Připravte si těsto, ze kterého uděláte nejen buchtičky, ale i velké buchty. Autorkou receptu z Domácích pekáren je Lenka74.
Suroviny:
250 ml mléka
5 lžic rozpuštěného másla
30 g moučkového cukru
trochu soli
citronová kůra
1 žloutek
1 vařená strouhaná brambora nebo 1 lžíce sušené bramborové kaše
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a „užmouláme“ kuličky, které rovnáme postupně na plech (celkem cca 80 ks), necháme chvilku kynout.
Pak pomašlujeme rozpuštěným sádlem a dáme péct při 180 °C dozlatova.
Těsto lze použít i na plněné buchty!
Domácí pekárny
19. ledna 2022
Mnohem rychlejší a efektivnější než koulet každou buchtičku zvlášť je vyválet cca 20 válečků na šířku plechu, poskládat je vedle sebe a pak je napříč „překrájet“ buď obracečkou namočenou v oleji, nebo třeba kolečkem na pizzu. Je to rychlé a buchtičky jsou pak krásně maličkaté.
Anebo těsto rozválet na klasický plech (pečicí papír ani fólie nejsou potřeba), pomašlovat rozpuštěným máslem a nechat chvilku kynout. Pak rádýlkem projet těsto, abychom docílili malých čtverečků. Nechat zase chvilku kynout a pak péct ve vyhřáté troubě dozlatova.
Domácí pekárny
26. listopadu 2021
Majule pekla v pekárně:
Naválela jsem si malé kouličky o průměru 2 centimetry a nechala odpočinout těsto, vytřela jsem pekárnu tukem, naložila na dno, přetřela, skládala další řadu, ale nechávala jsem mezery, aby měly kam kynout, a zase potírala. Pekla jsem 1 hodinu na program Pečení a pak přidávala cca 10–15 minut na tmavou kůrku, aby měly barvu.
Krém od Želka:
250 ml smetany 33%
1 vanilkový cukr
2 lžíce krystalového cukru
1 lžíce polohrubé mouky
1 lžička marmelády
2 žloutky
1 lžíce rumu
V mléce rozkvedláme žloutky a přidáme zbytek. Dáme do horké lázně a za stálého míchání uvaříme hustý krém.
Buchtičky se šodó jsou klasika, kterou rozhodně potěšíte všechny děti. Recept bez domácí pekárny najdete ve videu: