Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty organismu objevuje koncept s názvem digitální detox. Závislost na elektronických přístrojích je totiž nebezpečná jako každá jiná. Vzdaluje vás od reálného života a skutečných lidí z masa a kostí. Co vám přinese, pokud si ho aspoň z času na čas dopřejete?

Výhoda i prokletí

Dnes jsme neustále obklopeni digitálními zařízeními, jako jsou laptopy, smartphony, ipady, hifi sítě. Na jedné straně nám sice tato zařízení rozšiřují obzor a urychlují práci, protože se rychle spojíme s každým a najdeme jakoukoli informaci, která je na síti.

Na druhé straně jsme vždy, všude a nonstop pro všechny k dosažení, což může znamenat velký stresový faktor nehledě na to, že jsme neustále vystaveni elektrosmogu a všem mikrovlnám, které tato zařízení vydávají.

Pokračování 2 / 4

Být nonstop online

Toužíme po míru, relaxaci, mlčení a méně stresu. Pro jednou je tedy dobré vypnout všechna zařízení a dopřát si ho. A vypínat je pokaždé, když nemusíte pracovat a dostanete se domů. Opravdu musíte být stále k dispozici?

Místo telefonu si do ruky vezměte spíš knížku nebo jděte na procházku, potkejte se s přáteli, uvařte si něco dobrého… svět je plný báječných výzev, které můžete zkusit. A pokud si zvyknete na to, že nejste neustále online, budete se už brzo cítit mnohem uvolněnější.

Pokračování 3 / 4

Co nám detox přinese

Pokud váháte, jestli vám stojí za to nebýt chvíli online, podívejte se na benefity, které vám digitální detox přinese:

Budete lépe spát (často totiž, když spát nemůžeme, projíždíme telefon a místo abychom si hlavu vyčistili, přemýšlíme o tom, co jsme si právě přečetli). Displeje narušují produkci melatoninu, což spánku taky nepřídá. Budete mít víc času. Spočítejte si jen, kolik minut denně trávíte na síti nebo projížděním mobilu. Některé průzkumy říkají, že mobil dokážeme zkontrolovat až stopadesátkrát denně. Budeme se víc soustředit, budeme produktivnější . Ubyde nám stres, přibydou nové nápady a hlavně se zlepší vztahy s naším okolím, na které budeme mít nejen víc času, ale které taky začneme opravdu vnímat.

Klepněte pro větší obrázek

Pokračování 4 / 4

Jak s ním začít

Nejdřív se pro detox potřebujete rozhodnout a uvědomit si, co vám přinese. Začněte pozvolna. První krok může být například to, že telefon občas necháte doma a vyjdete si ven bez něj.

Nenechte se odradit nepříjemnými pocity. Pokud budete bez připojení déle než den, řekněte to těm, s nimiž jste v častém kontaktu, aby o vás neměli strach a začali si zvykat, že nebudete k dispozici nonstop.

O závislosti dětí vypráví lékař v následujícím videu.

Doporučujeme

Články odjinud