Zapomeňte na složité postupy, nespočet ingrediencí a hodiny strávené v kuchyni. zatoužíte-li po klasické Itálii,vyzkoušejte naše recepty na domácí těstoviny.
Základní recept na těstoviny
Na domácí těstoviny se nejlépe hodí mouka z tvrdozrnné pšenice, tzv. semoliny. Obsahuje totiž hodně lepku, důležitého pro jejich přípravu. Pokud ji neseženete, můžete použít pšeničnou mouku té nejvyšší kvality (extra 00).
Připravte si 400 g mouky a čtyři vejce. Ta dodají těstu tu správnou strukturu. Nic víc, nic míň. Čerstvé těstoviny pak vařte ve vroucí osolené vodě maximálně 2–3 minuty. Vodu solte v poměru 1 lžíce soli na 1 l vody. Uvařené těstoviny nikdy neproplachujte ve studené vodě, přišli byste o zbytkový lepek, kterým můžete dohustit připravenou omáčku.
Jak připravit základní těsto a recepty na těstoviny najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 7
Jak na to
Mouku nasypte na pracovní plochu. Uprostřed vytvořte důlek a vyklepněte do něj vejce. Postupně je zapracujte do mouky. Vypracujte hladké a pružné těsto. Hotové těsto pomoučněte a při pokojové teplotě nechte na 10 minut odpočinout. Těsto vyválejte válečkem nebo na těstovinovém strojku na pásy o výšce asi 3 mm a délce asi 30 cm. Vždy je důkladně pomoučněte, aby se vám hotové těstoviny neslepily. Přeložte připravený pás těsta několikrát přes sebe a nakrájejte z něj úzké „nudle“, které pak párkrát v rukou prohodíte. Dostanete tak tagliatelle nebo pappardelle.
Pokračování 3 / 7
Špagety s rukolovým pestem
4 porce, příprava: 20 minut
500 g špaget, velká hrst čerstvé rukoly, 4–5 lžic olivového oleje, 1–2 stroužky česneku, 20–30 g vlašských ořechů, 50 g nastrouhaného parmazánu
Špagety uvařte v osolené vodě na skus a promíchejte je s pestem. To připravíte, když rozmixujete rukolu, olej, česnek, vlašské ořechy a část sýra. Na jednu porci špaget stačí 1 až 1,5 lžíce hotového pesta. Promíchejte a podávejte posypané sýrem.
Pokračování 4 / 7
Fussili s krémovou šafránovou omáčkou
4 porce, příprava: 40 minut
500 g fussili, 200 ml smetany, špetka šafránu, 2 lžíce olivového oleje, 1 pórek, 150 g hub šitaké, 1 svazek chřestu, 100 g cukrového hrášku, pepř a sůl
Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Smetanu se šafránem přiveďte za stálého míchání k varu. Stáhněte plamen a dalších 5 minut smetanu povařte. Nechte stranou a občas promíchejte. Do rozehřáté pánve nalijte polovinu oleje a orestujte na něm pórek, nakrájený na kolečka.
Asi po minutě přilijte zbylý olej a přidejte omyté houby. Když jsou zlehka orestované, přisypte hrášek a nakrájený chřest. Povařte spolu 3 až 4 minuty. K zelenině přilijte smetanu se šafránem a promíchejte. Uvařené těstoviny slijte a promíchejte je s omáčkou.
Pokračování 5 / 7
Makarony s jarní zeleninou
4 porce, příprava: 25 minut
500 g makaronů, 100 g brokolice, 75 g cukety, 1 lžíce másla, 2 jarní cibulky, 100 g čerstvého hrášku, 1 rajče bez slupky, 100 ml zeleninového vývaru, 150 ml creme frâiche nebo zakysané smetany, 3–4 lžíce nastrouhaného parmazánu, citronová šťáva
Nakrájenou brokolici a cuketu povařte s těstovinami ve slané vodě asi 3 minuty. Na rozpuštěném másle lehce orestujte jarní cibulku. Přidejte hrášek, nadrobno nakrájené rajče a restujte další minutu. Přilijte zeleninový vývar, vmíchejte creme fraÎche, citronovou šťávu a sýr. Vařte spolu 2 až 3 minuty. Do omáčky přidejte uvařené těstoviny s brokolicí a cuketou.
Náš Tip: Nebojte se přidat na kostičky nakrájený a orestovaný lilek.
Pokračování 6 / 7
Tagliatelle s avokádem
4 porce, příprava: 30 minut
400 g tagliatelle, 2 zralá avokáda, šťáva z 1 limetky, 2 stroužky česneku, 60 ml olivového oleje, hrst čerstvého koriandru, sůl, strouhaný parmazán sůl na dochucení, rozpuštěné máslo na přelití
Těstoviny uvařte v hodně slané vodě na skus. Avokádo rozkrojte na poloviny, vydlabejte do keramické misky a vidličkou rozmačkejte dohladka. Zakapejte limetkovou šťávou, přidejte najemno nasekaný česnek a koriandr, přilijte olej a vše důkladně promíchejte. Uvařené těstoviny smíchejte s avokádovou omáčkou, koriandrem a sýrem a přelijte máslem.
Náš Tip: Namísto tagliatelle můžete použít špagety nebo pappardelle.
Pokračování 7 / 7
Ravioly se špenátem a ricottou
4 porce, příprava: 60 minut
500 g základního těsta na těstoviny, 1 lžíce másla + na přelití, hrst špenátu, 1–2 stroužky česneku, 200 g ricotty, 1 žloutek, 75 g nastrouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, sůl na dochucení
Na rozehřátém másle krátce poduste špenát s česnekem. Nechte vychladnout a přidejte ricottu, sýr, žloutek, nastrouhejte muškátový oříšek a promíchejte. Těsto rozválejte na 2 mm silný plát a nařežte na asi 7 cm široké pásy. Připravenou špenátovo -ricottovou náplň rozložte po levé straně těstovinového pásu každých 5 cm. Přeložte pravou stranu pásu na levou, přitlačte těsto k sobě vidličkou a rádýlkem nařežte jednotlivé ravioly. Vařte asi 3 minuty. Podávejte přelité máslem, případně posypané hoblinkami parmazánu.