5
Fotogalerie

Dovolená nebo souboj?

Obvykle se na dovolenou třeseme jako malé dítě na pytlík karamel, občas se z ní však vyklube jeden velký průšvih. Proč? Zlikvidují nám ji hádky. A je úplně jedno, jestli vyrážíme s partnerem, kamarádkou, nebo po dlouhé době uděláme radost rodičům…

Svoboda! Nevím, jak vy, ale já dovolené zbožňuju. Letní, zimní, prodloužené víkendy, každou chvíli, kdy můžu prásknout dveřmi před každodenností. Ale stejně tak se děsím scénáře, kterému v zasloužených chvílích volna často neujdete: hádek. Znáte to? Jestli ne, gratuluju, ale pokud balíte kufry se staženým žaludkem, zkusme se podívat na to, jak všem těm vesměs zbytečným sporům předejít…

Partnerské duely

Plánujete dovolenou se svým vyvoleným? Pak se hodí vědět, že ji psychologové vnímají doslova jako zkoušku ohněm. „Dovolená odhalí kvalitu vztahu. Vyklouznete totiž z každodenního stereotypu, máte na sebe najednou víc času i možnost zjistit, jak reagujete v nových či nepříjemných situacích, jako je třeba nečekané zjištění, že hotel neodpovídá objednané kvalitě,“ potvrzuje Lenka Černá, koučka se specializací na mezilidské vztahy. Zatímco kvalitní vztah takové věci ustojí, ten, který má „na kahánku“, to odnese v lepším případě ostrou výměnou názorů.

To potvrzuje i čtyřiadvacetilá Lucie, která si loni malovala první romanticky prosluněný týden s přítelem Lukášem. „Chtěla jsem dovolenou, při které si budeme jeden druhého užívat a poznávat nové věci. Takže jsem nás oba přihlásila do potápěčského kurzu. Přítel se kdysi zmínil o tom, že by ho to bavilo, a já jsem po ponoru mezi korály prahla od dětství. Jaké ale bylo moje překvapení, když s tím začal mít problém. Šlo mi to stejně jako jemu, což asi nečekal. Možná si chtěl hrát na hrdinného zachránce, kterého jsem nepotřebovala, a nějak situaci neunesl. Každopádně, hádali jsme se dva dny jak koně, pak jsem kapitulovala a užila si zbytek dovolené bez něj. Bylo mi jasné, že takový chlap není nic pro mě.“

Teorie vs. praxe

Ano, praxe vám idylickou představu o výletu za hranice všedních dnů může rozcupovat. Ale tragické konce nemusejí být pravidlem, stačí spolu o všem mluvit na rovinu. „I na dovolené platí, že vztah je založený na vzájemném respektu, zájmu o toho druhého. Je třeba komunikovat,“ potvrzuje Lenka Černá a pokračuje: „Udělejte si například cestovatelský plánovací večer. Berte dovolenou jako zábavu – tu si přece umíte užít se svými přáteli, tak proč ne s partnerem? Zkuste ho pro ten večer brát jako kamaráda a plánujte všechno, co na dovolené chcete zažít!“

Bez tebe ani ránu, lásko...

Společně zažít? Jako že všechno budete dělat spolu? Ne! Znovu je třeba si připomenout, že i na dovolené musejí dostat prostor oba, a pokud budete jeden nebo druhý trvat na tom, aby s vámi trávil partner každou minutu, chystáte půdu pro konflikty. Co když nakonec vypuknou? „Osobně bych nad tím nemávla rukou a neříkala: Nebudeme si kazit dovolenou. Chci se s partnerem cítit dobře, a proto se s ním klidně i na dovolené posadím, a dokud konflikt nevyřešíme, nejdeme spát. Je to jediný způsob, jak si vyčistit hlavu a znovu získat dobrý pocit ze vztahu,“ podotýká Lenka Černá.

Neodvratné návraty

Když přijedete domů, je to trochu, jako byste vstoupila na jinou planetu. Nabízí se otázka, jestli by nebylo lepší si od sebe s drahou polovičkou na chvilku zase trochu odpočinout, dopřát si prostor pro aklimatizaci… Na rovinu, kvalitní vztah nic takového nepotřebuje, ale pochopitelně musíte se svými kamarádkami probrat všechny zážitky a váš partner si určitě taky program najde. A než vplujete do víru pracovních povinností, zkuste trochu bilancovat. „Na stupnici od 0 do 10, kdy 10 je nejlepší, obodujte své pocity z dovolené, z komunikace partnera při problémech, jeho aktivitu během celé cesty a přiznejte si i to, co vám na něm vadilo. Pak to s ním opět proberte,“ radí zkušená odbornice na mezilidské vztahy, jak vyladit poslední nedokonalosti.

Kamarádské roztržky

Jak vypadá nepovedená dovolená s kamarádkou, jsem zažila sama na vlastní kůži před pěti lety. Prosluněné pláže, exotické koktejly, dokonalá dámská jízda se Sárou, kterou jsem znala od mateřské školy. Plán byl dokonalý. Vyrazila jsem s nadšením, abych vzápětí zjistila, že si Sára v ničem nezadá s vězeňskými dozorkyněmi. V osm hodin chtěla vstávat, v devět obsazovat lehátka u bazénu, v půl desáté jsem dostala pouhých třicet minut na snídani… Z ráje na zemi se rázem stalo peklo a jako milovník osobní svobody jsem si to s ní chtěla hned první den vyříkat. Nepřijala to. Po dovolené jsme se sice usmířily, ale vztah chřadl, až postupně skončil… Po dvaceti dlouhých letech!

Důvěřuj, ale prověřuj

Chcete se vypravit na cesty s kamarádkou? I kdybyste se spolu přátelily od doby, kdy jste na pískovišti společně zbořily bábovičku Petříkovi od sousedů, zvažte nejdřív, jak dobře ji znáte. „Já bych na dovolenou nejela s kamarádkou, kterou nemám ověřenou a s níž jsem nezažila alespoň dva tři dny třeba na chatě,“ varuje Lenka Černá, koučka se specializací na mezilidské vztahy. Opatrnost je rozhodně namístě – určitě nechcete zbytečně podlamovat vztah, který jinak funguje. My se Sárou jsme na to doplatily. Vy ale rozhodně nemusíte!

Základní otázky

Domluvily jste se, že vás nic nezastaví a pojedete spolu? Fajn, pak by vaše dámská jízda mohla začít u lahvinky červeného vína spoustou fantastického plánování. Mluvte o všem. Jak, kdy a kam pojedete, kdo se o co postará, co se chystáte podniknout. Chcete chytat bronz, obdiv mužů, nebo na ně naopak potřebujete na pár dnů naprosto zapomenout? A co společný čas, kolik ho společně strávíte? Ne, ani v tomto případě nemusíte být pořád jedna druhé v patách! „Každý má nárok na to být někdy sám, i na dovolené. Já bych to párům i kamarádkám ordinovala naopak povinně!“ konstatuje odbornice.

Zbytečné spory?

A když už si kamarádku s sebou přibalíte, buďte připravená na to, že některé maličkosti budete muset přece jen tolerovat. „Drobnosti typu vlasy v umyvadle bych jistě přecházela, kamarádku za týden stejně nezměním. Pokud by mi však nějaká nepříjemnost zůstávala v hlavě celý den, řekla bych jí to na rovinu,“ míní Lenka Černá. A pokud si i přes veškerou snahu na dovolené vzájemně roztrháte občanky, mám pro vás radu pro změnu já (není nad vlastní zkušenost). Stojí-li vám přítelkyně jen trochu za to, situaci si co nejrychleji vysvětlete – ideálně na neutrální půdě, jako je kavárna či bar. A už v základu berte celý problém trochu s nadhledem, vždyť přece sama víte, že nikdo není dokonalý!

Rodičovské manýry

Blažené dětství strávené pod stanem, na chatě uprostřed Šumavy… Člověk má občas chuť oprášit staré vzpomínky a pozvat rodiče na pořádnou dovolenou. Jenže! Moje bývalá kolegyně Martina takovému mámení nedávno podlehla a po týdnu, který strávila s matkou v lázních, se vrátila naprosto zničená. „To bylo samé: vezmi si svetr, neměla bys sníst něco pořádného, pořád zobeš jen salát. Hlídala mě na každém kroku, a když jsem ji chtěla nechat samotnou, předvedla hysterickou scénu. A nějaký večerní život? Ani náhodou! Spát jsme chodily nejpozději v devět!“ stěžovala si mi po návratu. No jo, rodiče. Ale zase abychom je úplně nezatracovali. Jaký názor na to má odbornice? Je dobrý nápad se s nimi někam vypravit?

Jet, či nejet?

Tuhle základní otázku vyřešíte podle Lenky Černé jednoduše: „Pokud se s rodiči cítíte celý víkend u nich dobře, neváhejte a jeďte. Navštěvujete-li je ale pouze z povinnosti, není to dobrý nápad. Jsou-li vaši rodiče i vašimi přáteli, můžete si dovolenou bez větších problémů užít. Jestliže si nemáte co říct, co tam chcete celé dny dělat?“ Není jednoduché si přiznat, že vztahy se zploditeli vám zrovna nekvetou, a společný výjezd je i v tomto případě prubířským kamenem. Přesto někdy uvěříme vlastním iluzím a říkáme si, že to bude jiné. Proč tak popíráme realitu? „Protože jsou to naši rodiče, kteří nás vychovali a jsou pro nás primárními autoritami,“ objasňuje expertka. Chcete to přesto risknout a vydat se vstříc možným rizikům? Pak se pojďme podívat na to, co vás čeká.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Juicy.

ČTĚTE TAKÉ:
Vondráčková nosí jen bikiny, ještě na to má!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud