Upečte si chlebového ježka, bagetu nebo housky. Uvidíte, že teprve s nimi bude nejenom grilovačka luxusní!
Domácí housky s olivami
S vůní rozmarýnu a chutí oliv vám připomenou Středozemní moře a jeho kuchyni.
Suroviny (na cca 16 housek):
250 g hladké mouky + na vál
1 žloutek
cca 200 g polohrubé mouky
1 sušené droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička rozmarýnu
3 lžíce sekaných černých oliv
1/2 lžičky hrubé soli
POSTUP:
Do mísy dejte oba druhy mouky, suché droždí, sůl, cukr a rozmarýn. Do důlku vlijte asi 250 ml teplé vody a začněte zpracovávat těsto. Přidejte posekané olivy a až bude těsto hladké a pružné, dejte ho do mísy pod utěrku kynout 1 hodinu.
Pak těsto rozdělte na 16 dílů, z každého na pomoučeném vále utvořte tlustý váleček a na něm udělejte jednoduše uzel. Housky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je žloutkem a posypejte solí. Pečte je při 180 °C asi 20 minut.
NÁŠ TIP: Sušené droždí je dobré pro začátečnice – přežije více chyb než čerstvé, které je choulostivější na teplo.
Lenka Chvostová
23. března 2020
Domácí bageta
Je prostá, nadýchaná a nejlepší začerstva. Proto si bagetu Francouzi chodí kupovat dvakrát denně.
Suroviny (na 3 ks):
600 g polohrubé mouky + na vál
1/2 kostky droždí
1 lžička soli
1 lžička cukru
POSTUP:
Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a vsypejte cukr. Odměřte 350 ml teplé vody a polovinu z ní vlijte do důlku. Smíchejte s trochou mouky a nechte na 15 minut vzejít kvásek. Pak přidejte zbytek vody a zpracujte těsto, které se po chvíli nelepí a bude pružné. Zakryté ho nechte 1 hodinu kynout.
Pak těsto krátce propracujte, rozdělte na 3 bochánky a z každého uválejte bagetu dlouhou asi 35 cm. Nechte ji znovu kynout, dokud nezvětší svůj objem (dalších 40 minut). Nožem či nůžkami ozdobně nařízněte povrch a pečte při 220 °C 5 minut, pak při 200 °C 15 minut.
NÁŠ TIP: Nůžkami můžete nastřihnout vršek a každou vzniklou špičku ohnout jednu vlevo, druhou vpravo, až vznikne pěkný klas.
Tereza Langmajerová
11. dubna 2018
Domácí kukuřičný chleba
Pro nás je to možná nezvyklé, ale v USA jde o obvyklou a oblíbenou přílohu ke grilování.
Suroviny (na formu 20x20 cm):
60 g másla + na vymazání formy
2 vejce
1 hrnek mléka
1 a 1/4 hrnku kukuřičné mouky
1 hrnek hladké pšeničné mouky
1/2 hrnku cukru
1 lžíce kypřicího prášku
1/2 lžičky soli
POSTUP:
Rozpuštěné máslo prošlehejte s vejci a mlékem. V jiné míse smíchejte oba druhy mouky, cukr, sůl a kypřicí prášek. Suchou směs za stálého míchání přidávejte ke směsi tekuté. Pak vlijte těsto do vymazané formy a pečte ho při 200 °C přibližně 25 minut.
NÁŠ TIP: Kostky kukuřičného chleba můžete i ogrilovat, jen je potřeba nechat bochník před krájením vychladnout, aby se nerozpadl.
F.O.O.D.
26. listopadu 2015
Chlebový ježek se sýrem a bylinkami
Nápad je to tak geniální, až je s podivem, že se takový chleba nepeče denně.
Suroviny (pro 6 osob):
1 menší kulatý bochník chleba
2 svazky bylinek (pažitka, petrželka, šalvěj, tymián, kopr)
1–2 stroužky česneku
200 g měkkého másla
1 zarovnaná lžička soli
200 g tučného sýra (Čedar, Raclette)
POSTUP:
Očištěné a od vody oklepané bylinky posekejte spolu s česnekem najemno a utřete je se solí a máslem. Chleba nakrájejte do mřížky s rozestupy 2 cm, ale dejte pozor, abyste ho neprokrojila úplně.
Na plochu položte dnem vzhůru misku a na ni dejte bochník, aby se řezy rozevřely. Mezery mezi bodlinami bohatě natřete ochuceným máslem a proložte plátky sýra. Chléb dejte do koláčové formy vyložené až do výšky pečicím papírem a v troubě zahřáté na 180 °C ho pečte asi 20 minut.
NÁŠ TIP: Mezi bodliny nasekejte čerstvou pažitku.