Domácí nosní sprcha: Prevence i léčba rýmy

Domácí nosní sprcha: Prevence i léčba rýmy

Chcete prožít podzim a zimu bez neustálé rýmy? Stačí lžička soli, půl litru vlažné vody, vhodná nádoba a trocha odvahy při první aplikaci.

Tzv. nosní sprcha (jala neti), průplach nosu a nosních dutin vlažnou vodou patří k tradičním očistným jogínským rituálům. „Jala neti“ se však prosadila i v západním světě, a to nejen jako jeden z jógových rituálů, ale i jako skvělá preventivní i léčebná metoda, kterou lze velmi jednoduše (a bez velkých finančních nákladů) praktikovat v rámci prevence i léčby rýmy. Tento zajímavý očistný postup je možné využívat i jako součást hygieny nosních dutin a nosu, a to nejen během nachlazení, ale také u alergií.

Milovníci jógy navíc tvrdí, že má ještě celou řadu dalších úžasných účinků na tělo i ducha. Například na stránkách věnovaných józe, www.jogapoint.cz se píše: „Technika jala neti slouží jako prevence a léčba nachlazení. Posiluje imunitní systém. Vypláchne a rozpustí hleny a usazeniny. Působí jako prevence proti bolestem hlavy, migrénám, poruchám zraku, nespavosti, únavě, stresu a napětí. Pomáhá při léčbě astmatu a alergií.“ Co k nosní sprše potřebujete, jak probíhá a jak se během ní budete cítit?

Stačí pouze sůl, voda a dětská konvička!

Rýma sice patří mezi banální onemocnění, nicméně dokáže dny i noci velmi znepříjemnit – špatně se dýchá, čichové vjemy i chutě obestírá „mlha“, v noci se špatně spí (budíte se s ucpaným nosem a vyschlými ústy). Navíc na rýmu ještě nikdo nevymyslel opravdu účinný lék. Bohužel ani nosní sprcha není lékem stoprocentním, avšak z osobní několikaleté zkušenosti mohu potvrdit, že pravidelné ranní aplikování nosní sprchy opravdu snižuje počet nachlazení, zmírňuje a zkracuje průběh rýmy. Vlažná vody vám navíc skvěle pročistí přes noc zanesený nos, na jaře vypláchne dráždivá pilová zrnka – zkrátka se postará o příjemný pocit jakési vnitřní čistoty.

Úžasné je, že k proceduře potřebujete pouze půl litru vody, lžičku soli a vhodnou nádobu – buď speciální konvičku neti, či menší dětskou plastovou konvičku na hraní (hrany nalévací trubičky by měly být oblé a těsnit k nosnímu vchodu). Šikovní jednici zvládnou vše i s kuchyňským trychtýřem.

Jak postupovat?

1. Zvolenou nádobu naplníme ½ litrem pitné vody, doporučená teplota je zhruba 37 stupňů. Osobně plním konvičku horkou vodou, přidám sůl a nechám ji rozpustit, několik minut vyprchat chlór a přirozeně zchladnout na teplotu těla.

2. V rámci prevence lze používat i vodu o něco chladnější a otužovat nosní sliznici. Během rýmy je naopak příjemná vlažná či mírně teplá voda, která především ráno rozpustí zaschlé krusty.

3. Pozor, sůl musí být dokonale rozpuštěná. Osobně používám běžnou mořskou sůl (kuchyňskou), ale prodávají se i speciální himálajské soli.

4. Konvičku s připraveným roztokem přiložte nad umyvadlem k jedné nosní dírce a nakloňte hlavu na stranu tak, aby mohla voda volně odtékat z druhé nosní dírky. Během procedury dýchejte mírně otevřenými ústy, nepolykejte a soustřeďte se na to, co právě děláte. Slaná voda bude po chvíli volně odtékat druhou dírkou ven.

5. Jakmile máte pocit, že je konvička z poloviny prázdná, opět se narovnejte a šetrně se vysmrkejte. Vše zopakujte u druhého nosního otvoru.

6. Po ukončení procedury se opět vysmrkejte. Nesmrkejte však prudce.

7. Je velmi praktické vykonávat nosní sprchu v rámci ranní hygieny každé ráno, při potížích s nachlazením ji lze zařadit i večer před spaním. (Osobně ji praktikuji pouze od podzimu do jara, v létě, kdy klasické rýmy příliš nehrozí, nechávám nos „odpočívat“.

POZOR! Metoda se nedoporučuje po komplikovaných zánětech středního ucha, při akutních zánětech dutin, krvácivosti a samozřejmě neprůchodnosti nosu.

Je to nepříjemné? Zvládnu to?

Aplikaci nosní sprchy zvládnou bez problému i děti, průplach nebolí, není nepříjemný ani neštípá. Nepříjemný by byl, pokud byste použili vodu bez soli, nebo třeba populární Vincentku (Koncentrace solí je velmi vysoká, minerálka jemně perlí a roztok štípe!). Určité nepříjemné pocity můžete pociťovat při prvních pokusech, jde však spíše o psychický blok a strach, že vám slaná voda bude proudit do krku.

Nebojte, nebude, dbejte na volné dýchání pootevřenými ústy a nepolykejte. Z osobní zkušenosti musím potvrdit, že je mi nosní sprcha dokonce příjemná a vypěstovala jsem si na ni návyk. Zvlášť jsem-li nastydlá, je ranní mírně teplý průplach úžasně úlevným procesem. První pokusy je každopádně vhodnější „trénovat“ bez rýmy.

Podívat se můžete i na dvě instruktážní videa:

Doporučujeme

Články odjinud