Domácí chléb, housky či bageta dovedou grilování k dokonalosti

18. 7. 2018
Domácí chléb, housky či bageta dovedou grilování k dokonalosti
Upečte si chlebového ježka, bagetu nebo housky. Uvidíte, že teprve s nimi bude grilovačka luxusní!

Domácí housky s olivami

S vůní rozmarýnu a chutí oliv vám připomenou Středozemní moře a jeho kuchyni.

Suroviny (na cca 16 housek):
250 g hladké mouky + na vál
1 žloutek
cca 200 g polohrubé mouky
1 sušené droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička rozmarýnu
3 lžíce sekaných černých oliv
1/2 lžičky hrubé soli

POSTUP:

Do mísy dejte oba druhy mouky, suché droždí, sůl, cukr a rozmarýn. Do důlku vlijte asi 250 ml teplé vody a začněte zpracovávat těsto. Přidejte posekané olivy a až bude těsto hladké a pružné, dejte ho do mísy pod utěrku kynout 1 hodinu.

Pak těsto rozdělte na 16 dílů, z každého na pomoučeném vále utvořte tlustý váleček a na něm udělejte jednoduše uzel. Housky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je žloutkem a posypejte solí. Pečte je při 180 °C asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Sušené droždí je dobré pro začátečnice – přežije více chyb než čerstvé, které je choulostivější na teplo.

Domácí bageta

Je prostá, nadýchaná a nejlepší začerstva. Proto si bagetu Francouzi chodí kupovat dvakrát denně.

Suroviny (na 3 ks):
600 g polohrubé mouky + na vál
1/2 kostky droždí
1 lžička soli
1 lžička cukru

POSTUP:

Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a vsypejte cukr. Odměřte 350 ml teplé vody a polovinu z ní vlijte do důlku. Smíchejte s trochou mouky a nechte na 15 minut vzejít kvásek. Pak přidejte zbytek vody a zpracujte těsto, které se po chvíli nelepí a bude pružné. Zakryté ho nechte 1 hodinu kynout.

Pak těsto krátce propracujte, rozdělte na 3 bochánky a z každého uválejte bagetu dlouhou asi 35 cm. Nechte ji znovu kynout, dokud nezvětší svůj objem (dalších 40 minut). Nožem či nůžkami ozdobně nařízněte povrch a pečte při 220 °C 5 minut, pak při 200 °C 15 minut.

NÁŠ TIP: Nůžkami můžete nastřihnout vršek a každou vzniklou špičku ohnout jednu vlevo, druhou vpravo, až vznikne pěkný klas.

Domácí kukuřičný chleba

Pro nás je to možná nezvyklé, ale v USA jde o obvyklou a oblíbenou přílohu ke grilování.

Suroviny (na formu 20x20 cm):
60 g másla + na vymazání formy
2 vejce
1 hrnek mléka
1 a 1/4 hrnku kukuřičné mouky
1 hrnek hladké pšeničné mouky
1/2 hrnku cukru
1 lžíce kypřicího prášku
1/2 lžičky soli

POSTUP:

Rozpuštěné máslo prošlehejte s vejci a mlékem. V jiné míse smíchejte oba druhy mouky, cukr, sůl a kypřicí prášek. Suchou směs za stálého míchání přidávejte ke směsi tekuté. Pak vlijte těsto do vymazané formy a pečte ho při 200 °C přibližně 25 minut.

NÁŠ TIP: Kostky kukuřičného chleba můžete i ogrilovat, jen je potřeba nechat bochník před krájením vychladnout, aby se nerozpadl.

Chlebový ježek se sýrem a bylinkami

Nápad je to tak geniální, až je s podivem, že se takový chleba nepeče denně.

Suroviny (pro 6 osob): 
1 menší kulatý bochník chleba 
2 svazky bylinek (pažitka, petrželka, šalvěj, tymián, kopr) 
1–2 stroužky česneku 
200 g měkkého másla 
1 zarovnaná lžička soli 
200 g tučného sýra (Čedar, Raclette)

POSTUP: 

Očištěné a od vody oklepané bylinky posekejte spolu s česnekem najemno a utřete je se solí a máslem. Chleba nakrájejte do mřížky s rozestupy 2 cm, ale dejte pozor, abyste ho neprokrojila úplně.

Na plochu položte dnem vzhůru misku a na ni dejte bochník, aby se řezy rozevřely. Mezery mezi bodlinami bohatě natřete ochuceným máslem a proložte plátky sýra. Chléb dejte do koláčové formy vyložené až do výšky pečicím papírem a v troubě zahřáté na 180 °C ho pečte asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Mezi bodliny nasekejte čerstvou pažitku.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Komu jinému by se měl dlouholetý přítel svěřit se svými problémy než vám. Nenechte ho na holičkách a poraďte mu nejlíp, jak dokážete. Návštěvu budete očekávat až večer, ale nervozita…

Nejčtenější články