Dnešní rodinu drží pohromadě spíš peníze než láska

Dnešní rodinu drží pohromadě spíš peníze než láska

V časech nedávno minulých byl rozvod nepřípustný. Tak byla zajištěna kontinuita a majetek rodiny. Ačkoli se při sňatku mluvilo často o lásce, na lásce manželství nebylo postaveno rozhodně vždy, ne-li přímo v menšině případů.

Ani moderní rodiny na tom ale nejsou jinak. Manželé se mohou rozvádět a mnohdy tak činí při prvních větších problémech v soužití či při nedostatku romantické lásky. Švédští psychologové ale zjistili, že i moderní rodinu drží pohromadě spíš ekonomické než milostné důvody.

„Během šedesátých a sedmdesátých let prudce vzrostl počet rozvodů ve Švédsku i všech ostatních zemích Evropy. Dnešní nový vztah dvou osob má racionální postoj, kdy se lidé ptají, co jim ten vztah dává a co dostávají výměnou emocionálně, finančně, intelektuálně a společensky,“ tvrdí profesor Thomas Johansson z Univerzity v Gothenburgu.

Analýza rodin ve Švédsku také poskytla další zajímavá data, v nukleární heterosexuální rodině (otec, matka a děti) žije 70 procent populace, třicet procent má jiný typ rodiny. Monosexuální (jen jeden rodič a děti) či homosexuální rodinu či jiný typ soužití.

Doporučujeme

Články odjinud