Dovolená bez zbytečných suvenýrů

Dovolená bez zbytečných suvenýrů

Exotické země jsou z pohledu českých turistů velice lákavé. Mnoho Čechů volí cestu za bližší exotikou, než je například Thajsko nebo Malajsie, a to například do Egypta nebo Tuniska. V loňském roce obě země dohromady navštívilo přes 400 tisíc Čechů. Na severu Afriky není pobyt tolik finančně náročný a zároveň si zachovává nádech exotiky. Mnoho českých návštěvníků si neuvědomuje, že i „exotika za rohem“ může znamenat riziko např. v podobě nákazy žloutenkou typu A.

Nakazit se žloutenkou může opravdu každý, kdekoliv a kdykoliv. Očkování je účinnou prevencí a zajistí dovolenou bez zbytečných „suvenýrů“.

„K přenosu žloutenky typu A dochází
orální cestou především z kontaminovaného jídla a vody. Naopak k nákaze žloutenkou typu B je třeba, aby se do těla dostalo mikroskopické množství infikované krve. I na dovolené je nutné dodržovat určitá pravidla. Doporučuje se pít vodu pouze balenou, žádný led v nápojích, pokud není vyroben z balené vody, ovoce vždy jen loupané a raději před cestou navštivte stomatologa. Návštěva zdravotnického zařízení v zemích s odlišným hygienickým standardem může být velmi riziková, zejména s ohledem na možnost nákazy žloutenkou typu B“, upozorňuje Zdeňka Jágrová z hygienické stanice hlavního města Prahy. Pozor také na letní lásky, nechráněný pohlavní styk sebou nese nejen riziko přenosu viru HIV, ale také žloutenky typu B, jejíž virus je až 100krát nakažlivější.

Následující příběh může být dobrým příkladem, jak se lze lehce nakazit žloutenkou typu A.

Martin se po návratu z rodinné dovolené začal cítit unavený a nebyl ve své kůži. Považoval svůj stav za počátek běžné virózy a zahájil samoléčbu, která nezabrala. Neúčinkovala ani antibiotika následně předepsaná praktickým lékařem. Po důkladném vyšetření doporučil lékař odběry krve, které potvrdily akutní formu žloutenky typu A. Martin byl hospitalizován na infekčním oddělení, musel dodržovat přísnou dietu a klid na lůžku. Zároveň s tím musel nahlásit všechny své kontakty na hygienické stanici, rozběhl se maratón telefonátů s kolegy v práci, přáteli a známými. Všichni, se kterými se Martin v uplynulých 14 dnech potkal a kteří nebyli proti žloutence typu A očkováni, museli jít na vyšetření spojené s odběry krve. Martin se rozhodl očkovat své děti proti žloutence typu A, i přesto však po dobu 14 dní nemohly do kolektivu. Po deseti dnech byl Martin propuštěn z nemocnice do domácího ošetření, dietu a klidový režim musel dodržovat po dobu dalších třech týdnů. Teprve za šest týdnů se mohl vrátit do práce. Snažil se zjistit, kde se mohl žloutenkou typu A nakazit. Mohl si přivézt „suvenýr“ z dovolené? Dostal se do kontaktu s někým, kdo byl infikován a o svém onemocnění zatím nevěděl?

Martin si vždycky myslel, že se žloutenkou nakazit nemůže. Vždyť standardní hygienické návyky dodržoval jak doma, tak i během dovolené. A navíc žloutenku vždy považoval za onemocnění lidí s rizikovým životním stylem, a k těm rozhodně nepatřil. Očkování považoval za nadbytečné.

Pro spokojené prožití chvil volna bez zbytečné památky z dovolené ať již ve Středomoří, Africe či Karibiku, je ochrana v podobě očkování velmi vhodná. Kombinovaná vakcína Twinrix poskytuje účinnou ochranu proti všem typům žloutenky, proti kterým očkování existuje.

Kombinovaná vakcína Twinrix je podávána ve třech dávkách. Ve schématu 0., 1. a 6. měsíc je u většiny osob dosaženo kompletní a dlouhodobé ochrany proti oběma typům žloutenky. Další přeočkování u imunokompetentních osob není v současné době doporučováno.
Na vakcínu přispívají i zdravotní pojišťovny v rámci svých bonusových programů. Očkovat se je možné v některém z očkovacích center, zdravotních ústavů nebo v ordinaci praktického lékaře. Podrobnější informace získáte v očkovacím centru, u praktického lékaře nebo
na internetových stránkách www.zloutenky.cz.

Zdroj: PLEON Impact

Doporučujeme

Články odjinud