Důkazy lásky jsou různé. Ženy ale touží po romantice, a tak je mnohdy nevidí

Důkazy lásky jsou různé. Ženy ale touží po romantice, a tak je mnohdy nevidí

Kytice růží, pralinky ve tvaru srdce, vyznání „Miluji tě“ při každé možné příležitosti. Také jste romantička, pro kterou jsou tohle ty opravdové důkazy lásky? I když to někdy nechceme přiznat, tyhle činy potěší každou z nás. Jenže muži svou přízeň dávají najevo často svéráznými způsoby a jejich význam někdy vůbec neodhalíme. Žena je pak zklamaná a muž udivený, protože její náladu nechápe.

Na co si ženy ve vztahu, který trvá již delší dobu, nejčastěji stěžují? Na to, že „už to není jako dřív“.

„Na začátku mi prakticky na každé rande přinesl nějaký dárek. Kytku, čokoládu, plyšáka. Až jsem mu sama vyčítala, ať tolik neutrácí. Samozřejmě, že jsem nečekala a ani bych nechtěla, aby to takhle bylo pořád. Nicméně po třech letech je ten rozdíl propastný. Kytku jsem dostala naposledy před rokem, plyšáci jsou pro mrňata, čokoládu si kupuju sama…“

Zní vám to povědomě? Je to ale celkem přirozené. Muž je na začátku vztahu lovcem. Tím, kdo dobývá a kdo chce udělat dojem všemi možnými způsoby. A protože tuší, že tohle se ženám líbí, dělá i věci, které třeba jinak nejsou jeho naturelu úplně vlastní, a navíc – jak je u chlapů docela časté – má sklon vše přehánět.

Ženy naopak ze začátku bývají odtažité a spíše se drží zpátky, když si samy nejsou jisté, co se z druhého vyklube, jak bude vztah pokračovat. Ale s přibývajícími týdny, měsíci a lety ve vztah čím dál víc věří a podle toho se chovají – více o něj pečují a jsou láskyplnější než na začátku. Zároveň se ale řada z nich podvědomě bojí, aby se to hezké nějak nepokazilo. Začnou srovnávat, jaké to bylo dříve, jaké je to teď – a problém je na světě. Jejich optikou je pak chlap, který je nezahrnuje stejnou pozorností jako na začátku, už nemá rád!

A přitom – jestli něco mužům opravdu vadí, je zoufalá nejistá žena, která si chce důkazy lásky vynutit. „Máš mě ještě vůbec rád?“ je věta, která je dovede spolehlivě rozčílit. Z jejich pohledu je to přece jasné – kdyby vás rádi neměli, tak s vámi nejsou, co je na tom k nepochopení? Pokud to pak dorazíte výroky typu „dřív jsi mi denně říkal, že mě miluješ“ či „takhle bys se mnou dřív nemluvil“, romantickou atmosféru tím doma určitě nezažehnete.

Odvezl sám auto do myčky? I to znamená, že vás má rád

„Jasně, že vím, že by ráda kytku nebo abych jí vyznával lásku stejně romanticky jako před pár lety. Ale to jsme přece byli čerstvě zamilovaní puberťáci a psát básničky nebo kreslit srdce do písku k tomu patřilo. Udivuje mě, že by si tohle třicetiletá ženská pořád přála. Já už taky nepotřebuju jako vyznání koláč ve tvaru srdce,“ tvrdí 34letý Adam.

A tak manželce raději sám od sebe odveze auto do myčky nebo spraví něco, co doma dlouho zlobilo. Jenže my ženy máme tendenci brát takové úkony jako samozřejmé. My přece taky vaříme, pereme či žehlíme běžně, a ne proto, že tím druhému naznačujeme, že ho milujeme. Ale chlapi to prostě mají jinak.

„V první řadě doporučuju ocenit všechno, co chlap dělá. Je to nespravedlivé, protože oni to většinou taky nedělají. Jenže jakmile muže nepochválíte i za věc, která vám připadá úplně normální, příště už se na ni vybodne,“ prozrazuje svůj recept na pohodu v domácnosti 45letá Eva, která je vdaná dvacet let.

Naopak se jí prý osvědčilo chválit až přehnaně i za maličkosti, protože manžel se pak může přetrhnout – stejně jako malé dítě. A druhá zásadní rada? „Nenaznačovat, nevzdychat, nemluvit v hádankách. Když něco chcete, tak si o to řekněte. Chlap potřebuje konkrétní pokyn, ten rád splní. Chcete, aby vám občas přinesl kytku? Tak mu přesně to řekněte. Jinak se nedočkáte,“ dodává Eva.

Když chcete romantiku, musíte ukázat, jak na to

Chlapi jsou zkrátka romantičtí trochu jinak. Svou náklonnost dávají najevo třeba tím, že vám kupují věci, nad kterými kroutíte hlavou nebo vás dokonce lehce naštvou – ale oni to ze svého pohledu dělají pro vaše dobro a bezpečí, a tím vám dávají najevo, že vás mají rádi. Takovými dárky bývají třeba nášlapy na kolo (přece se nebudete do kopce dřít se šlapkami), nová myčka (abys nemusela pořád stát u dřezu) nebo nová sada zimních kol (abyste jezdila bezpečně). Koneckonců, i my často svým polovičkám dáme k Vánocům dárek, který se líbí hlavně nám, třeba kabát, ačkoli víme, že náš drahý by mnohem víc ocenil nějakou technickou hračičku.

36leté Zuzaně se osvědčila ještě jiná metoda. Pokud chce svého muže naladit na romantičtější strunu, poskytne mu konkrétní příklad. „Hodně zabírá zmínit se o nějakém muži, kterého zná. Třeba se zmínit, že manžel přinesl kamarádce k výročí obří kytici růží. A pak dodám, že je to krásné, ale skoro škoda peněz. Zkrátka se tvářit, že mě to zas tak nezajímá. Můžu si být jistá, že dřív nebo později udělá ještě větší gesto, aby dal najevo, že když to zvládne tamten, tak on ještě lépe,“ směje se.

A co může být lepšího než dát mu za vzor sebe samu? „Svíčky, hudba a hezké prádlo na dobře naladěné ženě potěší každého chlapa. Jen úplný vůl by to ignoroval nebo se snad smál. Většina úplně zjihne a rozněžní se, a obvykle jim to i nějakou dobu vydrží,“ míní Zuzana.

Chcete-li tedy vrátit do vztahu romantiku nebo ji tam vůbec zavést ve větší míře, nečekejte, že se tak stane samo od sebe nebo že s tím snad přijde váš partner jako první. Zkrátka ho inspirujte, formulujte jasně, co vám chybí nebo co by se vám líbilo, a patřičně oceňte každou snahu. A když to nezabere a pod stromečkem budou zase nějaké technické zlepšováky, berte to s humorem. Horší by bylo, kdybyste nedostala vůbec nic.

Doporučujeme

Články odjinud