6
Fotogalerie

Dominikánská republika a krásy severního pobřeží

Přemýšlíte o tom, kam se vydat na dovolenou? Chtěli byste prožít neopakovatelné zážitky a cítit přitom příjemné vzrušení po celém těle? Pokud jste alespoň jedenkrát odpověděli ano, pak se určitě vydejte směr Dominikánská republika, a to do jejího severního regionu.

Ať už vás zajímá kultura a historie nebo přírodní krásy nebo si prostě chcete jen odpočinout a relaxovat, vše naleznete v regionech Dominikánské rebubliky. Naši malou procházku po této krásné zemi začneme v městě Monte Cristi. Leží na severozápadním cípu ostrova, jehož krajina mírně připomíná poušť. V minulosti bylo město díky rozvinutému obchodu důležitým dopravním uzlem. Dnes místní obyvatelé živí hlavně rybolov a zemědělství.

Vhodným místem k odpočinku jsou krásné pláže Cayo Cabrita a El Morro, vyhledávané též pro potápění. Patříte-li mezi milovníky panenské přírody, určitě navštivte Národní park Monte Cristi. Na 20 km2 na vás čeká nedotčená příroda, nádherný prales, laguny a dech beroucí fauna a flóra. Oblast je známá především díky mořským želvám, které sem připlouvají klást svá vejce.

Další zastávkou na cestě je Puerto Plata, které v r. 1493 založil Kryštof Kolumbus. „Stříbrný přístav“ - přízvisko, které město získalo kvůli stříbřitému odlesku moře za soumraku. Díky vysokému výskytu pryskyřice je také považováno za hlavní město Jantarového pobřeží.

Můžete si prohlédnout Pevnost San Felipe - jednu z prvních pevností Nového světa. V 18. století oblast dosáhla největšího rozkvětu. Na počátku 20. století sem začali přijíždět turisté a tento trend přetrvává dodnes. Kromě historické pevnosti zde obdivují viktoriánské rezidence, domy z barevného dřeva a pochutnávají si v místních restauracích.

Po dobrém jídle můžete zamířit do Muzea jantaru Puerto Plata. Zajímavostí je prohlídka palírny Brugal, kde se vyrábí jeden z nejznámějších rumů Dominikánské republiky. Určitě si nenechte ujít vyjížďku lanovkou na místní horu s botanickou zahradou a jedinečnou sochou Krista. Nedaleko odtud se nachází Ocean World, tematický park s delfíny, lvouny, žraloky a tygry.

Milovníci divoké přírody by si neměli nechat ujít poklad severního pobřeží – 27 skalních jezírek (Charcos) uprostřed pralesa na řece Damajagua. Pokud však preferujete trochu zdravého adrenalinu, tou nejlepší zastávkou bude návštěva přímořského městečka Cabarete – Mekka všech surfařů a vyznavačů kiteboardingu. Město je také pravidelně místem konání mezinárodních windsurfingových soutěží.

Naší poslední zastávkou na severním pobřeží bude Národní park Los Haitises. Díky své fauně a flóře se řadí mezi nejvzácnější klenoty Dominikánské republiky. Ve volné přírodě můžete vidět papoušky, plameňáky, varany a leguány. Dávnou historii pocítíte ve vápencové jeskyni s malbami z doby před osídlením, kdy na ostrově žili jeho původní obyvatelé Taínové.

Severní oblast Dominikánské republiky společně s ostatními regiony nabízí spoustu příležitostí pro nádherné zážitky, dobrodružství a jedinečnou dovolenou.

Zdroj: www.GoDominicanRepublic.cz

Chcete se dozvědět více o Dominikánské republice, čtěte zde

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

ČTĚTE TAKÉ: Vláknina vám pomůže zhubnout, shodli se odborníci!

Doporučujeme

Články odjinud