Bazalkové tiramisu Zdroj: Stockfood.cz

Bazalkové tiramisu Zdroj: Stockfood.cz

Tvarožník s rebarborou Zdroj: Stockfood.cz
Cannoli s rebarborou a vanilkovým krémem Zdroj: Stockfood.cz
Kokosová panna cotta s ovocem Zdroj: Stockfood.cz
Jahody a rebarbora smažené v těstíčku Zdroj: Stockfood.cz
6
Fotogalerie

Dokonalé snoubenky: Jahody & rebarbora

Je jen málo chutí, se kterými se kyselá rebarbora páruje tak dokonale jako právě s jahodami. Podlehněte lahodné souhře i vy!

Bazalkové tiramisu

4–6 porcí - příprava: 25 minut + chlazení

  • velká hrst čerstvé bazalky
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 550 ml 33% smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml silné kávy
  • 75 ml mandlového likéru
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 200 g jahod
  • 1 stonek rebarbory
  • třtinový cukr a víno na macerování
  • čokoláda na ozdobení

Rebarboru naložte do cukru s vínem. Bazalku s cukrem a trochou smetany rozmixujte. Zbylou smetanu vyšlehejte dotuha, vmíchejte k ní bazalku a po částech všlehejte mascarpone.

Kávu smíchejte s likérem a máčejte v ní piškoty, kterými vyložte dno misek. Na piškoty navrstvěte polovinu krému, dejte další vrstvu piškotů a zbytek krému.

Ozdobte jahodami, změklou rebarborou a hoblinkami čokolády a nechte aspoň dvě hodiny chladit v lednici.


Tvarožník s rebarborou

forma o rozměru 40 x 40 cm - příprava: 60 minut

  • 4 stonky rebarbory
  • 350 g másla
  • 400 g krupicového cukru
  • 7 vajec
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na formu
  • moučkový cukr k podávání

Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 8 cm dlouhé kousky. Vzhledem k tomu, že se poměrně dlouho peče a těsto je hodně sladké, není potřeba ji předem nakládat.

Vymažte formu a vysypejte ji hrubou moukou. Máslo vyšlehejte s cukrem (asi 3 lžíce si nechte stranou). Postupně zašlehejte vejce, tvaroh a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nalijte do formy, navrch střídavě podélně a příčně pokládejte vždy 3 kousky rebarbory.

Vznikne tak šachovnice. Koláč posypte zbylým cukrem a dejte asi na 35 až 40 minut péct dozlatova. Podávejte posypaný moučkovým cukrem.


Cannoli s rebarborou a vanilkovým krémem

6–8 porcí - příprava: 45 minut

  • 4 stonky rebarbory
  • cukr a voda nebo sladké víno na macerování
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 50 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání zapékací formy
  • krupicový cukr na posypání
  • vanilkový krém k podávání

Rebarboru oloupejte, nakrájejte na dlouhé tenké kousky a nechte ji macerovat ve směsi vína a cukru.

Prosejte mouku, cukr a sůl. Máslo nakrájejte na malé kousky, přidejte ho spolu se žloutkem k mouce a rukama vypracujte drobenku. Pak postupně přidávejte víno, až vznikne hladké pevné těsto. To nechte 10 minut odležet v chladu.

Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem. Těsto rozdělte na osm částí a každou postupně rozválejte na čtverec. Ten potřete rozpuštěným máslem, příčně na něj položte stonky rebarbory a cípy zabalte přes sebe.

Jednotlivé cannoli skládejte vedle sebe do vymazané zapékací misky, potřete je zbytkem másla, posypte trochou krupicového cukru a dejte přibližně na 20 až 25 minut zapéct do předehřáté trouby. Pak je podlijte vanilkovým krémem a ještě asi 10 minut dopečte.


Kokosová panna cotta s ovocem

4 porce - příprava: 45 minut + chlazení

  • 6 plátků želatiny
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 400 ml kokosového mléka
  • 4 cl Malibu
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 kokosového ořechu
  • 250 g jahod
  • 150 g rebarbory
  • třtinový cukr, víno a citronová šťáva na macerování
  • moučkový cukr na posypání

Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Smetanu, kokosové mléko a Malibu smíchejte a zahřejte. Ve směsi rozpusťte cukr, odstavte z plotny a vmíchejte želatinu. Směs nalijte do formiček a nechte (ideálně přes noc) ztuhnout.

Asi 20 minut před podáváním dejte macerovat ovoce: jahody zasypte třtinovým cukrem a zalijte trochou citronové šťávy, oloupanou a na kousky nakrájenou rebarboru zasypte cukrem a zalijte trochou vína. Nechte odležet.

Panna cottu vyklopte z formiček (pomůže dát je na chvilku do horké vody), ozdobte čerstvým kokosem a moučkovým cukrem a podávejte s macerovaným ovocem.


Jahody a rebarbora smažené v těstíčku

4 porce - příprava: 20 minut

  • 350 g jahod
  • 2 stonky rebarbory
  • třtinový cukr a víno na macerování
  • olej na smažení
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 hrnku sodovky
  • 300 g zakysané smetany

Jahody omyjte, ponechte jim ale stopky. Oloupanou rebarboru nakrájejte na malé kousky a naložte je podle návodu níže („Co je macerování?“ ).

Dejte rozehřát olej na smažení. Smíchejte mouku, škrob, sůl a prášek do pečiva a nakonec přidejte i sodovku a vypracujte těstíčko krémové konzistence. V něm obalujte ovoce a ihned zprudka smažte dozlatova.

Podávejte ještě horké s vychlazenou zakysanou smetanou.


Vinné želé s jahodami a rebarborovým jogurtem

4 porce - příprava: 30 minut + tuhnutí

  • 1 stonek rebarbory
  • třtinový cukr a víno na macerování
  • asi 8 plátků želatiny
  • 500 ml růžového vína
  • 50 ml kvalitního jahodového sirupu
  • 140 g třtinového cukru
  • 600 g jahod
  • 200 g bílého jogurtu

Rebarboru naložte do směsi cukru a vína. Želatinu ponořte do studené vody a nechte změknout. Víno, 500 ml vody a sirup zahřejte a rozpusťte v nich třtinový cukr. Stáhněte z plamene a vmíchejte plátky změklé želatiny.

Směs nechte zchladnout a navrstvěte ji spolu s nakrájenými jahodami do skleniček. Dejte vychladit a mezitím smíchejte jogurt se změklou rebarborou. Uložte do lednice.

Když je jahodové želé úplně tuhé, podávejte ho ozdobené rebarborovým jogurtem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co je macerování?

Macerace je principem podobná marinování. Vzhledem k ostře kyselé chuti rebarbory je dobré ji předem oloupanou na 15 až 20 minut naložit do směsi třtinového cukru a trochy sladkého bílého či růžového vína, třeba portského. Doba závisí na tom, jak moc měkkou ji potřebujete. Ovoce musí být touto směsí tak akorát obalené.


Více o rebarboře

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...

  • reveň neboli rebarbora je zelenina dovezená původně z Asie
  • konzumují se mladé řapíky
  • má vysoký obsah draslíku a vápníku
  • kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové není vhodná pro osoby, které mají problémy se žlučníkovými a močovými kameny

Více o jahodách

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...

  • jahody jsou bohatý zdroj vitaminu C, železa a dalších prospěšných látek včetně vlákniny
  • můžete je mlsat takřka bez výčitek: mají minimální kalorickou hodnotu
  • jahody jsou rovněž antioxidanty

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud