Dokonalý dress code do kanceláře. Vyberte si správné oblečení do práce

Dokonalý dress code do kanceláře. Vyberte si správné oblečení do práce

Není kancelář jako kancelář. Někde se schází neformální a přátelský kolektiv jinde si zase potrpí na určitou noblesu a eleganci. Od toho se samozřejmě odvíjí i pracovní dress code. Jak se obléknout do práce, abyste svým pracovním outfitem dobře zapadli? Přinášíme inspiraci pro dámy i pro pány.

Neformální a pohodlný outfit

Neformální oděv se hodí tam, kde nemáte přímý kontakt se zákazníky, pracujete v kreativní sféře nebo je takové celé vaše pracoviště. Pokud máte takové štěstí, nemusíte se bát jednobarevné dámské sukně či kalhot a k tomu ladící tričko s hezkým výstřihem. Nevadí ani halenka, ale bez příliš okatých volánů nebo pěkný top. Když je chladno, přidejte ještě pletený svetr nebo blejzr a nezapomeňte vhodné boty. Měly by být uzavřené. Pokud volíte otevřené, vyberte lodičky, sandálky anebo polobotky. 

Důležité je, abyste se cítili opravdu pohodlně a dobře. Nepřežeňte to ale s ležérností. Nehodí se minisukně a maxisukně, roztřepené džíny, legíny, pantofle a velké výstřihy až po pupík. 

Obrovský výběr nejen neformálního oblečení pro muže i ženy nabízí e-shop About You, který na našem trhu sice nepůsobí dlouho, ale rozhodně je o něm hodně slyšet. Abyste nekupovali zajíce v pytli, podívejte se nejdřív, co o AboutYou říkají zákazníci.

3.jpg

Striktní a vysoce elegantní Business Formal Attire

Business Formal Attire je nejvíce formálním oděvem do práce s velmi striktními předpisy. Hodí se na důležité pracovní schůzky a porady. Běžně se s ním setkáváme v bankách, právnických společnostech nebo mezinárodních firmách. Oděvy musí být klasické a konzervativní. V žádném případě se nehodí nic vyzývavého. 

Ženy často oblékají klasický kostýmek. Může být se sukní i kalhotový. Vhodnější jsou tmavé barvy (šedá, černá, modrá). V létě jsou povolené i světlejší odstíny. Velmi podstatná je délka sukně. Neměla by být příliš krátká. Když se posadí na židli, měla by dosáhnout minimálně 10 cm nad kolena. Halenka nebo košile nesmí být průsvitná.

Kožené černé lodičky, baleríny, popřípadě boty v pánském stylu se k formálnímu stylu výborně hodí. Naopak by žena neměla nosit sandály a příliš vysoké podpatky. Všechny kožené komponenty mají být sladěné s obuví.

4.jpg

Pánský Business Formal Attire

Je samozřejmé, že pánský formální dress code tvoří hlavně tmavý oblek. Ideálně šedý nebo tmavě modrý oblek. V létě se připouští i světlejší barvy. Košile nesmí být příliš výrazná. Raději sáhněte po světlejších barvách, maximálně s jemným vzorem. Kravata se hodí střídmá s proužky nebo různými geometrickými vzory. Vyvarujte se barevných kontrastů a příliš výrazných materiálů. Velmi často se dělají chyby v zapínání knoflíčků u saka a správném úvazu kravaty. Pozor na to. 
Stejně jako u žen, i u mužů platí, že všechny kožené doplňky musí být správně sladěné. Nejběžnějším typem obuvi jsou tmavé derby nebo oxfordky. V chladnějších měsících doplňte oblek kabátem a koženými rukavicemi. Vrcholně elegantního vzhledu dosáhnete, když přidáte decentní šálu a klobouk.

Jednodušší Business Casual pro dámy

Oblékání ve stylu Business Casual není tolik formální. Stále vypadá elegantně, ale není tak striktně daný. Ani v tomto případě se nehodí džíny. Když už by nebylo zbytí, volte vždy černé nebo šedé, bez jakýchkoliv třásní, vyšisování nebo třeba děr. Mnohem lepší ale budou černé kalhoty a jednoduchá halenka nebo svetřík. Nezapomeňte na boty. V tomto případě obujte lodičky, mokasíny či oxfordky. Extravagantní a otevřená obuv vhodná není.

Muži a Business Casual

Základem jsou dlouhé pánské kalhoty a košile s dlouhým rukávem. Přípustné jsou plátěné kalhoty. Džíny někde povoleny jsou a jinde zase ne. Záleží na nařízení společnosti. Rozhodně se ale vyvarujte nošení modrých džínů.

K dlouhým kalhotám můžete nosit klasickou oblekovou košili s dlouhým rukávem. Tentokrát může být více barevná, ale stále decentní jen v jedné barvě nebo s jemných proužkem. Nepřípustná je košile s krátkým rukávem nebo tzv. havajský styl. V létě se připouští polokošile nebo polotrička. V zimě pak kašmírový svetr a bavlněný rolák. Doporučuje se sako nebo blazer. 

Business Casual se preferují kožené boty, například mokasíny. Často se nosí v hnědé barvě. Mohou být zdobené dírkováním. Přípustné nejsou žabky, sportovní boty či tenisky.

30.jpg

Elegantní žena ve stylu Smart casual

V mladých a dynamických podnicích se často potkáte se stylem kombinujícím lehkou eleganci a sportovního ducha. To je smart casual. Někdy se také označuje jako nedbalá elegance. Formální oblečení se nosí na vrchu a uvolněnější ve spodní části. 

Dress code do kanceláře ve stylu smart casual může být elegantní blůzka, dámská košile nebo top. K tomu sukně v áčkovém střihu. Ne každá žena preferuje sukně. Mít ji nemusíte. Vhodné budou i kvalitní kalhoty. Preferujte jednobarevné kousky ve světlejších odstínech. Dejte si pozor na vzorované šaty na ramínka, trička v délce nad pupík, topy na ramínka, pantofle nebo boty po kolena.

Důležitá je i správná kombinace barev. Ke světlejší blůzce se hodí tmavší svetřík nebo sako. Na nohy se hodí balerínky, sandály na mírném podpatku a klidně také lodičky.

Pánský Smart Casual

Pánský Smart Casual dress code je oproti každodennímu oblečení trochu více formální, ale není zde striktně vyžadován klasický oblek. Oděv má být pohodlný, moderní a snadno udržovatelný. Mužům se doporučují košile s dlouhým rukávem, jednobarevné. Mohou být i s jemným proužkem. Lepší jsou bavlněné, které se mnohem pohodlněji nosí. 
Nehodí se klasické modré džíny. Ty se dají tolerovat jen v případě, kdy jsou klasického a rovného střihu v tmavé barvě, černé nebo tmavě modré. Výborně se hodí bavlněné (chinos) kalhoty v hnědé, khaki či modré barvě v úzkém střihu. 

Oblíbenou a logickou volbou jsou saka (ne ty od obleku), blejzry, většinou v tmavě modré barvě a s mosaznými knoflíky. Dodávají aristokratický vzhled. Mimo modré barvy můžete sáhnout i po hnědé, zelené či vínové. Obléknout si můžete i pletené cardigany, které patří k velmi moderním trendům. 

Chcete-li působit profesionálně, fungují dobře polobotky. Nízké na jaro a léto, kotníčkové na podzim a zimu. Vašemu vzhledu dodají šmrnc mokasíny. Nenuceně zase vypadáte v kožených nebo plátěných teniskách.

Na závěr nezapomeňte na doplňky. Kožený či tkaný pásek, vhodná kravata, kapesníčky do klopy saka nebo kožené taštičky nesmí chybět. Odvázat se můžete při výběru ponožek. Nebojte se odvážnějších odstínů a barev. S výběrem mohou pomoci módní inspirátory jako je například Modio.cz, kde můžete vybírat oblečení podle vašich zadaných parametrů. 

Doporučujeme

Články odjinud