8
Fotogalerie

Dominikánská republika: Pirátské toulky Karibikem

Tyrkysové moře, nekonečné písečné pláže a pohodová atmosféra. Dominikánská republika, ležící v samotném srdci Karibiku, přitahuje stále více Evropanů. Je totiž jednou z nejstabilnějších zemí v jinak poněkud divokém regionu. A také z nejkrásnějších.

Na mělčině se pohupuje loď. Z jedné strany je výhled na dlouhou divokou pláž až kýčovitě ozdobenou vysokými palmami, z druhé strany se otvírá nekonečný oceán. Na palubě však téměř nikdo není. Nebojte se, neřádili tu piráti. Všichni turisté stojí v mělké vodě kolem lodě a v rukou svírají skleničky s pověstným Cuba Libre, jehož základem je nejúčinnější karibský vitamin. Hnědý rum z cukrové třtiny. A při tom se vlní do rytmu či přímo tančí. Ve vodě? Co na tom.

Don’t worry

Reproduktory na lodi jsou puštěné naplno, nad hladinou se line slavná píseň jamajského krále reggae Boba Marleyho „Don’t worry, be happy“. A stejný slovník používají také krásní a štíhlí lodní barmani, kteří do prohřátého moře nosí tácy se sklenicemi drinků. Dneska se bude tančit všude. A zítra taky, stejně jako pozítří.

Tanec v tropickém moři se skleničkou rumu je jednou z nejžhavějších novinek pirátského Karibiku, který místo okrádání obchodních lodí vsadil na úplně jinou politiku. A raději vytvořil ráj pro turisty plný rafinovaných radovánek. Alespoň tak to platí v Dominikánské republice, ležící na té šťastnější straně ostrova Hispaniola.

Falešní sourozenci

Malebný ostrov Hispaniola, který při své první objevitelské plavbě navštívil Kryštof Kolumbus, plnil v minulých měsících první stránky novin a časopisů. Jeho východní část zasáhlo zemětřesení a jednu z nejchudších zemí světa, bezvládím a kriminalitou sužované Haiti, poslalo na okraj propasti.

Je až s podivem, že na druhé, o trochu větší, části ostrova leží Dominikánská republika, která už minimálně jedno desetiletí patří mezi nejstabilnější státy regionu. A sázka na klid a mír se jí bohatě vyplatila. Ale samotní Dominikánci se s Haiťany neradi srovnávají. Obě země se totiž po staletí vyvíjely úplně jinak, mluví jinými jazyky a mají rozdílné obyvatelstvo. Takže až na to, že obývají jeden společný ostrov, nemají zhola nic společného.

První Santo Domingo

Hlavní město Santo Domingo se již od svého vzniku stalo mostem k ovládnutí Střední a Jižní Ameriky a přestupní stanicí mezi Starým a Novým světem. Město založil v roce 1498 Kolumbův bratr Bartoloměj a vytvořil tak nejstarší „evropské“ město Ameriky. Díky tomu Santo Domingo drží řadu nej – od nejstarší katedrály v Novém světě až po nejstarší nemocnici či univerzitu.

V opevněném přístavu sídlil španělský vicekrál se svým dvorem, tady se plánovalo dobývání neznámých zemí. Dnes jsou však pevnostní kanony jen na ozdobu a staré město daleko více těží ze své zachovalé architektury zapsané na Seznam kulturního dědictví UNESCO. V úzkých uličkách stojí poněkud omšelé koloniální paláce s rozlehlými dvory, výstavní kostely či prostorný renesanční palác, který nechal vybudovat Kolumbův syn Diego, vicekrál ostrova, a jak se tehdy myslelo, také celé „Indie“. K návštěvě láká rozsáhlý Malecón (nábřeží omývané Karibikem) i stará rybářská čtvrť, v níž se mezi všudypřítomnými auty proplétají hubení koníci táhnoucí vozíky plné banánů.

Rande se žraloky

Vyhlášeným letoviskem je Punta Cana ležící na téměř nekonečné pláži. Vedle sebe tu stojí desítky luxusních resortů, v nichž je hostům během dne předepsáno absolutní lenošení u vyhřátého Karibiku tak, aby nasbírali síly na večerní párty, při níž se až do časných ranních hodin tančí tradiční merengue a pije karibský rum.

Ale to v žádném případě neznamená, že by tu nebylo co vidět. Karibik je plný malých ostrůvků a korálových útesů, které nabízejí nezapomenutelné zážitky. Jedním z oblíbených výletů je návštěva marinária, zvláštního podmořského parku postaveného na mělčině. K marináriu připlujete lodí, vyfasujete šnorchl a pak už vstoupíte do zvláštního bludiště, v němž za síťovými plůtky plují žraloci, rejnoci a další mořské potvory. Všechny úchvatné tvory míjíte na vzdálenost necelého metru, a když máte odvahu, na některé si můžete i sáhnout. Někdy ovšem jen jednou.

Divoký ostrov Catalina

Ještě větší zážitek představuje návrat do starých časů a ochutnání Karibiku z doby před masovým příchodem turistů, tedy jinými slovy plavba plachetnicí k opuštěnému ostrovu Catalina. Chuťovka pro všechny, kteří se dosud nikdy na plachetnici neplavili. Po výjezdu na širé moře kapitán roztáhl všechny plachty včetně kosatky, loď se prudce sklonila k hladině a pod úhlem 45 stupňů vyrazila kupředu. Po pěti minutách nevolnosti, křečí v žaludku a nekonečného ujišťování, že tento způsob plavby je naprosto normální a všichni ji přežijeme, jsme se jakž takž uvolnili a někteří z nás si divokou jízdu začali i užívat. Zhruba za hodinu přišla sladká odměna v podobě opuštěného ostrova, u kterého jsme zakotvili. Catalina je vyhlášená jako přírodní rezervace a na kilometr dlouhé pláži není jediná stavba. Posádka ukuchtila oběd, po kterém jsme se uložili do stínu palem a začali snít o tom, jak to udělat, aby tento den nikdy neskončil.

Panenka pro nepřátele

Na romantických snech a evokaci časů dávno minulých je založen také jeden z deseti nejlepších turistických komplexů světa Casa de Campo. V krásném prostředí uprostřed golfových hřišť, tenisových kurtů, parků a zahrad stojí stovky vil, patřící bohatým celebritám toužícím po absolutním klidu a soukromí. Dokonalý servis (včetně soukromého letiště), blízkost moře a kouzelná atmosféra však vyjdou na pár milionů dolarů, takže většina běžných turistů jezdí do tohoto vyhlášeného resortu pouze na návštěvu úchvatné středověké vesničky Altos de Chavón, položené vysoko nad divokou řekou.

Romantická vesnička je zasvěcená umění a řemeslu. Sídlí zde malířská škola či řada muzeí, v ulicích se zpívá i tančí a v místních hospůdkách vaří to nejlepší z kreolské kuchyně. A navíc tu mají rozkošné dárečky. Třeba když se chcete vypořádat s nepřáteli, můžete si zde koupit proslulou panenku voodoo, která vám pomůže vyřešit všechny osobní spory. Stačí zapíchnout špendlíček do očička, a s problémy je utrum.

Metr vysoký ráj

I když je Karibik skutečně návykový, vyplatí se vyjet na sever a podívat se také k Atlantiku. Jedním z nejstarších míst na severu je Puerto Plata, odkud je možné podniknout další cesty. Třeba do jedné z mnoha rodinných továrniček na doutníky, kde vám během pár minut předvedou tradiční výrobu pravých dominikánských „havana“. Pokud dáváte přednost romantice, můžete podniknout výlet na nejmenší korálový ostrov v Atlantiku, kterému místní s trochou nadsázky přezdívají Rajský ostrov.

Výlet probíhá následovně. Nejprve vás asi hodinu vezou pomalou lodí podél pobřeží. Když už toho začnete mít plné zuby, vyfasujete plovací vestu a přestoupíte do rychlého člunu, který si to okamžitě zamíří do nekonečného Atlantiku. A zhruba za deset minut jste na místě. A jako první dostanete záchvat smíchu. Doslova uprostřed ničeho vyčnívá z moře malá, zhruba třicet metrů dlouhá a jen jeden, maximálně dva metry vysoká písečná duna. Tak tady by Jack Sparrow nepřežil ani se sudem dominikánského rumu. Ale naštěstí jsme tu neztroskotali a po nádherném šnorchlování na korálech nás odvezli zase zpátky na pevnou zem.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Decastelo: Budu mít holčičku Zuzanku!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud