Dnešní senioři daleko více holdují sexu

Dnešní senioři daleko více holdují sexu

Sexuální život starších občanů se za poslední tři dekády výrazně zlepšil. Uvádí to nová, rozsáhlá studie švédských vědců. Sběr dat, publikovaných v časopise British Medical Journal, probíhal od roku 1970. Studie se účastnilo na 1500 Švédů, kterým bylo v době výzkumu více než 70 let.

Přesto, že studie pochází ze Švédska, odráží výsledky nedávného výzkumu ve Spojených Státech, který uvádí, že relativně mnoho lidí pokračuje v sexuálním životě i ve velmi pokročilém věku.

Švédská data stojí za povšimnutí již z toho důvodu, že ilustrují, jak se v čase mění sexuální život a zvyklosti lidí. Dnešní senioři uvádějí, že sex praktikují mnohem častěji a mají z něj více příjemných pocitů než jejich předchůdci před 30 lety.

Poměr 70-tiletých seniorů uvádějících, že stále praktikuje sexuální život se od roku 1971 do roku 2000 zvýšil. Mezi ženatými muži provozovalo sex 68 % v roce 2000 ve srovnání s 52 % v roce 1971. Mezi vdanými ženami, které po své sedmdesátce stále provozovaly sex, to bylo 56 % v roce 2000 oproti 38 % v 70. letech.

Sexuální aktivita se také zvýšila u svobodných seniorů. Zde uvádělo sexuální aktivitu 54 % svobodných mužů a 12 % svobodných žen, zatímco v 70. letech to bylo 30 % mužů a méně než 1 % žen.

Mezi těmi sexuálně aktivními uváděl více než 1 ze 4 mužů v roce 2000, že provozuje sex alespoň jedenkrát týdně, zatímco v 70. letech to bylo pouze okolo 10 % z celkového počtu dotázaných mužů.

Sedmdesátníci tvrdí: Sex je OK! Více než polovina mužů a žen uvedla, že žijí ve velmi šťastném vztahu, oproti pouhé třetině v letech 70. Navíc současní sedmdesátníci uvádějí mnohem větší spokojenost se sexualitou, méně sexuálních dysfunkcí a mnohem lepší postoje k sexualitě ve stáří než ti, kteří byli dotazováni v 70. letech.

Výzkumníci svou studii sice nezaměřili na důvody, proč více seniorů žije sexuálním životem. Nicméně lidé dotazovaní v 70. letech se narodili na přelomu století, tedy v době, kdy sexualita a sexuální požitek byly tabu. Poslední generace sedmdesátníků, kterou výzkumníci dotazovali, zažila ve svých třiceti letech sexuální revoluci, která probíhala v 60. letech. Proto zřejmě mají mnohem liberálnější postoje k sexu.

Současní sedmdesátníci jsou pravděpodobně také zdravější a cítí se častěji dobře. V průběhu studie se zvýšila průměrná délka života u mužů o 5 let, tedy na 77 let a u žen o 4 roky, tedy na 82 let. Moderní senioři také mají přístup k lékům jako je Viagra, což předchozí generace neměly.

Doporučujeme

Články odjinud