Dokonalá matka? Prostě (ne)existuje!

Dokonalá matka? Prostě (ne)existuje!

Pokud vás někdo přesvědčuje o opaku, nevěřte mu. Protože i ta sebevíc milující máma nikdy nebude perfektní. Jednoduše se s tím smiřte. Ušetříte si tak plno trápení, sebeobviňování a bezesných nocí.

Miminko je na světě, pupeční šňůra přestřižená. Tatínek, příbuzní i vy jste šťastní, a přesto máte v prvních týdnech dojem, že za nic nestojíte, nic nezvládáte, jste unavená tak moc, že byste klidně usnula třeba vestoje, a cítíte vinu, protože o dítě nepečujete tak, jak jste si představovala…

Vidíte se jako špatná máma. Není to pravda a nejste v tom sama. Tyto myšlenky jsou naprosto normální a mívají je tisíce dalších novopečených maminek. První týdny po porodu bývají opravdu náročné a pro rodiče jsou zatěžkávací zkouškou. Ovšem podobné myšlenky a pochybnosti vás mohou přepadnout kdykoli během výchovy vašeho dítka. Jak se s nimi co nejlépe vypořádat?

Poporodní období

Narození miminka vás změní, ať chcete, nebo ne - hormonální výkyvy s vámi dělají doslova psí kusy. Abyste se ze všeho nezbláznila a neobviňovala se, že nejste dokonalá, snažte se udělat následující:

* Udržujte si nadhled (skvělá věc, která se hezky říká, ale těžko dodržuje, nicméně pokud to jde, odpočívejte, spěte klidně během dne a jezte zdravě, zvláště pokud kojíte), stanovte si priority, zbytečně moc neuklízejte, neperte, nežehlete a nevařte každý den… svět se kvůli tomu přece nezboří.

* Braňte se pocitům viny - ta sice tíží téměř každou prvorodičku, ale nemyslete si, obdobně se cítí i zkušené matky od tří dětí (jsem toho jasným důkazem). Říkejte si, že děláte všechno, co můžete a jak nejlépe to jde, nepřeceňujte se a nedělejte ze sebe superhrdinku.

* Vytvořte si pravidelný program - nemusíte samozřejmě vymýšlet žádný harmonogram denní péče o dítě, snažte se ale přizpůsobit své ratolesti. A pamatujte si, váš život se sice proměnil, ale nemusíte ho přece převrátit naruby naprosto celý, jen abyste měla na chvíli pocit, že jste perfektní a dokonalá.

* Radujte se ze své nové role, ale vymezte si zvlášť čas pro dítě a pro sebe a svého partnera. Občas si zajděte na návštěvu, za kamarádkou, do kavárny, prostě kamkoli, kde budete zase „sama sebou“.

Batole a starší dítě

Znám jednu třiatřicetiletou matku dvou předškoláků, která ještě nedávno vypadala, že péči o své nejbližší zvládá levou zadní.

Ovšem před měsícem se psychicky zhroutila. Proč? Měla pocit, že zvládne rodinu i zaměstnání, ovšem její partner nebyl ochoten slevit ze svých koníčků, takže Jana byla na všechno sama. Já to přece vydržím, chtěla jsem to, tak to zvládnu, říkala si neustále. Třikrát týdně do zaměstnání, přitom vařit teplé večeře, úklid, praní, žehlení a neustálé běhání za batolaty… Pokud se v Janě poznáváte, pak vám pravděpodobně hrozí vyhoření na všech frontách - v roli matky, hospodyně, zaměstnankyně i partnerky, prostě ve všech rolích, o kterých jste si myslela, že je snadné zvládnout je na výbornou.

Bohužel to tak není. Pokud na sebe budete klást vysoké požadavky, začnete být vyčerpaná a ubude vám energie tělesné, ale i duševní.

A jakmile si začnete klást otázku, jestli nejste špatná máma, protože chodíte do práce, pak už je pozdě. Jak tvrdí odborníci, vyhoření je následkem nesprávného sebehodnocení a špatného odhadu vlastních sil. Naučte se relaxovat, hledejte energii jinde a především nečekejte nemožné. Proč si třeba nepozvat paní na úklid?

Negativní pocity nejsou ničím špatným ani výjimečným. Podle psycholožky Barbory Krčmářové má být mateřství cesta, nikoli cíl. „Být matkou je cosi magického, přicházejí nové pocity, nekonečná něha, strach o dítě a zodpovědnost. Jste součástí skupiny žen, které to také dokázaly.“ A nemusíme být nutně perfektní, stačí, když budeme mámy, které své děti milují.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

ČTĚTE TAKÉ: Komu svěřit dítě?


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud