Dovolená snů a splněných přání na slunečném ostrově

Dovolená snů a splněných přání na slunečném ostrově

„Teto, kdy už pojedeme k moři? A uvidíme tam taky ty korály a sasanky?“ To byly nejčastější otázky dětí z dětského domova Domino v Plzni pár dní před odletem na prázdniny k moři, o kterých si doposud mohly nechat jen zdát… Celkem sto dětí prostřednictvím nadací Naše dítě a Kapky naděje strávilo s odborným doprovodem týdenní, letecký pobyt na řeckém ostrově Rhodos v hotelu Romantza Mare, letovisku Reni Koskinou. Stalo se tak díky pochopení cestovní kanceláře Happyland, která vstoupila začátkem tohoto roku na český trh a věnovala každé z nadací padesát poukazů na pobyt u moře.

Cestovní kancelář Happyland Bohemia, která je dceřinou kanceláří slovenské CK HYDROTOUR, věnovala na svém zahajovacím večeru v pražském Obecním domě 50 zájezdů nadaci „KAPKA NADĚJE“ a dalších 50 zájezdů nadaci „NAŠE DÍTĚ“. Tímto činem se snaží Happyland představit dostupný luxus svých destinací opravdu pro všechny, čímž se chce odlišit od ostatních cestovních kanceláří. A jaký program na Rhodose děti zažily?

Ze sychravé Prahy rovnou pod palmy a k azurovému moři Po příletu se děti rychle aklimatizovaly a zabydlely v luxusním hotelu Romantza Mare, jehož poloha nedaleko moře okamžitě vybízela k průzkumu nejbližšího okolí. Azurově modré a průzračné Středozemní moře děti ihned okouzlilo a nabídlo svou klidnou vodu ke koupání a potápění. Stejně tak si děti rychle oblíbily velký bazén s odsolenou mořskou vodou v areálu hotelového komplexu, ve kterém dováděly každý den až do pozdních večerních hodin. Luxusní hotelový areál nabízel řadu dalších možností, jak aktivně trávit volný čas. Pro nejmenší si přátelské animátorky nachystaly pestrý program plný her ve vodě i na souši, starší se naučili tradiční řecké tance a proběhl i turnaj v ping pongu. Večerní diskotéky rozproudily krev malým i dospělým, kteří zde navázali nová přátelství.

Cesty za poznáním Pro obě skupiny dětí byli připraveny prohlídky nejkrásnějších pamětihodností v hlavním městě Rhodu, starého města vyhlášeného UNESCO za součást světového kulturního dědictví. Z pestré palety památek, které měly děti možnost shlédnout, jmenujme například symbol města – palác velmistrů, nejkrásnější pohledy na město se naskytnou ze středověkých městských hradeb. Z doby kolem roku 1522, kdy Rhodos dobyli Turci, pochází mešita Rejaba Paši, která patří mezi nejkrásnější díky fajánsové výzdobě interiéru. Výlet lodí z rhodského přístavu Mandraki (v překladu „ovčí ohrádka“) do malebného městečka Lindos patřil k dalším nezapomenutelným zážitkům. V Lindu se nachází trosky původní akropole – Athénina chrámu, na který nás vyvezou 116 metrů vysoko přímo od přístavu trpěliví osli nebo muly. Jedním z dalších cílů byl vrch Filerimos. Jméno znamená v překladu milovník samoty, pochází z dob, kdy se tu usadil poustevník. Kdysi zde stávala akropole antického města Iyalyssus. Ve středověku zde byl postaven klášter, který je dnes s oblibou využíván ke konání romantických svateb a křtin. Úplně nahoře, na náhorní plošině, je postaven ocelový kříž, který slouží jako rozhledna. Z něj se naskýtá nádherný pohled na pobřeží a na vrchovinu vnitrozemské části ostrova. Při návštěvě staré akropole v blízkosti hlavního města Rhodosu zase vyzkoušely dvě rómské holčičky úžasnou akustiku antického divadla. Zazpívaly hit Anety Langerové Voda živá.

Děti zkrátka zažily týden báječné dovolené, na který budou jistě dlouho a rádi vzpomínat. Byly to děti z dětského domova Domino v Plzni, další zotavující se po léčbě leukémie, nebo pocházejí ze sociálně slabých rodin. Týden na Rhodu znamenal pro děti nejen radost z neobyčejného zážitku, ale také pochopení problémů nemocných či opuštěných přátel a naopak. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud