Dieta podle DNA. Proč byste měla tuhle novinku vyzkoušet?

Dieta podle DNA. Proč byste měla tuhle novinku vyzkoušet?

Pravidelně jíte, cvičíte, ale zhubnout se vám pořád nedaří? Pak je tady novinka, která by neměla uniknout vaší pozornosti. Hubnutí podle rozboru vašeho genetického kódu.

Takzvaná dieta podle DNA je vlastně výživový plán sestavený na míru podle parametrů vašich genů. Není vytvořen jen na základě obecných výživových doporučení, ale na základě analýzy vaší DNA. O co konkrétně jde? Lidské geny podle všeho stále ovlivňuje to, kde a jak žili naši předci. Zabývali se lovem a jedli maso, nebo pěstovali plodiny a byli zvyklí spíš na stravu rostlinnou?

To je zásadní otázka, podle které se dá určit, jaký způsob hubnutí pro vás bude nejefektivnější. Je známo, že někteří lidé velmi dobře reagují na pouhé omezení přísunu kalorií, jiným se daří redukovat hmotnost prostřednictvím stravy s nízkým podílem sacharidů a někomu zase vyhovuje, pokud má poměr jednotlivých živin ve stravě (tedy sacharidů, tuků a bílkovin) relativně vyrovnaný.

„Geneticky je to dáno tím, zda byli našimi předky lovci ze severu, nebo zemědělci z jihu,“ říká genetik Martin Pegner z Eurogeen. „Lidé žijící na severu totiž po staletí přijímali stravu bohatou na tuky, jelikož tučného masa měli ve svém okolí dostatek.

Naopak na jihu byla zaručena bohatá úroda obilí a jiných plodin, proto byly základem stravy sacharidy. Naše geny si to zapamatovaly a i v dnešní době tak mají nastavené metabolické vnímání a následné zpracování živin.“ Podle této minulosti se pak dá určit, jaký způsob hubnutí pro vás bude nejefektivnější, zda na vás zabere vyšší poměr masa, zeleniny nebo kolik můžete přijímat sacharidů.

Informace z minulosti

Zjistit, co je nejvhodnější právě pro vás, dokáže nutričně-genetický test, který pomocí analýzy DNA rozezná váš metabolický typ. Stačí odebrat vzorek slin, po němž čekáte čtrnáct až osmadvacet dnů na výsledky. Ty vám řeknou, jestli je pro vás nejvhodnější strava nízkosacharidová (proteinový typ), vysokosacharidová (sacharidový typ) nebo zónová (smíšený typ).

U prvního typu geny naznačují, že snadněji přeměňujete přijaté sacharidy v tělesný tuk, proto je důležité hlídat si množství přijímaných sacharidů. U sacharidového typu je naopak nutné hlídat množství přijímaných tuků, a to tak, abyste na každých 1500 kalorií přijali 30–50 gramů tuku.

U poslední možnosti geny napovídají, že tito lidé ve vyšší míře přeměňují sacharidy na tělesný tuk a zároveň také více absorbují tuky ze stravy. Patříte-li k nim, vaším cílem by mělo být dosáhnout omezeného příjmu sacharidů a spolu s tím si hlídat i množství přijímaného tuku.

Individuální přístup

Tyto tři typy jsou ovšem jen jakýmsi základním výchozím bodem. Každý klient je totiž individuální metabolický typ a má svůj vlastní jídelníček, takže v zásadě existuje tolik metabolických typů, kolik je klientů. Navíc u této metody zdaleka nejde jenom o DNA.

Souběžně s genetickou analýzou podstoupíte totiž i analýzu složení těla z bioimpedančního měření a také analýzu stravovacích návyků. K dispozici je pak nutriční poradce, který zhodnotí výsledky z genetické části i další parametry životosprávy včetně nemocí podmiňujících výživová doporučení či regionální dostupnosti potravin.

Proč to vyzkoušet?

Výhoda této diety je zřejmá: zatímco u jiných metod se k vytvoření vhodného stravovacího režimu a pohybové aktivity využívá většinou informací uvedených v různých dotaznících nebo vycházejících z rozhovorů s nutričním poradcem, v tomto případě mluví jasná fakta.

„Největší výhoda je v několikanásobně vyšší efektivnosti a přísné funkční individualizaci. Nejde o obecné rady typu: tato potravina je dobrá, tato špatná, které aplikujeme na všechny. Jde o přesné nastavení výživy pro konkrétní osobu podle genetického nastavení,“ říká Martin Pegner.

Proti zatím mluví poměrně vysoká cena a fakt, že někteří odborníci i přes pokroky v této oblasti stále mluví o nutnosti podrobnějšího zkoumání genotypu, než bude možné jej takto využívat. Metodika určení metabolických typů podle DNA je dostupná i v Česku a na Slovensku u řady výživových poradců. Cena analýzy a výživového plánu se pohybuje obvykle kolem deseti tisíc korun.


Deoxyribonukleová kyselina neboli DNA je nositelkou genetické informace. Je to váš jedinečný kód, který předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu. Genetické testy se dnes používají nejen k určení příbuznosti, ale je možné z nich zjistit např. i svůj původ nebo diagnostikovat dědičné choroby a predispozice k nim. Test DNA dokáže odhalit také váš talent. Více informací včetně cen hledejte na www.dnatest.cz a www.eurogeen.cz.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud