Domácí likéry nejsou náročné na výrobu a hodí se na ně v podstatě jakékoliv ovoce. Základem je vždy alkohol, ať už rum, vodka nebo slivovice, k tomu ovoce a často i cukr, případně další koření a citron. A pak už je potřeba jen trpělivost, protože směs potřebuje i několik týdnů, aby se všechny ingredience hezky spojily.
Ovocné likéry
Domácí likéry jsou nejen chutné, ale i zdravé, protože zachovají řadu cenných látek obsažených v ovoci či dalších plodech přírody, z nichž likér vyrábíme. Pokud máte nadbytek ovoce, je to skvělý způsob, jak ho využít.
Jahodový likér
Začít na jaře můžete nejprve jahodovým likérem. Jahody máme sice spojené s knedlíky, bublaninou, dortem či palačinkami, ale proč nevyrobit šťopečku voňavé dobroty na zimu. Pokud tedy do zimy odolá našim chutím po něčem dobrém.
Recept na jahodový likér najdete ZDE.
Likér z třešní
Hned po jahodách přicházejí třešně. A i z nich je výborný likér.
Recept na třešňový likér najdete ZDE.
Likér z višní
Chvíli po třešních dozrávají višně. Tady je recept na višňový likér.
Mátový likér
Od sladkých chutí přejděme k ostřejšímu peprmintu. Zkuste si vyrobit likér z máty peprné.
Lenka Chvostová, hrk
15. května 2024
Likér z malin
Létu vládne lesní ovoce, začínají maliny, pak borůvky, naposledy přicházejí ostružiny. Tady zkuste recept na malinový likér. Ovoce můžete obměnit nebo použít všechny druhy a vyrobit si směs.
Recept na borůvkový likér najdete ZDE.
Bezinkový likér
Na konci léta se pak dočkáte i likéru z bezinek. Recept na bezinkový likér najdete ZDE.
Kateřina Hradová
23. června 2024
Růžový likér
Kdo hledá alternativy a chce experimentovat, může zkusit i recept na růžový likér.
Šípkový likér
A až začne podzim, vydejte se na procházku, nasbírejte šípky a kromě sušení na čaj si z nich udělejte i šípkový likér.
Recept na šípkový likér najdete ZDE.
Lenka Chvostová
7. července 2020
redakce
22. července 2011