Díky včasné rekonstrukci se vyhnete zbytečně vysokým účtům za energie

Díky včasné rekonstrukci se vyhnete zbytečně vysokým účtům za energie

Každý může v dnešní době ušetřit za topení ročně až 25 %. Je to přitom tak jednoduché. Klíčem k úspěchu je renovace.

Pokud patříte k lidem, kteří po dlouhé zimě platí vysoké částky za energie, je právě teď správný čas začít přemýšlet, jak tyto platby v následujícím roce snížit. Nejprve si zkontrolujte, zda máte dostatečně zateplený dům a zda vám do bytu netáhne netěsnícími starými okny. Pokud odhalíte jakýkoliv nedostatek, zvažte vhodnou rekonstrukci. Zateplením fasády domu totiž můžete snížit celkové náklady na vytápění o 30–40 % a novými okny až o dalších 25 % . Ušetřené peníze za energie potom můžete použít jako základ spoření na budoucnost. Jak ale začít?

Nejprve si sedněte a sepište veškeré nedostatky, které jste při své kontrole odhalili. Pro výpočet nákladů potřebných na výměnu či rekonstrukci v bytě nebo domě, ale i doby, za kterou se vynaložené peníze a investice do lepšího a ekonomicky výhodnějšího bydlení vrátí, můžete na webu Českomoravské stavební spořitelny využít Eko kalkulačku. Během několika minut zde zjistíte, kolik peněz si budete muset připravit na zamýšlené bytové úpravy a jakou úsporu energie vám přinesou. Vedle nižších nákladů na provoz domácnosti také nezapomínejte, že rekonstrukcí získáte hezčí, pohodlnější a funkčnější bydlení. Navíc tím prodloužíte jeho životnost a zvýšíte jeho hodnotu.

Mnoho lidí si v dnešní době tyto vedlejší dopady uvědomuje, ale zároveň se rozsáhlým úpravám brání. Důvodem je nedostatek finančních prostředků v rodinné kase. Potřebný finanční obnos má přitom téměř každá česká domácnost doslova na dosah ruky. Na rekonstrukci či modernizaci lze totiž využít úvěr ze stavebního spoření. Jeho úroková sazba je nyní vůbec nejvýhodnější ve své dosavadní historii. Například jednička na českém trhu – Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) – nabízí aktuálně úrokovou sazbu pod hranicí tří procent.

Výslednou částku za rekonstrukci můžete také snížit využitím různých akčních slev a sezonních nabídek stavebních firem. Výhodnou cenu můžete získat i díky nejrůznějším věrnostním programům. Zákazníci ČMSS mohou navíc využít Kartu klienta . ČMSS jejím prostřednictvím nabízí další úspory a slevy na jednotlivé materiály a předměty, například na okna, a na stavební a další práce spojené se stavebními úpravami. K dispozici je vám podrobné vyhledávání podle krajů, artiklů nebo firem. Stačí si jen na webových stránkách v databázi firem najít nejbližší stavebniny a vrhnout se rovnýma nohama do plánování rekonstrukce.

Doporučujeme

Články odjinud