Dezerty z citrusů: Zkuste rychlý koláč s pomeranči, citronové řezy či cheesecake

Dezerty z citrusů: Zkuste rychlý koláč s pomeranči, citronové řezy či cheesecake

Citrusy přidají moučníkům a dezertům svěží chuť i vůni. Takový pomerančový koláč vypadá i chutná exoticky, přitom je hotový raz dva. Nebo co třeba jogurtovo-limetkové řezy?

Newyorský limetkový cheesecake

POTŘEBUJETE:
(na koláčovou formu)
350 g sušenek
120 g másla
900 g nízkotučného krémového sýra
150 g cukru krupice
5 velkých vajec
125 ml limetkové šťávy
1 vanilkový lusk nebo 1 lžičku kvalitního vanilkového extraktu

POSTUP:
Sušenky rozdrťte nebo rozemelte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem na hmotu – tu dobře upěchujte na dno i boky dortové formy. Dejte do lednice. Na náplň vymíchejte dohladka sýr, pak postupně přimíchávejte cukr a po jednom dobře vmíchejte vejce. Přilijte šťávu z limetek a vnitřek vanilkového lusku nebo extrakt a dobře promíchejte. Pak přendejte náplň na sušenkový korpus a uhlaďte. Pečte 1–1,5 hodiny při 160 °C. Nechte 15 minut odpočinout a nakonec dejte na 5 hodin do lednice.

Podívejte se na video, ve kterém se můžete nechat inspirovat na lahodný vanilkový krém.

Pokračování 2 / 6

Rychlý koláč s pomeranči

POTŘEBUJETE:
(na dortovou formu)
3 vejce
300 g hladké mouky
250 g krupicového cukru
100 g másla
1 sáček prášku do pečiva
3 bio pomeranče
2 lžíce másla
3–4 lžíce krupicového cukru

POSTUP:
Celá vejce s cukrem ušlehejte do husté pěny, zašlehejte rozpuštěné máslo, vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec 1 rozmixovaný pomeranč. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 15 minut při 200 °C. Před podáváním dozdobte kolečky ze zbylých karamelizovaných pomerančů – na pánvičce nechte lehce zkaramelizovat cukr krupici na másle, přidejte plátky pomerančů a krátce povařte. 

Náš tip: Koláč podávejte s čokoládovými hoblinami a porcí šlehačky.

Pokračování 3 / 6

Opilá citrusová bábovka

POTŘEBUJETE:
(na 1 formu)
250 g hrubé mouky
80 g měkkého másla
200 g cukru krystal
80 g kukuřičného škrobu
5 vajec
50 ml rumu
1 sáček kypřicího prášku
šťávu z 1/2 pomeranče
šťávu a kůru z 1/2 citronu
tuk a hrubou mouku na formu

POSTUP:
V míse dobře utřete máslo s cukrem, postupně přidávejte po jednom vejce a lehce zapracujte směs mouky se škrobem, citrusovou kůrou a kypřicím práškem, pak vmíchejte rum a obě šťávy. Těsto nalijte do vytřené a vysypané formy a pečte asi 45 minut při 180 °C. Bábovku nechte vydýchat a pak ji vyklopte.

Pokračování 4 / 6

Svěží koláč s citronovým krémem 

POTŘEBUJETE:
(na 1 koláčovou formu)
270 g hladké mouky
jemně strouhanou kůru z 1 citronu
20 g moučkového cukru
110 g másla
2 lžíce studené vody

NA KRÉM:
220 g moučkového cukru
4 lžičky kukuřičného škrobu
150 ml citronové šťávy
4 vejce
1 lžíci citronové kůry

POSTUP:
Smíchejte mouku s cukrem a kůrou, přidejte máslo a vše rukama dobře spojte. Přilijte vodu a vypracujte těsto (pokud se drolí, dodejte do směsi ještě máslo). Těsto dejte chladit do lednice na 30 minut. Potom ho vtlačte do tukem vymazané a moukou vysypané formy a pečte asi 25 minut při 190 °C. Směs cukru a škrobu zalijte v rendlíku citronovou šťávou, zašlehejte vejce a kůru. Na mírném ohni za stálého míchání vařte krém, dokud nezhoustne. Nalijte ho na těsto a nechte ztuhnout.

Pokračování 5 / 6

Jogurtovo-limetkové řezy

POTŘEBUJETE:
4 vejce
120 g cukru krupice
balíček vanilkového cukru
1 lžíci strouhané citronové kůry
špetku soli
120 g polohrubé mouky
1 lžičku kypřicího prášku

NA NÁPLŇ:
500 g jogurtu
250 g netučného tvarohu
šťávu a kůru z 1 limetky
150 g cukru
8 plátků želatiny
200 g smetany na šlehání

POSTUP:
Vejce utřete s oběma cukry do pěny, pak přidejte mouku s práškem do pečiva, kůru a sůl. Vše dobře promíchejte, těsto vlijte do formy a pečte asi 20 minut při 200 °C. Po vychladnutí na korpus naneste směs z tvarohu smíchaného s jogurtem, limetkovou šťávou, kůrou a cukrem, do které vmíchejte rozpuštěnou želatinu a do tuhnoucí hmoty nakonec vmíchejte pevnou šlehačku.

Náš tip: Podávejte posypané drcenými oříšky nebo korpus rozřízněte a směsí ho naplňte.

Pokračování 6 / 6

Koláč s citronovým sněhem

POTŘEBUJETE:
(na malý pekáč)

NA KORPUS:
125 g změklého másla
250 g hladké mouky
70 g cukru krystal
1 lžičku citronové kůry
špetku soli
2 žloutky
vodu podle potřeby

NA KRÉM:
2 vejce
2 žloutky
200 ml sladké smetany
150 g krupicového cukru
šťávu z jednoho citronu
špetku soli

NA CITRONOVÝ SNÍH:
150 g krupicového cukru
4 bílky
1 lžičku citronové šťávy

POSTUP:
Změklé máslo s cukrem šlehejte asi 5 minut, pak zašlehejte žloutky, přidejte kůru, mouku, sůl a vodu. Vypracujte těsto a rozprostřete ho na pekáč vyložený pečicím papírem, propíchejte vidličkou a pečte asi 10 minut při 180 °C. Na krém dobře promíchejte smetanu, vejce, žloutky a cukr, dochuťte citronovou šťávou a solí. Naneste na vychladlý korpus a pečte dalších 30 minut. Na závěr naneste na mírně zchladlý krém pevný sníh vyšlehaný z bílků, cukru a citronové šťávy a pečte ještě 10 minut.

Doporučujeme

Články odjinud