Máte-li k dispozici nějaké ovoce i bylinky a přemýšlíte, jak je zpracovat, zkuste si z nich připravit pár domácích octů.
Ocet z kvetoucích bylinek
Nastříháme si kvetoucí bylinky a využijeme je k přípravě léčivých octů, které nám pomohou třeba při léčbě hmyzích štípanců, bolesti hlavy a dezinfekci drobných oděrek.
K přípravě léčivých octů můžeme použít třeba květy levandule, měsíčku lékařského, lichořeřišnice, rozmarýnu nebo třezalky tečkované. Květy si nasbíráme za slunného dne, ideálně kolem poledne. Dbáme na to, aby pocházely z míst neošetřených chemickým postřikem, hnojivy a nebyly znečištěné.
Na jednu hrst květů počítáme zhruba se 100 až 150 ml octa.
Použít můžeme bílý vinný, případně jablečný. Květy v nich necháme macerovat jeden až dva týdny podle toho, jak jsou květy jemné. Pak ocet slijeme do menších lahviček a skladujeme v chladu a temnu. Levandulový ocet můžeme použít při bolesti hlavy a na uvolnění a zklidnění těla, měsíčkový pomáhá při léčbě oděrek, třezalku použijeme při bolesti kloubů.
Salát z pečených ředkviček
Ředkvičky pečlivě omyjeme a osušíme, rozložíme je na plech s pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem a pečeme při teplotě 180 °C zhruba 10 minut. V misce vyšleháme citronovou šťávu, olivový olej, bylinkový ocet a dijonskou hořčici a přidáme nasekanou pažitku. Dresinkem zalijeme teplé ředkvičky a ihned podáváme.
Ocet z citronové trávy
Má lahodnou osvěžující, a přitom lehce štiplavou chuť. Pár lžic tohoto octa můžeme zředit vodou a popíjet ráno, třeba při nachlazení. Skvěle s ním ale ochutíme i různé marinády na maso, ryby nebo zeleninu.
Budeme potřebovat kousek čerstvého oloupaného zázvoru (asi 6 cm), dva silnější stonky citronové trávy, po lžičce semínek koriandru a pepře. Zázvor pokrájíme na tenčí plátky, trávu na menší špalíčky a vše spolu s kořením zalijeme bílým vinným octem a necháme dva týdny odstát na světle.
Ocet z pažitkových květů
Květy pažitky určitě nevyhazujte, hodí se třeba k ozdobení chlebíčků, kanapek nebo pomazánek při rodinné oslavě.
Pokud máme velký záhon pažitky na zahradě a nasbíráme 200 g květů, pečlivě je prohlédneme a zbavíme případného hmyzu, pak je lehce stlačíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme 500 ml bílého vinného octa. Uzavřeme víčkem a dáme na deset dnů na světlé místo. Pak ocet slijeme a používáme ve studené kuchyni.
Ocet z jahod či malin
Suroviny:
Na jahodový ocet
- 300 g pevných zralých jahod
- 600 ml bílého vinného octa
Na malinový ocet
- 300 g zralých malin
- 600 ml červeného vinného octa
Postup:
Ovoce omyjeme pod proudem studené vody a pak ho necháme na utěrce oschnout. Jahody pokrájíme na silnější plátky, maliny překrojíme nebo je můžeme lehce podrtit a pak každý druh ovoce nasypeme do čisté sterilizované láhve. Přilijeme ocet a láhve uzavřeme. Dáme na světlé místo a denně lehce láhví zatřeseme, aby se z ovoce uvolnily silice. Po deseti dnech octy scedíme přes čisté bílé plátno do sterilizovaných láhví a uzavřeme.
Praktický tip:
Octy skladujte v suché tmavé chladné místnosti. Používejte je jako základ dresinků do zeleninových nebo ovocných salátů. Malinový ocet můžete použít při oplachování umytých vlasů, budou pak pěkně lesklé a snáze je rozčešete.
Ocet z okvětních lístků růží
Suroviny :
- 2 hrsti čerstvých okvětních růžových lístků
- 250 ml bílého balzamikového octa
Postup:
Růžové lístky přebereme a zbavíme případného hmyzu. Lísky dáme do sterilizované láhve a zalijeme balzamikovým octem. Převážeme pergamenovým papírem a láhev postavíme na týden na světlé místo. Každý den můžeme lehce protřepat, lístky by měly zůstat potopené. Pak ocet scedíme přes čisté bílé plátno. Používáme ho k ochucení krémů a ovocných salátů.
"Článek vyšel v časopise Blesk hobby 7/23"
Text: Olga Třešlová