Olivový olej je ideální pro dietní jídelníček, stejně populární je jeho použití v přírodní kosmetice. Kvality oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové a Římani, i když kolébkou oliv je Asie.
Dodnes můžeme vidět olivovníky staré více jak 2000 let na svazích legendární Olivetské hory v Jeruzalémě. V oblasti Středomoří patří po tisíciletí olivy či olivový olej k dennímu jídelníčku, je používán k terapeutickým účelům či k péči o pokožku.
Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Svou velkou oblibu získal olivový olej pro velký obsah vitaminu E, který má silné antioxidační účinky, čímž podporuje obnovu buněk a při využití v kosmetice zlepšuje hydrataci pokožky a hraje velkou roli v boji proti předčasnému stárnutí, obnovuje jas a zdraví pokožky, chrání ji, vyživuje a napomáhá její regeneraci. Pro všechny tyto důvody nachází olivovníky své uplatnění například při úpravě pochoutek teplé či studené kuchyně nebo při výrobě přípravků určených k péči o pokožku.
Extra panenský olivový olej obsahuje 20 procent nasycených a 80 procent nenasycených mastných kyselin. Asi desetinu tohoto množství zahrnují životně nezbytné (esenciální) mastné kyseliny, které jsou důležité pro ochranu buněk, účastní se imunitních procesů a ovlivňují zánětlivé procesy v těle.
Vedle vitaminu E obsahuje kvalitní olivový olej vitaminy A a D, minerální látky jako hořčík, draslík, vápník. Jejich význam pro zdraví i krásný vzhled kůže, vlasů a nehtů dokládá mnoho studií. Dnešní moderní svět olivovník znovu objevuje a potvrzuje dávno známá fakta, že „tekuté zlato“ je to nejlepší pro zdraví.
Náš tip:
Doliva olivovo-mandlový denní krém
Pokožku zpevňující péče s kombinací za studena lisovaného olivového oleje z Toskánska a hodnotného mandlového oleje hýčká pleť, mírní vrásky, vyhlazuje a uvolňuje. Pečující panthenol, vitamín E a máslo karité dodávají pleti jedinečnou svěžest a jemnost. Vitamíny a kyselina hyaluronová zpevňují pokožku.
Kamila Netolická
Kamila Netolická