Šťavnatý, vláčný, efektní, luxusní a přitom nijak obtížný na přípravu. Takový úžasný výtvor si jistě zaslouží mnoho nadšených epitet. Ale nenechte si o něm jen zdát - tady je návod na přípravu krok za krokem!
Příprava : 1 hodina
Na 8 řezů:
- 330 g hery s máslovou příchutí
- 2 a 1/2 hrnku krupicového cukru
- vanilka
- 4 velká vejce
- 1 hrnek mléka
- 3/4 hrnku silné kávy
- 1 hrnek toho nejlepšího kakaa
- 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička sody
- 1/2 lžičky soli
- čokoládová poleva
Na náplň:
- tvaroh
- mascarpone
- krupicový cukr
- maliny
- ostružiny
- čerstvé fíky
Ani když rezignujete na služby robota, nijak zvlášť se nenadřete. Naopak - tahle práce je radost.



1. Do mísy pokrájejte heru máslovou na kostičky a nechte ho změknout na pokojovou teplotu. Přisypte cukr. Vanilkovou tobolku podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte dřeň.
2. Vařečkou nebo elektrickým šlehačem utřete (vyšlehejte) heru máslovou s cukrem do pěny, nakonec do vzniklé hmoty vetřete vanilku. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr, ale měl by být s pravou vanilkou.
3. Po jednom zatřete vejce. Těsto důkladně třete, aby se každá dávka vajec dobře propojila s těstem - to pak bude krásně hebké.
4. Do směsi hery, cukru a vajec vlijte nejdřív vlažné mléko a těsto promíchejte dohladka.
5. Pak pomalu zatřete kávu. Ta je jistou tajemnou přísadou, která těstu dodá hloubku chuti a zvýrazní jeho „čokoládovost“. Těsto díky přídavku další tekutiny také ještě víc zvláční.
6. Nakonec do základu zamíchejte kvalitní kakaový prášek.
7. Prosejte mouku se sodou a solí a tuto sypkou směs postupně přisypávejte do čokoládovo-máslového základu.Prosátí je důležité, mouka se nakypří a také těsto z ní bude mnohem víc kypré a nadýchané. Nemáte-li klasické síto, použijte na prosátí třeba obyčejný cedník.
8. Dvě dortové formy s odnímatelným dnem dobře vymažte herou a dno vyložte pečicím papírem. Ten opět potřete máslem, vysypte kakaem a přebytek vyklepejte. Troubu předehřejte na 165 °C.
9. Těsto rovnoměrně rozlijte do dortových forem. Pečte asi 20 minut, pak pozici forem mezi sebou vyměňte, aby se pekly stejnoměrně, a pečte ještě asi 15 minut. Vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout a nakonec spojte krémem smíchaným z uvedených surovin, přelijte polevou a ozdobte ovocem a dort je hotový.
Na první pohled se to nezdá, ale tenhle dort je zosobněním krásy a jednoduchosti. Základní těsto, kvalitní smetana nebo mascarpone, ovoce a pár kvítků. A stylistovy šikovné ruce!
Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“
Recept jsme převzali z časopisu F.O.O.D.