Dopřejte si lurex a flitry, radí návrhářka Hana Havelková

Dopřejte si lurex a flitry, radí návrhářka Hana Havelková

Plesová sezóna je v plném proudu. Módní návrhářka Hana Havelková, která se na večerní róby specializuje, má radost, že letošní módní trendy umožňují snad každé ženě, aby vypadala svůdně a sexy.

"Linie večerních šatů jsou letos opět naplno ve znamení ženskosti," říká Hana Havelková. "Největší vliv na návrhy večerních rób mají letos empír, glamour a 70.-80. léta minulého století. Právě modely inspirované těmito epochami a styly se objevily na světových přehlídkových molech, kde se předváděly kolekce pro tuto zimní sezónu."

Empír, doba vlády Napoleona a Josefiny, přináší podle Hany Havelkové do večerních rób půvabný styl noblesně dlouhých šatů s hlubokými výstřihy, linii pasu vytaženou až pod prsa - kde se tak často otevírá prostor pro zajímavou korálkovou výšivku či aplikaci - a sukní splývající v dlouhých, měkkých záhybech. Trvalkou pro společenské róby je styl glamour, který nás okouzluje už od 30.let minulého století, kdy vykrystalizoval v plné nádheře. "Štíhlá linie šatů nechává maximálně vyniknout křivkám ženského těla," říká Hana Havelková. "Rafinované živůtkové díly doplňuje sukně, která je buď úzká, s vysokým svůdným rozparkem, nebo je od kolen či boků rafinovaně rozšířená. Silueta večerních rób v tomto stylu je nesmírně elegantní a k ženským půvabům velmi vděčná," dodává Hana Havelková.

Šál, boa, psaníčko Odvážnější nositelky mohou letos směle sáhnout po oblečení ve stylu rockových hvězd z období 70. a 80. let minulého století, kdy na jevišti zářil David Bowie, a do kina se hrnuly davy lidí na film Horečka sobotní noci. Supersexy střihy přitahují pozornost, které ještě podporují výstřední metalické materiály - lurex, lamé a flitry. Tvary topů často připomínají střihy plavek, které charakterizuje zavazování za krkem, zavinování a detaily z různě protahovaných pruhů kovovými kruhy.

"Barevná škála večerních šatů pro současnou plesovou sezónu je noblesní a velkolepá - černá, bílá, stříbrná, bleděmodá a šedá," vypočítává Hana Havelková. "Uplatňují se i odstíny béžové, zlaté, bronzové a hnědé. Z jasných barev vedou různé odstíny fialové, kobaltová modř, červená a cyklámen."

Podobně pestrá je i přehlídka materiálů - používají se šifony všech kvalit, krajky, korálkové výšivky, samety, tafty, brokáty a luxusní úplety. "Střihové řešení si často pohrává se symetrií a asymetrií," charakterizuje současné trendy Havelková. "Štíhlou siluetu, která nesluší každé ženě, můžeme nahradit buď střihy do A nebo střihy, kde objemný volný vršek šatů - inspirovaný 80. lety - vyvažuje štíhle tvarovaná sukně. Velmi aktuální jsou i balonové sukně v různých variantách a podobách."

Pokud jde o doplňky, dobře se uplatní šála, boa či bolerko. "Právě tyto kousky jsou posledních pár sezón na výsluní popularity a návrháři s nimi často pracují jako s nedílnou součástí modelu," říká návrhářka, podle níž jsou vyloženým hitem kabelky typu "psaníčko", která se hodí i pro běžné nošení.

Ženy, méně makeupu! Muži, zkuste motýlka! Podle Hany Havelkové ovšem i u večerního oblečení nejvíc záleží na celkovém dojmu: v souladu s večerní róbou by totiž mělo být i to, jak na ples či společenskou akci přijdeme celkově upravení.

"Ve snaze vypadat co nejlépe, to ženy často přeženou s večerním make-upem, takže vypadají o pár let starší," říká návrhářka, která má výhrady i ke složitým vlasovým kreacím, nekorespondující ani s nositelkou, ani se současnou dobou. Pokud jde o muže, pro jejich oblečení platí celkem jednoduché pravidlo. "Muž by měl být ustrojen tak, aby byl v souladu s oblečením ženy," říká Hana Havelková, "cílem je vytvořit harmonický pár. Smoking či tmavý oblek lze doplnit vhodnou kravatou nebo motýlkem, decentně a přitom velmi elegantně vypadá i šerpa nebo vesta v barvě večerních šatů ženy, kterou pán doprovází."

A její tip na elegantní společenské oblečení, které odolá módním proměnám? "Mám velmi ráda dvoudílné večerní komplety. Oblíbila jsem si především zavinovací blůzy a tuniky, které podle závažnosti a společenskému významu akce doplňuji buď úzkou dlouhou sukní, anebo společenskými kalhotami. Nejlepší je, když i společenský oděv nechává prostor pro kombinace a změnu," radí Hana Havelková.

Popisky k foto: 1-4: Modely Hany Havelkové

Doporučujeme

Články odjinud