Diabetes, rakovinu i choroby srdce zažene konzumace květů

Diabetes, rakovinu i choroby srdce zažene konzumace květů

Číňané pojídají květy mnoha druhů rostlin po celá staletí. Podle jejich tradičních lékařských receptů totiž obsahují okvětní, korunní či dokonce kališní lístky květů cenné látky držící daleko od těla civilizační choroby. A vědci dnes starým léčitelům dávají zapravdu. Květy růží či třeba levandule skutečně obsahují látky, které jsou prevencí diabetu, chorob srdce či dokonce rakoviny.

„Některé květy obsahují přírodní velmi cenné látky zvané fenoly. My věříme, že třeba pojídání plátků růží snižuje riziko onemocnění srdce, určité typy rakoviny a dokáže léčit záněty,“ tvrdí doktorka Lina Siungová.

Výbornými léčivými květy k přímé konzumaci jsou plátky růží (prevence chorob srdce), celé úbory heřmánku (výborný relaxant), koruna a kalich violek (posiluje cévní stěny) či květenství levandule (uklidňuje nervový systém). Květy lichořeřišnice obsahují lykopen a lutein, které podporují vidění a chrání tělo před rakovinou.

„Květy jsou přírodní rostlinná potrava a podobně jako jiné části rostlin zasyrova obsahují mnoho cenných živin pro naše zdraví. Jsou bohatým zdrojem vitaminů, kyseliny listové, riboflavinu, pyridoxinu, niacinu, vitaminu E a C,“ tvrdí britský odborník na rostlinolékařství doktor Joseph Mercol v rozhovoru pro britský deník The Star.

Doporučujeme

Články odjinud