkají mystické a šamanské části učení feng-šuej, ale není dobré si s nimi zahrávat, protože patří do rukou pouze znalým mistrům.

Soustřeďme se na podstatnější věci, o kterých bychom si měli říci pár slov. V dětském pokoji se často setkáme s věcmi, o nichž se staré texty nezmiňují, protože v té době ještě neexistovaly, a tak postoj k nim není vždy ujasněný. Počítače, DVD a audiopřehrávače, televize a herní konzole. Obecně se nelze k těmto moderním věcem postavit odmítavě.

Je mylnou představou, že učení feng-šuej nás vede do středověku zpět k domům ze dřeva a kamenným ručním mlýnkům na obilí. Tak tomu opravdu není. Pokud ale zvažujeme, co dát do dětského pokoje, je potřeba si uvědomit, že všechny tyto elektrické přístroje vytvářejí vysokofrekvenční rušivé zvuky a silná magnetická pole, a proto je potřeba s nimi být v dětských pokojích velmi opatrní.

Jednoznačným doporučením je, že čím méně, tím lépe a také čím dále od postele, tím prospěšnější to je. Velmi specifickou věcí je akvárium, které ve feng-šuej představuje silný prvek interiérové vody. O jeho umístění byste si vždy měli promluvit s odborníkem na feng-šuej, protože je to jeden ze tří mocných nástrojů, které ovlivňují energii čchi. Jeho umístění do špatné části bytu může přivodit zbytečné problémy jak zdravotní, tak finanční, protože voda je tím, co shromažďuje energii čchi, a pokud bude shromažďovat špatnou čchi, bude mít akvárium neblahý vliv na vaše životy.

Doporučujeme

Články odjinud