Drobné dárky na poslední chvíli si zhotovíte sami doma – a za pár korun

Drobné dárky na poslední chvíli si zhotovíte sami doma – a za pár korun

Do Vánoc zbývá pár dní, a pokud ještě nemáte všechny dárky koupené, můžete si pár maličkostí zhotovit sami doma. Ručně vyrobené dárky mají své nezaměnitelné kouzlo. Přizvěte tedy kamarádku, manžela či děti a zkuste udělat dárek vlastníma rukama. Přinášíme vám pár tipů a inspirací.

Svíčka z včelího vosku

Chcete vyrobit vlastní svíčku, která krásně voní a je z čistě přírodního materiálu? Zkuste tu ze včelího vosku. Výroba je nenáročná a zvládnou ji i děti. Zakoupíte si jen sadu plátů včelího vosku a bavlněný knot a postupujete dle návodu, který je přiložen.

Originální hrneček

Pokud si koupíte bílý hrneček nebo talíř, můžete na něm s dětmi vytvořit libovolné kreace a obrázky, vše podle vaší fantazie. Barvy na porcelán jsou většinou vodou ředitelné, lesklé a připomínají smalt či glazuru. Aby byl výsledný dárek použitelný a omyvatelný, „vypalují“ se hotové produkty v kuchyňské troubě. Doba vypalování je uváděna výrobcem barev.

Perníkový dárek

Není nikde psáno, že perníkové srdce se nosí jen z pouti. Pokud vyrobíte vlastní a darujete například mamince nebo babičce, určitě uděláte velkou radost. Zhotovte podle receptu na vánoční perníčky těsto a z něj podle papírové šablony vykrojte srdce (nebo jiný motiv) libovolné velikosti. Po upečení nazdobte cukrovou polevou a přidejte třeba i osobní věnování. Vložte do průsvitného celofánu a ozdobte mašlí.

Rámeček na fotku

Pro rodiče a prarodiče bývají oblíbeným dárkem fotografie dětí, vnoučat nebo celé rodiny. Pokud chcete být originální a hlavně darovat opravdu jedinečný dárek, zhotovte rámeček na fotku vlastnoručně. Lze je samozřejmě vyrobit ze dřeva či překližky, ale postačí i z obyčejného kartonu, který děti pomalují.

Vaječný koňak

Doma vyrobený vaječný koňak potěší mnohem více, než když jej koupíte v supermarketu. Navíc můžete zvolit zajímavý tvar láhve a opatřit ji vlastní etiketou. Radost obdarovaného je zaručena. Vyzkoušet můžete například tento recept.

Vánoční výšivka

Máte-li rádi ruční práce, nebude pro vás problém vytvořit vyšívaný obrázek, například klasickou křížovou výšivkou. Stačí si najít vhodný vánoční vzor a hotový obrázek zarámovat do dřevěného rámečku.

Skleněný svícen

Malujete s dětmi obrázky na sklo? Tato technika je velmi oblíbená, navíc skvěle vypadá. Nakupte si skleněné svícny, například na čajové svíčky, a originálně je ozdobte barvami na sklo. Ozdobené svícny při zapálení vytvářejí kouzelnou atmosféru.

Hledáte-li inspiraci na složitější a kreativnější dárky, můžete se též podívat do naší fotogalerie, co naše šikovné čtenářky samy vytvořily.

Doporučujeme

Články odjinud