Dieta z novoročního předsevzetí trvá patnáct dní, třetina lidí pak ještě víc přibere

Dieta z novoročního předsevzetí trvá patnáct dní, třetina lidí pak ještě víc přibere

Nemálo lidí propadne na Silvestra panice a při pohledu na tukové polštáře na svém těle se rozhodne, že od Nového roku začne s hubnutím. Jenže většina odhodlaných chce rychlý výsledek a vsadí na drastickou dietu. Tu v průměru udrží ale jen patnáct dní. A krom toho, že je pro tělo nebezpečná, výsledkem je, že třetina lidí nakonec kvůli jojo efektu přibere ještě víc.

Ženy většinou vsázejí na bezsacharidové diety. Vyhýbají se všemu pečivu a bílé mouce, ale tento jídelníček vyžaduje velmi přísnou kontrolu zdravotníka a pečlivé plánování všech potřebných živin. Sacharidy totiž tvoří přirozeně většinovou část skladby lidského jídelníčku a pro tělo představuje vyřazení sacharidů velkou zátěž.

„Je dost znepokojující, že obrovské množství žen se nutí do rychlého hubnutí nadváhy, a pak musejí čelit dvěma věcem, jednak negativním psychickým stavům, když dietu nevydrží, a také možným zdravotním komplikacím a jojo efektu. Klíčem k zdravému životnímu stylu určitě není extrémní dieta,“ tvrdí olympijská cyklistka Victoria Pendletonová, jež je sama odpůrkyní nepromyšlených a drastických diet.

Hubnutí je potřeba naplánovat jako dlouhodobý proces zahrnující trvalou změnu životního stylu, kdy člověk jí zdravě, ale pro tělo dostatečně, ovšem kalorie pálí pravidelným pohybem.

Doporučujeme

Články odjinud