Domácí kysané zelí

13. 10. 2012
Domácí kysané zelí
Nakládání zelí patřívalo k běžným domácím úkonům v podzimním období, kdy je dost domácích čerstvých hlávek. Není to opravdu žádná věda, tak proč to nevyzkoušet? Nabízíme klasický postup.

Na 5l nádobu,

Příprava: 30 minut + 3-6 týdnů kvašení

5 kg bílého zelí

  • 100 g soli
  • 4 kyselejší jablka
  • 10 bobkových listů
  • 3 lžíce jalovčinek
  • 1 lžíce kmínu

1. Hlávky zelí rozkrojte na čtvrtky, vyřízněte košťál a zelí nakrouhejte. Oloupaná jablka také rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zelí ve velké míse nasolte a mačkadlem promačkávejte tak dlouho, až začne pouštět šťávu a zkřehne.

2. Zelí promíchejte s plátky jablek a s kořením. Přesuňte do kameninové nádoby a přitom zelí s přísadami dobře pěchujte. Až bude nádoba plná, mělo by být zelí zcela pokryté šťávou.

3. Na zelí teď položte čistý, dobře opraný celý zelný list. Nádobu přetáhněte gázou, na ni položte talířek nebo misku tak, aby vyplňoval celý otvor nádoby, a zatižte závažím nebo omytým kamenem.

4. Nechte při 20 °C stát 3 dny. Odstraňte pěnu a zelí nechte nějaký čas dozrát, průběžně odpěňujte. Při 16 °C zraje šest týdnů, při 18 °C pět, při 21 °C čtyři a při ideálních 24 °C týdny tři. Hotové je, když se už netvoří pěna.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vypadá to u vás na nový začátek. Bohužel průchod může dostat zlost a nepřiměřená arogance. Naštěstí se u vás neobjeví žádné náznaky sobectví, což v očích lidí kolem vás bude kvitováno s…

Nejčtenější články