Domácí mazlíčkové předčí životní partnery

Domácí mazlíčkové předčí životní partnery

Američtí vědci zjistili, že stres u člověka dokáže odbourat mnohem lépe domácí mazlíček, než jeho životní partner.

Písni Jiřího Suchého, v níž posluchače ujišťuje, že kotě je solidní, nervy vám uklidní, dává za pravdu také výzkum který provedli vědci z buffalské univerzity v americkém státě New York.

Ti totiž zjistili, že domácí mazlíčci dokáží odbourat stres, jenž sužuje jejich majitele, lépe než jejich lidští souputníci.

Tým vedený Karen Allenovou přitom nevycházel z obecného zjištění, že škádlení se psem, hlazení kočky, pohled na akvárium či dohadování se s papouškem umějí nastolit kýžený klid a mír do duše člověka. Ke svým závěrům dospěl na základě pokusu, jehož se zúčastnilo 240 manželských párů, které vystavil značnému psychickému tlaku. Polovina pokusných dvojic přitom žila ve společné domácnosti s některým ze zástupců živočišné říše.

Všichni dostali naprosto stejnou úlohu - vyřešit obtížný a komplikovaný matematický příklad. V přesně stanoveném časovém limitu, ale za odlišných podmínek. Někteří se s úlohou potýkali zcela osamoceně, další v přítomnosti partnera, jiným dělal společnost oblíbený čtyřnožec a zbylé morálně podporoval blízký přítel.

Výsledek mluví sám za sebe. Nejlépe a nejrychleji se vypořádala se záludným zadáním skupina, jejíž členové měli po svém boku domácího mazlíčka. Nejčastěji se přepočítávali a k chybnému výsledku dospívali ti, nad jejichž konáním bděl manžel či manželka. Skutečnost, že se vyskytuje v jejich blízkosti a sleduje jejich počínání bedlivým zrakem, považovali aktivní účastníci pokusu za zdroj mnohdy až neúnosného tlaku. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud