Je jen málo chutí, se kterými se kyselá rebarbora páruje tak dokonale jako právě s jahodami. Podlehněte lahodné souhře i vy!
Bazalkové tiramisu
4–6 porcí - příprava: 25 minut + chlazení
- velká hrst čerstvé bazalky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 550 ml 33% smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 300 ml silné kávy
- 75 ml mandlového likéru
- 200 g cukrářských piškotů
- 200 g jahod
- 1 stonek rebarbory
- třtinový cukr a víno na macerování
- čokoláda na ozdobení
Rebarboru naložte do cukru s vínem. Bazalku s cukrem a trochou smetany rozmixujte. Zbylou smetanu vyšlehejte dotuha, vmíchejte k ní bazalku a po částech všlehejte mascarpone.
Kávu smíchejte s likérem a máčejte v ní piškoty, kterými vyložte dno misek. Na piškoty navrstvěte polovinu krému, dejte další vrstvu piškotů a zbytek krému.
Ozdobte jahodami, změklou rebarborou a hoblinkami čokolády a nechte aspoň dvě hodiny chladit v lednici.
Tvarožník s rebarborou
forma o rozměru 40 x 40 cm - příprava: 60 minut
- 4 stonky rebarbory
- 350 g másla
- 400 g krupicového cukru
- 7 vajec
- 500 g plnotučného tvarohu
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- máslo a hrubá mouka na formu
- moučkový cukr k podávání
Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 8 cm dlouhé kousky. Vzhledem k tomu, že se poměrně dlouho peče a těsto je hodně sladké, není potřeba ji předem nakládat.
Vymažte formu a vysypejte ji hrubou moukou. Máslo vyšlehejte s cukrem (asi 3 lžíce si nechte stranou). Postupně zašlehejte vejce, tvaroh a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nalijte do formy, navrch střídavě podélně a příčně pokládejte vždy 3 kousky rebarbory.
Vznikne tak šachovnice. Koláč posypte zbylým cukrem a dejte asi na 35 až 40 minut péct dozlatova. Podávejte posypaný moučkovým cukrem.
Cannoli s rebarborou a vanilkovým krémem
6–8 porcí - příprava: 45 minut
- 4 stonky rebarbory
- cukr a voda nebo sladké víno na macerování
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička krupicového cukru
- špetka soli
- 3 lžíce másla
- 1 žloutek
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
- 50 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání zapékací formy
- krupicový cukr na posypání
- vanilkový krém k podávání
Rebarboru oloupejte, nakrájejte na dlouhé tenké kousky a nechte ji macerovat ve směsi vína a cukru.
Prosejte mouku, cukr a sůl. Máslo nakrájejte na malé kousky, přidejte ho spolu se žloutkem k mouce a rukama vypracujte drobenku. Pak postupně přidávejte víno, až vznikne hladké pevné těsto. To nechte 10 minut odležet v chladu.
Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem. Těsto rozdělte na osm částí a každou postupně rozválejte na čtverec. Ten potřete rozpuštěným máslem, příčně na něj položte stonky rebarbory a cípy zabalte přes sebe.
Jednotlivé cannoli skládejte vedle sebe do vymazané zapékací misky, potřete je zbytkem másla, posypte trochou krupicového cukru a dejte přibližně na 20 až 25 minut zapéct do předehřáté trouby. Pak je podlijte vanilkovým krémem a ještě asi 10 minut dopečte.
Kokosová panna cotta s ovocem
4 porce - příprava: 45 minut + chlazení
- 6 plátků želatiny
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 400 ml kokosového mléka
- 4 cl Malibu
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1/2 kokosového ořechu
- 250 g jahod
- 150 g rebarbory
- třtinový cukr, víno a citronová šťáva na macerování
- moučkový cukr na posypání
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Smetanu, kokosové mléko a Malibu smíchejte a zahřejte. Ve směsi rozpusťte cukr, odstavte z plotny a vmíchejte želatinu. Směs nalijte do formiček a nechte (ideálně přes noc) ztuhnout.
Asi 20 minut před podáváním dejte macerovat ovoce: jahody zasypte třtinovým cukrem a zalijte trochou citronové šťávy, oloupanou a na kousky nakrájenou rebarboru zasypte cukrem a zalijte trochou vína. Nechte odležet.
Panna cottu vyklopte z formiček (pomůže dát je na chvilku do horké vody), ozdobte čerstvým kokosem a moučkovým cukrem a podávejte s macerovaným ovocem.
Jahody a rebarbora smažené v těstíčku
4 porce - příprava: 20 minut
- 350 g jahod
- 2 stonky rebarbory
- třtinový cukr a víno na macerování
- olej na smažení
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnku sodovky
- 300 g zakysané smetany
Jahody omyjte, ponechte jim ale stopky. Oloupanou rebarboru nakrájejte na malé kousky a naložte je podle návodu níže („Co je macerování?“ ).
Dejte rozehřát olej na smažení. Smíchejte mouku, škrob, sůl a prášek do pečiva a nakonec přidejte i sodovku a vypracujte těstíčko krémové konzistence. V něm obalujte ovoce a ihned zprudka smažte dozlatova.
Podávejte ještě horké s vychlazenou zakysanou smetanou.
Vinné želé s jahodami a rebarborovým jogurtem
4 porce - příprava: 30 minut + tuhnutí
- 1 stonek rebarbory
- třtinový cukr a víno na macerování
- asi 8 plátků želatiny
- 500 ml růžového vína
- 50 ml kvalitního jahodového sirupu
- 140 g třtinového cukru
- 600 g jahod
- 200 g bílého jogurtu
Rebarboru naložte do směsi cukru a vína. Želatinu ponořte do studené vody a nechte změknout. Víno, 500 ml vody a sirup zahřejte a rozpusťte v nich třtinový cukr. Stáhněte z plamene a vmíchejte plátky změklé želatiny.
Směs nechte zchladnout a navrstvěte ji spolu s nakrájenými jahodami do skleniček. Dejte vychladit a mezitím smíchejte jogurt se změklou rebarborou. Uložte do lednice.
Když je jahodové želé úplně tuhé, podávejte ho ozdobené rebarborovým jogurtem.
Co je macerování?
Macerace je principem podobná marinování. Vzhledem k ostře kyselé chuti rebarbory je dobré ji předem oloupanou na 15 až 20 minut naložit do směsi třtinového cukru a trochy sladkého bílého či růžového vína, třeba portského. Doba závisí na tom, jak moc měkkou ji potřebujete. Ovoce musí být touto směsí tak akorát obalené.
Více o rebarboře
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...
- reveň neboli rebarbora je zelenina dovezená původně z Asie
- konzumují se mladé řapíky
- má vysoký obsah draslíku a vápníku
- kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové není vhodná pro osoby, které mají problémy se žlučníkovými a močovými kameny
Více o jahodách
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...
- jahody jsou bohatý zdroj vitaminu C, železa a dalších prospěšných látek včetně vlákniny
- můžete je mlsat takřka bez výčitek: mají minimální kalorickou hodnotu
- jahody jsou rovněž antioxidanty
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.