Díky čemu mají Asiatky dokonalou pleť? Zkuste jejich gua sha masáž | Foto: iStock

Foto: iStock

Díky čemu mají Asiatky dokonalou pleť? Zkuste jejich gua sha masáž

Rad a tipů na to, jak omladit obličej a být ještě krásnější, není nikdy dost. Existuje řada triků a na každého platí něco jiného. Když se ale podíváte na bezchybnou pleť Asiatek, napadne vás, co za tím asi vězí. Jedním z důvodů jejich nestárnoucí pokožky je i gua sha masáž. Lze ji dělat i doma.

Co to je gua sha?

Gua sha (čtěte kváša) je obličejová masáž pomocí speciální nefritové destičky, která vám pomůže eliminovat vrásky a mít zářivější pleť. Dokáže také zlepšit prokrvování pokožky, zbavit vás váčků pod očima a stařeckých skvrn, ale i zmírnit napětí obličejových svalů. Starověcí Číňané se kamennou či kostěnou destičkou zbavovali nemocí a zánětů v těle tak, že nešvary z těla doslova seškrabávali a v postižených místech obnovovali zaseknutou energii. Postupem času se pak metoda přesunula i do beauty salónů.

Jak omladit obličej cvičením? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Příprava na gua sha masáž

Pokud jste žila v domnění, že po gua sha destičce můžete sáhnout kdykoliv během dne a masáž provádět nahodile, je na čase vyvést vás z omylu. Pleť se totiž potřebuje na masáž tohoto typu důkladně připravit. Začněte tím, že ji důkladně vyčistíte od make-upu a každodenních nečistot. Neváhejte použít také peeling, který pokožku zbaví odumřelých buněk. Obličej můžete i lehce napařit, tím rozhodně ničemu neuškodíte.

Pokračování 3 / 5

Jak provádět masáž?

Gua sha destičku při masáži vždy držte v úhlu 45 stupňů proti tváři a tahy provádějte v jednom směru, ne jak se vám zlíbí. Na každém místě opakujte pohyb od středu ven ideálně pětkrát až desetkrát. Začněte u krku a přejíždějte ho směrem zezdola nahoru k hraně obličeje, nikdy nestahujte kůži dolů ke klíčním kostem. Pokračujte bradou, zvlněnou částí destičky promasírujte čelist a tahy směrem k uchu ji řádně vytvarujte. Tím se časem můžete zbavit i druhé brady. Poté rovnou částí destičky přejděte k tvářím a lícním kostem a promasírujte je půloblouky vedenými pod lícními kostmi a od brady ke spánku. Nos ošetřete rovnými tahy po stranách i svrchu, a to od špičky ke kořeni. Pro oční okolí dělejte menší pohyby a masírujte ho do kruhu. Začněte od kořene nosu přes nadočnicové oblouky a poté od vnějších koutů očí pod oči a zase zpátky. Nakonec si vezměte na paškál čelo a táhlými oblouky miřte z místa mezi obočím vzhůru k vlasům a do stran ke spánkům. Závěrem pak udělejte ještě několik pohybů od krku směrem dolů, čímž uvolníte a rozproudíte lymfatický systém.

Pokračování 4 / 5

Jakou použít kosmetiku?

Pamatujte si, že gua sha masáž se nesmí nikdy provádět na sucho. Ideálním pomocníkem jsou při používání destičky pleťové oleje, po kterých gua sha snadno sklouzne a nenaruší povrch pleti. Použít však můžete i lehká séra, protože díky destičce jejich aktivní složky snáze proniknou hlouběji pod povrch pleti.

Vybírat můžete i z různých typů a tvarů destiček. Vyrábí se většinou z jadeitu, ametystu, růženínu, křišťálu nebo tygřího oka a shledat se můžete s typickým zaobleným tvarem se dvěma výstupky, obdélníkem nebo třeba i srdíčkem. Nic z toho není špatně a je čistě jen na vás, jaký tvar a kámen vám nejlépe padnou do ruky.

Pokračování 5 / 5

Na co si dát pozor?

Na internetu jsou často k vidění fotky žen, které si provádějí masáž gua sha vsedě nebo vestoje u zrcadla. Pamatujte si však, že tato masáž by měla být prováděna vleže. Na pleť má totiž vliv zemská přitažlivost, tudíž jakmile gua shu táhnete odspoda nahoru a stojíte u toho, není to pro pleť příliš prospěšné. Ideální proto je provádět gua sha masáž jednou za deset dní vleže na zádech.

Doporučujeme

Články odjinud