Do Anglie za "americkým snem"?

Do Anglie za "americkým snem"?

„To chceš někomu dělat služku jenom proto, aby ses zdokonalila v angličtině? S tvým vzděláním?!“ Podobné věty si od maminek a babiček vyslechly všechny: Martina, Jitka i Andrea. Když vystupovaly na londýnském letišti, tušily, že se jejich život výrazně změní. zatím však neměly ponětí o tom, kterou z nich čeká role popelky a kterou role princezny.





KRÁLOVSTVÍ, KTERÉ NENÍ POHÁDKOVÉ





AGENTURY TOHO NASLIBUJÍ!

Přes to všechno Češky jako au pair do Anglie jezdí. Rozumných důvodů k tomu mají hned několik. Také pro Jitku bylo nejdůležitější zdokonalit se v angličtině: „Ve škole jsem se něco málo naučila, ale aby se člověk pořádně rozmluvil, musí jet někam, kde ho to donutí mluvit.“ Stát se au pair je nejsnadnější způsob, jak se na delší dobu „dostat ven“. Navíc kolem toho není žádné velké zařizování - rodina vás ubytuje, platí vám stravu a ještě vám dává kapesné. Často hraje významnou roli také touha vymanit se z každodenního koloběhu. „Rozešla jsem se s přítelem, učení jsem měla tak akorát dost a hned si hledat práci se mi nechtělo. Potřebovala jsem si pročistit hlavu, zamyslet se nad tím, co bude dál,“ vysvětluje Jitka. Svůj pobyt v Anglii teď vnímá jako životní intermezzo.

„Řekněme, že se rozhodnu odjet pracovat jako au pair,“ pokračuji v debatě s třiadvacetiletou Andreou, která se pro tuto „dráhu“ rozhodla loni. „Co mám udělat?“ Tmavovlasá žena se trpce usměje: „Můžete to udělat jako já - jít do agentury. Vystavíte se však riziku, že rodina, kterou vám přidělí, bude podobně hrozná jako ta moje.“ Mnohem lepší je prý vyhledat si budoucí zaměstnavatele na internetu nebo přes známé, seznámit se s nimi přes e-maily či přes telefon, a hlavně si poslechnout reference od jejich předchozí au pair.



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Juicy.„

Více o au pair v Anglii se dozvíte zítra 3. dubna 2010.

Doporučujeme

Články odjinud