Dlouhověkost zajišťují lipoproteiny

Dlouhověkost zajišťují lipoproteiny

Přísné dodržování zásad správné životosprávy zřejmě nemá takový vliv na délku lidského života, jak se obecně soudí. Naznačují to alespoň výsledky výzkumů amerických vědců zabývajících se problematikou dlouhověkosti,které byly zveřejněny v nejnovějším čísle lékařského časopisu JAMA.

Při rozboru vzorků krve lidí, kteří se dožili zhruba jednoho sta let i jejich potomků zjistili, že disponují výjimečně velkými bílkovinnými částicemi, tedy lipoproteiny, které jsou, laicky řečeno, odpovědné za transport "dobrého" a "špatného" cholesterolu v lidském organizmu. Z 213 účastníků testů, jejichž průměrné stáří bylo 98 let, se jich plných osmdesát procent pyšnilo nadměrně vyvinutými lipoproteiny. Stejně tomu bylo také zhruba u poloviny z jejich 216 dětí, jejichž věk činil zhruba 68 let. Obdobné hodnoty však naměřili jen u osmi procent příslušníků kontrolní skupiny.

"Průzkum prokázal, že lidé s obřími lipoproteiny jen vzácně trpí hypertenzí, a rovněž choroby srdce a krevního oběhu se u nich vyskytují jen zřídka," informují američtí vědci. Proč tomu tak je, vysvětlit nedokážou. Podařilo se jim však odhalit gen, který nese odpovědnost za velikost částic lipoproteinu v lidském těle. "Právě díky němu se nezvykle vysokého věku dožívají také lidé, kteří nikdy nevedli zdravý způsob života," konstatují.

Současně však vědci naznačují, že výsledky, k nimž dospěli, v žádném případě neznamenají, že zásady správné životosprávy jsou samoúčelné. "Právě jejich dodržováním se zvyšují vyhlídky na dlouhověkost u těch, kteří ji nemají zakódovanou v genech. A těch je mezi příslušníky lidského rodu většina," zdůrazňují američtí vědci. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud