Dukátové buchtičky z domácí pekárny jsou hotové raz dva | Foto: iStock

Foto: iStock

Dukátové buchtičky z domácí pekárny jsou hotové raz dva

Připravte si těsto, ze kterého uděláte nejen buchtičky, ale i velké buchty. Autorkou receptu z Domácích pekáren je Lenka74.

Suroviny:

250 ml mléka

5 lžic rozpuštěného másla

30 g moučkového cukru

trochu soli

citronová kůra

1 žloutek

1 vařená strouhaná brambora nebo 1 lžíce sušené bramborové kaše

500 g polohrubé mouky

1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Nastavení pekárny: Program Těsto

Postup:

Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a „užmouláme“ kuličky, které rovnáme postupně na plech (celkem cca 80 ks), necháme chvilku kynout.

Pak pomašlujeme rozpuštěným sádlem a dáme péct při 180 °C dozlatova.

Těsto lze použít i na plněné buchty!

Mnohem rychlejší a efektivnější než koulet každou buchtičku zvlášť je vyválet cca 20 válečků na šířku plechu, poskládat je vedle sebe a pak je napříč „překrájet“ buď obracečkou namočenou v oleji, nebo třeba kolečkem na pizzu. Je to rychlé a buchtičky jsou pak krásně maličkaté.

Anebo těsto rozválet na klasický plech (pečicí papír ani fólie nejsou potřeba), pomašlovat rozpuštěným máslem a nechat chvilku kynout. Pak rádýlkem projet těsto, abychom docílili malých čtverečků. Nechat zase chvilku kynout a pak péct ve vyhřáté troubě dozlatova.

Majule pekla v pekárně:

Naválela jsem si malé kouličky o průměru 2 centimetry a nechala odpočinout těsto, vytřela jsem pekárnu tukem, naložila na dno, přetřela, skládala další řadu, ale nechávala jsem mezery, aby měly kam kynout, a zase potírala. Pekla jsem 1 hodinu na program Pečení a pak přidávala cca 10–15 minut na tmavou kůrku, aby měly barvu.

Krém od Želka:

250 ml smetany 33%

1 vanilkový cukr

2 lžíce krystalového cukru

1 lžíce polohrubé mouky

1 lžička marmelády

2 žloutky

1 lžíce rumu

V mléce rozkvedláme žloutky a přidáme zbytek. Dáme do horké lázně a za stálého míchání uvaříme hustý krém.

Buchtičky se šodó jsou klasika, kterou rozhodně potěšíte všechny děti. Recept bez domácí pekárny najdete ve videu:

Doporučujeme

Články odjinud