Dieta není pro děti !

Dieta není pro děti !

Kultura perfektní vizáže a redukčních diet může vážně ohrozit zdraví dětí. Zvláště mnohé mladé matky se dnes snaží své děti krmit stejnými potravinami, jaké mají samy na talíři právě při redukční dietě. Vědci však varují, že strava chudá na mnohé důležité látky, živiny a dokonce i tuky u dětí může vést k vážným poruchám jejich zdraví.

Potvrzuje to také poslední studie britských vědců, kteří tvrdí, že mnohé matky krmily nízkokalorickou potravou s nízkým obsahem tuku i velmi malé a předškolní děti. Ve většině případů však namísto pomoci svým dětem ublížily.

Dietetička a odbornice na slovo vzatá Luci Danielsová k tomu uvedla: „Zvyšuje se počet matek, které se strachují, že jejich dítě má nebo by mohlo mít nadváhu. Tyto matky pak své děti živí nízkokalorickými potravinami bez tuku. Matky se domnívají, tak jako většina laiků, že tzv. zdravá výživa a dietní potraviny určené pro dospělé mohou být dobré i pro děti. To je ale fatální omyl. Zatímco dospělým taková strava prospívá, dětem naopak může uškodit. Setkáváme se u těchto dětí s poruchami růstu a vývinu. Bohužel, některé poruchy mohou mít nevratné následky. Zdravá strava pro děti má zcela odlišné složení od zdravé stravy dospělých. Ráda bych všechny varovala.“

Odborníci ze Společnosti pro výrobu mléčných výrobků určených pro děti prováděli průzkum mezi matkami. Ty měly odpovídat na různé otázky týkající se výživy svých potomků. Jen tři procenta žen uvedla, že tuk je pro děti důležitý. Pro důležitost sacharidů hlasovala jen dvě procenta, zato vitamíny a minerály získaly čtyřicet tři procent, železo sedmnáct a vápník patnáct. Přes padesát procent matek mělo špatné vědomosti o tom, jak kojence převést z mléčné a tekuté stravy na stravu tuhou. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud