Dobijte si baterky! Tipy, jak načerpat energii a přivolat dobrou náladu | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Dobijte si baterky! Tipy, jak načerpat energii a přivolat dobrou náladu

Že už si chladné zimní měsíce vybraly daň z vašich energetických zásob? Máme pro vás osm tipů, jak zpomalenou náladu proměnit v lavinu pozitivní energie!

Dvaatřicetiletou Janu pravidelně v druhé půlce zimy dostihne plíživá malátnost. Po probuzení si připadá, jako by právě vyfárala z dolů po dvanáctihodinové šichtě, takže ji po příchodu do kanceláře kolegové, zvyklí na veselou a pozitivní bytost, skoro nepoznávají.

Večer ji při představě, že by se měla vydat do chladného a pošmourného počasí, rozbolí hlava. A tak místo toho, aby se zapotila v tělocvičně, skončí s tabulkou čokolády a splínem před televizí. A není sama! Sezonní afektivní porucha (označovaná anglickou zkratkou SAD) postihuje ve vyspělých zemích ve větší či menší míře až čtvrtinu populace! Mezi symptomy patří deprese, únava, snížený zájem o sexuální aktivitu či přejídání. A kila pak stoupají… Jak z toho ven?

1. Propadněte melodiím

Máte zkušenost, že když zaslechnete svoji oblíbenou písničku, jako by vám to vlilo do žil pár kapek energetického elixíru? Něco na tom je – hudba totiž prokazatelně stimuluje většinu oblastí mozku a podporuje tvorbu dopaminu, který se podílí na vzniku příjemných pocitů. Nedávná mexická studie prokázala, že má na lidskou psychiku až překvapivě silné účinky.

Skupina dobrovolníků s lehkou až střední depresí poslouchala po dobu třiceti minut vážnou hudbu. Po skončení hudební seance až 75 % z nich zaznamenalo zlepšení nálady. Hudba měla podle výsledků dokonce léčivější účinky na lidskou psychiku než psychoterapie! A to i přesto, že na začátku celého pokusu nikdo ze zúčastněných nepatřil ke skalním fanouškům klasiky. Podobnou duševní podporu vám mohou poskytnout i jiné hudební žánry, snad s výjimkou melancholického blues.

2. Meditujte za pochodu

Nestíháte do svého rozvrhu vtěsnat dost času na pravidelnou meditaci, která by obnovila vaše duševní síly? Vyzkoušejte meditování v chůzi, které rozvibruje skryté zdroje energie. Stačí jen na klidném místě udělat zhruba dvacet kroků jedním, a pak druhým směrem a plně se přitom soustředit na své tělo.

Vnímejte, jak zvedáte nohy a dotýkáte se chodidly země, a zároveň věnujte pozornost každému nádechu a výdechu. Meditaci tak můžete spojit s malou procházkou na čerstvém vzduchu a zabijete dvě mouchy jednou ranou!

3. Vyspěte se dorůžova

Po bezesné noci těžko můžete sršet energií. Vydatný spánek je základním pilířem aktivního dne. Naučte se zabrat hned, jak ulehnete, pomocí techniky zvané jogínský spánek neboli jóga nidra. O jejích kvalitách svědčí i fakt, že ji využívá i americká armáda při léčbě vojáků s posttraumatickým syndromem po návratu ze zahraničních misí.

Důležitou součástí této techniky je postupné uvolňování celého těla po jednotlivých částech a opakování sankalpy, což je vyjádření pozitivního přání. Jóga nidra se provozuje v pozici zvané šávásána (leh na zádech s dlaněmi otočenými vzhůru) a trvá asi dvacet minut. Měla by být prováděna řízeně, podle přesných instrukcí (nahrávky můžete sehnat na internetu).

4. Probuďte se po čínsku

Proč nesáhnout po osvědčených postupech starobylých kultur? Čínské zdravotní cvičení čchi-kung neboli práce s energií má své kořeny v době před pěti tisíci lety. Těsně po probuzení si dopřejte krátkou rozcvičku s orientální příchutí.

Postavte se do polodřepu, nohy rozkročte o trochu víc než na šířku svých boků. Nadechněte se, předpažte a s výdechem pomalu vytvářejte široké kruhy. Při spodní poloze rukou se snižte do dřepu tak, aby se vaše ruce téměř dotýkaly země. Při každém nádechu si představujte, že přijímáte energii, a při výdechu, že ji naopak vypouštíte. Po zhruba třech minutách tohoto cvičení si budete připadat jako po osvěžující ranní sprše.

5. Zažijte smršť na parketu

Povzbudivou moc tance potvrdila už řada vědeckých studií. Jeden německý výzkum si například vzal na paškál dvaadvacet tanečníků tanga. Po párovém tanci u nich klesla hladina stresových hormonů a naopak se zvýšila hladina testosteronu. Shodně potvrdili, že si připadají uvolněnější a víc sexy.

Tanec ve vás probudí vaši kreativní energii a povzbudí sebevědomí. Na parket se vydávejte alespoň jednou týdně a brzy pocítíte rozdíl. Že nemáte po ruce vhodného partnera? Mezi tanečními trendy dnes kralují směry, při nichž společnost nepotřebujete!

Třeba latin dance, při němž se ženy učí taneční kroky většinou čelem k cvičitelce jako při aerobiku. A pokud vás opakování tanečních kreací svazuje, inspirujte se stylem tanec 5 rytmů, který vznikl v 70. letech v USA, a který uznává volný spontánní pohyb. Stačí jen pustit si doma hudbu a poddat se rytmu.

6. Dopřejte si masáž ledvin

Když setrváváte delší dobu v jedné pozici, vašemu organismu to nesvědčí. Po mnohahodinovém vysedávání vás může trápit strnulá páteř a ruku v ruce s ní i úbytek energie. Ideálním řešením je půlhodinová pauza vyplněná cvičením. Jste-li na štíru s časem, vyzkoušejte alespoň rychlou masáž ledvin.

Právě tento orgán je v čínské medicíně považovaný za zásobárnu energie. A masírování se dá provádět takřka všude – třeba i v práci. Dejte si ruce za záda, jako byste byli spoutáni. Hřbety rukou pak krouživými pohyby pomalu promasírujte oblast ledvin (na obou stranách páteře pod hrudním košem).

7. Dýcháním k soustředění

Potřebujete minipauzu během pracovního procesu? Zavřete oči, nadechněte se nosem a počítejte do čtyř. Totéž proveďte s výdechem. Přitom si opakujte mantru: „Vdechuji energii a vydechuji stres.“ Jakmile pak otevřete oči, budete si připadat mnohem soustředěnější. Toto dechové cvičení je výbornou prevencí hyperventilace (příliš rychlé a mělké dýchání) a zabraňuje vzniku stresové reakce.

8. Vykoupejte se ve světle

Léčivou moc slunce používali už staří Egypťané a znal ji i otec lékařství Hippokrates. Jedním ze základních spouštěčů sezonní afektivní poruchy je právě nedostatek světla, za který mohou krátké zimní dny. Světelná terapie tak dokáže pomocí moderní techniky vnést světlo i do zakaboněného zimního dne! Využívají ji i vrcholoví sportovci, například plavci, kteří potřebují podpořit svou výkonnost a ulehčit si brzké ranní vstávání na tréninky.

Fototerapii můžete absolvovat ve specializovaném centru, anebo si domů pořídit vlastní přístroj. Nejrůznějších typů je spousta. Pokud trpíte jen mírným úbytkem energie, postačí vám přístroj, který má intenzitu světla 2500 luxů. Pokud jsou vaše sezonní potíže silnějšího rázu, sáhněte raději po typu, který dosahuje 10 000 luxů.

Instantní energie za 5 minut

a) Odskočte si zpátky do dětství!

Při každé vhodné příležitosti do svého sportovního programu zařaďte aktivity, při kterých hrají hlavní roli výskoky nebo poskoky. Můžete vyzkoušet trampolínu, nebo třeba jen obyčejné švihadlo. Zlepšíte tak koordinaci a rozproudíte krev v celém těle. A navíc si zavzpomínáte na dobu bezstarostného dětství.

b) Dívejte se nahoru!

Snažte se při chůzi co nejčastěji upřít svůj pohled nahoru – do korun stromů, na okolní budovy nebo přímo na oblohu. Když chodíte s hlavou skloněnou dolů, uzavíráte se novým podnětům a mnohem víc myslíte na starosti, které vás tíží. Dopřejte mozku skrze oči víc pozitivních vjemů a inspirace.

c) Najděte si svou pozici

Při relaxaci vyzkoušejte následující pozici – lehněte si proti stěně a opřete si o ni celé nohy. Postaráte se tak o dostatečný přísun krve do srdce a do mozku. Budete se pak cítit odpočatější a zároveň i nabití energií. Podobnou službu vám prokážou i jógové „obrácené“ pozice, jako je například pozice pluhu nebo lomená svíčka.

d) Dejte si do těla

Jako rychlá vzpruha na vás zapůsobí dvacetiminutovka aerobního cvičení. Ideální je běžkování, jízda na rotopedu nebo jogging v nejbližším parku.

Zimní životabudič

Už naše babičky měly pravdu, když tvrdily, že ideálním zahřívadlem do sychravých dní je vydatná teplá polévka. Ideálně s obsahem krup nebo pohanky, které dodají vitaminy skupiny B. Ty jsou totiž pro dotankování energie zásadní. Navíc obsahují kromě složitých sacharidů i bílkoviny. A taky zinek, který podpoří vaši imunitu.

Ingredience: 50 gramů krup, 50 gramů puy čočky (malá tmavozelená čočka), 1 červená cibule, 1 paprika, 1 máslové dýně, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 hlíza fenyklu, 3 stroužky česneku, 1 litru zeleninového vývaru, svazek čerstvého oregana a bazalky, sůl a pepř

Postup: Nakrájené a nasekané ingredience vařte v hrnci 45 minut na mírném ohni. Čočka by neměla být kašovitá!

Tip: Jednu porci si s sebou vezměte v termosce do práce! spouštěčem sezonní afektivní poruchy je i nedostatek světla za krátkých zimních dnů. Využijte proto světelnou terapii!


Energetický doping z cizích krajů

  • Opojná vůně rozmarýnu

Stálezelený keř z oblasti Středomoří umí bojovat nejen proti žaludečním potížím, ale dokáže zatočit i s únavou. Dopřejte si ho v podobě odvaru, jako přísady do horké večerní koupele anebo sáhněte po lahvičce s éterickým olejem. Stimuluje i soustředění a paměť!

  • Spirulina z jezerních vod

Mezi výživové bomby, které vás dokážou nadopovat energií, patří i tato modrozelená primitivní řasa, která si libuje v čistých vodách tropických jezer. Navíc přispívá i k pročištění těla a bývá doporučována jako doplněk vegetariánské stravy.

  • Exotická guarana

Semena tohoto brazilského keře odedávna využívaly některé indiánské kmeny. Je nabitá různými povzbuzujícími látkami, například kofeinem, který se postupně uvolňuje do organismu. Umí zmírnit i pocity bolesti a hladu a posiluje imunitu.

  • Noni z tropického ráje

Cizokrajné ovoce z tichomořských ostrovů mimo jiné podporuje produkci endorfinu, který přispívá k pocitu štěstí a spokojenosti. Džus z noni popíjený v malých dávkách může přispět k prevenci některých závažných chorob (třeba rakoviny) i k překonání zimního splínu.

Doporučujeme

Články odjinud