Doba večeře ovlivňuje to, zda budeme hubnout, či tloustnout. Kdy je ideální?

Doba večeře ovlivňuje to, zda budeme hubnout, či tloustnout. Kdy je ideální?

Většina lidí se domnívá, že kalorie jsou prostě kalorie a je jedno, kdy je přijmete. Stejně je třeba je spálit, nebo se uloží ve formě nenáviděného tuku někde na těle. Ale nemusí to být tak jednoduché.

Dříve je lépe

Čas jídla hraje důležitou roli v tom, zda přiberete, nebo ne. Pokud večeříte pozdě, ve chvílích, kdy už má tělo odpočívat, přibíráte a zvyšuje se také hladina krevního cukru, a to bez ohledu na množství kalorií, které vaše večeře obsahuje. Podle vědců mají lidé, kteří večeří kolem 22. hodiny, až o 20 procent vyšší krevní cukr a jejich spalování je o 10 procent nižší než u těch, kteří večeří kolem 18. hodiny. "Výzkumy, které tvrdily, že večerní pojídání je spojené s obezitou, už tu byly, ale nám šlo o zjištění příčiny," popisuje autor studie doktor Jonathan C. Jun pro magazín Healthline.

Jun, který působí na univerzitě Johnse Hopkinse v americkém Baltimoru, vysvětlil, že výzkumný tým chtěl pochopit, zda noční stravování skutečně mění metabolismus způsobem, který podporuje obezitu. "Proto jsme se rozhodli provést tuto klinicky kontrolovanou studii. Testovaní byli obecně zdraví lidé, kteří jedli ve dvou různých časech, my jsme kontrolovali jejich jídlo, způsob stravování i dobu spánku," vysvětlil výzkumník.

Pokračování 2 / 5

Stejná jídla, stejný čas spánku

Jun a jeho tým studovali 10 mužů a 10 žen, aby zjistili, jak si jejich těla poradila s večeří podávanou ve 22 hodin místo v 18. Poté šli všichni účastníci spát ve 23 hodin. Výsledky studie ukazují, že hladina cukru v krvi je vyšší a množství spálené energie výrazně nižší. "To nebylo až takové překvapení. Už předchozí vědecké studie potvrdily vliv  cirkadiánních rytmů na ukládání energie ze stravy. Pokud člověk nejí v souladu s cirkadiánním rytmem svého těla, nemetabolizujete glukózu správným způsobem," popisuje Jun.

Výsledky studie jsou varující, vždyť se jí zúčastnili zdraví jedinci. "Následky nočního pojídání mohou být mnohem horší u jedinců, kteří trpí obezitou nebo diabetem, protože jejich metabolismus má již snížený výkon," uvedl další autor studie Chenjuan Gu. 

Pokračování 3 / 5

Každý reaguje jinak

Nejzajímavější částí studie je podle vědců skutečnost, že ne každý reaguje na pozdní stravování stejně. "Osobně mne překvapilo, že noční stravování neohrožuje všechny stejně. Noční jídlo mělo nejhorší vliv na lidi, kteří byli zvyklí chodit spát brzy," vysvětluje Jun. Vedoucí studie poukázal na to, že výzkum byl mnohem podrobnější než předchozí. Účastníci studie byli pod neustálou kontrolou, měli snímač aktivity, odebírali jim vzorky krve, vědci sledovali jejich spánek, měřili jejich tělesný tuk a navíc v jídle měli neradioaktivní markery, které slouží k měření metabolismu tuků.

Pokračování 4 / 5

Výsledky pomohou ke zdraví

"Přestože byla studie provedena mezi mladými dospělými dobrovolníky, kteří vážili tak akorát, nabídla nám užitečné informace, které mohou zlepšit stravovací návyky," uvedla vědkyně Lisa K. Diewaldová. Podle ní jsou výsledky významné pro prevenci nemocí. "Tato studie mimo jiné dokládá, že zdravé stravovací návyky nezávisí jen na dobře známých ukazatelích, jako je jídlo a velikost porcí, ale že je důležité i načasování jídla, které může ovlivnit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou cukrovka a srdeční choroby."

Pokračování 5 / 5

Večer jíme moc

Diewaldová vysvětluje, že večeře je pro většinu dospělých z hlediska počtu kalorií to největší jídlo dne. Zaneprázdnění lidé obvykle spěchají, snídani i oběd zhltnou. To bohužel znamená, že večer v klidu snědí víc, než by měli. Studie však ukazuje, že konzumace jídla pozdě v noci má větší následky, než je množství kalorií. Potíže s metabolismem glukózy či tuků může přinést problémy dokonce i u mladých lidí se zdravou váhou.

Doporučujeme

Články odjinud