Do kosmetiky vstupují fritovací oleje

20. 4. 2007
Do kosmetiky vstupují fritovací oleje
Fritování celosvětově patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější způsoby přípravy pokrmů. Ochránce přírodního prostředí pak právem děsí, že den za dnem přibývá množství páchnoucího přepáleného oleje, jenž ohrožuje život na Zemi. Jisté řešení zatím nabídl automobilový průmysl, jenž přišel na metodu, jak ho využít jako paliva do motorů.

Díky americkým vědcům by se z něj mohla rovněž stát snadno dostupná výchozí surovina pro výrobu kosmetiky a mýdel. S pomocí houby Candida bombicola totiž dosáhli přeměny nebezpečného odpadu v tensid, primární složku kosmetických produktů. Na rozdíl od dosud používaného se odbourává biologickou cestou a tudíž neohrožuje přírodu, především některé druhy vodních živočichů.

Běžně se tensidy, jak uvedl v časopise New Scientist vedoucí výzkumného týmu Vishal Shah z Dowling College v Oakdale v americkém státě New York, získávaly z ropy. Jejich zbytky odolávaly jakémukoli přírodnímu působení.

"Nám se díky využití fritovacího oleje podařilo," tvrdí vědec, "přeměnit je v něco bezpečného a velice potřebného."

Ani Shah, ani jeho kolegové si nepřipisují prvenství objevu tensidů na ryze rostlinné bázi. Podařilo se jim však prokázat, že dřívější vědecké poznatky, k nimž se například v tomto případě dospělo, mají nesmírnou cenu i skutečně masové využití. (Plus)

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Neříkejte jisté osobě, že působí sympaticky, když to tak necítíte. Není včerejší a dokáže si spočítat, že to děláte ze zištných důvodů, takže v žádném případě nedosáhnete toho, čeho jste…

Nejčtenější články