Dívky vyrůstající bez otce dříve otěhotní

Dívky vyrůstající bez otce dříve otěhotní

Dívky, které vyrůstají v neúplných rodinách a na jejichž výchově se nepodílí biologický otec, rychleji pohlavně vyzrávají a většinou přijdou do jiného stavu dříve než jejich vrstevnice. Naznačují to alespoň výsledky studie novozélandských vědců, publikované v nejnovějším čísle magazínu New Scientist.

Oproti předchozím výzkumům není podle odborníků z univerzity v Christchurchu příčinou sociální stres, který provází život dětí rozvedených rodičů, jak se dříve soudilo. Jinými slovy řečeno - nesnaží se už v pubertě přijít za každou cenu do jiného stavu, aby se vymanily z nevyhovujícího rodinného klimatu.

"I když vyrůstají ve zcela harmonickém prostředí a nemají problémy se začleněním do společnosti, přesto dospívají rychleji," zdůrazňují experti na základě výsledků průzkumu, jemuž se podrobilo přes 700 dívek od předškolního věku do osmnácti let z Nového Zélandu a USA, které vyrůstaly bez otců.

Příčinu spatřují psychologové v tom, že jejich osobnost prochází již v raném věku změnami, které jim umožňují lepší komunikaci s příslušníky opačného pohlaví než ostatním teenagerkám. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud