Domácí ledové království: Recept na zmrzlinu, nanuky i mražený dort

Domácí ledové království: Recept na zmrzlinu, nanuky i mražený dort

Že zmrzlina nepatří jen do kornoutku, vás přesvědčí naše ledové tipy. Vyrobit si doma zmrzlinový cheesecake nebo ledové vafle je jednodušší, než si dovedete představit!

Mangovoborůvkové nanuky

8 kusů příprava: 30 minut + mražení

3 zralá manga, šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce limetkové šťávy, 4 lžíce krupicového cukru, 150 ml kokosového mléka, 2 lžíce zakysané smetany, 250 g borůvek, sušený kokos na posypání

Mango oloupejte a dužninu pokrájejte. Smíchejte s pomerančovou šťávou, 1 lžící limetkové šťávy, 2 lžícemi cukru, kokosovým mlékem a zakysanou smetanou. Rozmixujte. Borůvky rozmixujte se zbytkem limetkové šťávy a cukru a vmíchejte 3–4 lžíce mangového pyré. Do formiček rozdělte borůvkové pyré, na něj pyré mangové a zapíchněte špachtle. Dejte na 2 hodiny do mrazáku, pak posypejte kokosem a mrazte další 2 hodiny.

Pokračování 2 / 4

Zmrzlinový cheesecake

forma o průměru 20 cm, příprava: 35 minut + mražení

40 g vlašských ořechů, 50 g ovesných sušenek, 2 lžičky sezamu, 50 g rozpuštěného másla, 1 banán, 200 g bílého jogurtu, 200 g mascarpone, 50 g krupicového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 150 g malin, 150 g třešní, 1 broskev

Dno formy vyložte pečicím papírem. Ořechy a sušenky rozmixujte, vmíchejte sezam podrcený v hmoždíři a zalijte máslem. Udusejte na dno formy. Banán rozmixujte a smíchejte s jogurtem, mascarpone a cukrem. Vmíchejte i dotuha vyšlehanou smetanu. Maliny omyjte, třešně vypeckujte (pár jich nechte na ozdobu). Broskev nakrájejte na měsíčky, asi třetinu hodně najemno. Polovinu smetanové směsi naneste do formy, na ni rozprostřete ovoce, překryjte zbytkem krému a dejte na 5 hodin do mrazáku. Dort vyjměte a nechte 20 minut povolit, mezitím vložte do mrazáku ovoce na ozdobu. To potom rozložte na povrchu. Ihned podávejte.

Pokračování 3 / 4

Meloun s frogurtem

4 porce příprava: 40 minut + mražení

1 žlutý meloun, 1 lžíce grenadiny, 1 granátového jablka, 4 lžičky černého sezamu

FROGURT: 400 g bílého tučnějšího jogurtu, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžíce citronové šťávy, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g moučkového cukru

Jogurt promíchejte s vanilkou a citronovou šťávou. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha a vmíchejte k jogurtu. Přendejte do uzavíratelné misky a za občasného promíchání nechte 4 hodiny v mrazáku (1 hodinu ve zmrzlinovači). Meloun nakrájejte na plátky a z každé strany ho 3–4 minuty grilujte. Grenadinu rozmíchejte se 4 lžícemi studené vody a granátovým jablkem. Meloun podávejte s kopečkem jogurtové zmrzliny, přelitý grenadinou s granátovým jablkem a posypaný černým sezamem.

Pokračování 4 / 4

Vafle se zmrzlinou a karamelem

6–8 porcí příprava: 160 minut + mražení

ZMRZLINA: 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, 100 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 vejce

KARAMELOVÁ OMÁČKA: 250 g krupicového cukru, 100 g másla, 120 ml smetany ke šlehání

VAFLE: 125 g měkkého másla + na vymazání, 125 g krupicového cukru, 3 vejce, 120 g hladké mouky, 1 lžičky mleté skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g mletých mandlí

Mléko, smetanu, podélně rozříznutý lusk a cukr svařte. Ve vodní lázni prošlehejte žloutky s vejci. Tenkým proudem přilijte smetanovou směs bez lusku. Šlehejte, dokud hmota nebude krémová. Přeceďte, misku vložte do ledové vody a za stálého míchání nechte vychladnout. Přendejte do uzavíratelné misky a alespoň 4 hodiny mražte. Občas promíchejte.

Cukr a máslo dejte na pánev a nechte zkaramelizovat. Přimíchejte horkou smetanu (při použití studené smetany by směs vypěnila). Nechte vychladnout. Máslo na vafle vyšlehejte s cukrem do pěny, pak jedno po druhém zašlehejte vejce pokojové teploty. Mouku promíchejte se skořicí, práškem do pečiva a mletými mandlemi. Zapracujte do máslové hmoty. Vaflovač vytřete kouskem másla, nalijte těsto a upečte zlatohnědé vafle. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny a přelité karamelovou omáčkou.

Doporučujeme

Články odjinud