Dům, nebo byt?

Dům, nebo byt?

Koupit si rodinný dům, nebo byt? Tuto otázku řeší alespoň jednou za život většina lidí. Konečné rozhodnutí závisí na několika faktorech a mělo by mu předcházet důkladné zvažování. Podle čeho a jak se tedy správně rozhodovat, kde budete bydlet?

Na úvod pár čísel: podle posledního sčítání obyvatel v roce 2001 bydlí v rodinných domech 1 632 131 obyvatel České republiky. Je to necelá polovina – 42,6 procenta. Byty vlastní nebo si pronajímá 2 160 730 lidí, tedy 56,5 procenta. Zbytek využívá různé nouzové nebo rekreační objekty.

„V rodinném domě jsem vyrostla a neumím si představit, že bych ho jednou musela vyměnit za byt. Připadá mi mnohem bezpečnější, příjemnější. Máme krásnou zahradu, takže odpadají starosti, kam pojedeme s dětmi na výlet – stačí vyjít z domu a natáhnout se na trávu,“ říká šestatřicetiletá Martina.

Při rozhodování, zda si pořídit rodinný dům, nebo byt, by se podle psycholožky Michaely Peterkové každý měl zamyslet nejprve nad tím, jakou je osobností a jaký život vede. „Velkou roli hraje prostředí, v němž člověk vyrůstal v dětství. Pokud byl spokojený, mívá tendenci volit podobně i v dospělosti a naopak,“ říká odbornice.

Pořídit si byt je obvykle finančně dostupnější než pustit se do stavby nebo koupě rodinného domu, i když samozřejmě záleží na lokalitě – ale o tom více později. „Výhodou bytu jsou menší starosti,“ říká Jaroslav Jírek, makléř realitní kanceláře RE/MAX Alfa.

Klientům doporučuje rozhodovat se podle životního stylu. „Kdo se rozhodne pro koupi rodinného domu, musí si být vědom toho, že se o něj bude muset starat – sekat trávu, odhrnovat sníh a dělat řadu nikdy nekončících drobných oprav. Někteří lidé však preferují pohodlí, rádi chodí do společnosti, věnují se svým koníčkům – pro ně je pak ideální pořídit si byt,“ dodává odborník.

Role ďáblova advokáta

„Proč jsem si pořídila byt v Praze? Vyhovuje mi, že se nemusím o nic starat, a také jistá anonymita. Nikoho nezajímá, jak a s kým žiju, co dělám, kam chodím,“ vypráví jednatřicetiletá Barbora. Vyrostla v malé vesnici na Moravě. V Praze žije desátý rok a zatím neplánuje vracet se domů. „U nás se vždycky všechno dělalo kvůli sousedům a jiným lidem ve vesnici – hlavně aby si neřekli nic špatného. Nic se neutajilo, každá informace byla veřejná. V Praze je to úplně naopak – až mám někdy pocit, že kdybych neměla partnera, vůbec nikoho nezajímám,“ usmívá se.

Důvody pro pořízení bytu však mohou i být mnohem prozaičtější, než uvádí Bára. „Když jsem byla těhotná, uvažovali jsme s manželem o stěhování na venkov. Nakonec jsme zůstali v Praze a jsem za to vděčná. Školu máme za rohem, do kroužků mohou děti chodit samy, nemusíme jim dělat taxikáře. Při dvou potomcích a naší vytíženosti v práci by to bylo nezvladatelné. A to nepočítám ohromné náklady na benzin a podobně,“ vysvětluje osmatřicetiletá Petra s tím, že o bydlení je důležité přemýšlet.

Podle psycholožky Michaely Peterkové bývají nejhorší rozhodnutí dílem „hurá akcí“: chceme bydlení, známí mají dům, tak my si ho koupíme taky. „Je potřeba si uvědomit, že na začátku má člověk často tendenci vidět pouze pozitiva – nový byt, vlastní domek, krásná zelená zahrádka, oheň v krbu… Druhou stránku rozhodování, například nutnost takové bydlení splácet, uklízet a udržovat, pomíjí, aby si takovými myšlenkami nekazil krásné iluze,“ vysvětluje odbornice.

Každému, kdo stojí před tímto zásadním rozhodnutím, doporučuje domluvit se s kamarádem, který by mu dělal takzvaného ďáblova advokáta – kladl všetečné a nepříjemné otázky a tím vyvažoval pozitivní nadšení. Pojďme si to vyzkoušet: pořídíte si rodinný dům za městem, ale vaše kancelář zůstane v centru a vy budete muset složitě dojíždět. Jezdí do obce příměstská doprava? Pokud budete jezdit vlastním autem, kolik času vám cesta zabere? Počítáte i s kolonami? Jste ochotni trávit denně tolik času v autě? A jděte dál: nebude vám vadit omezené množství služeb, například absence večerky, kde jste až dosud nakupovali?

Peníze – kolik zaplatíte?

Peníze jsou důležité, ale zdaleka už při rozhodování nehrají takovou roli jako kdysi. „Není pravda, že dům si pořizují pouze ti, ‚co na to mají‘,“ říká Jaroslav Jírek a pokračuje: „Někteří si kupují starší domy a jsou smířeni s tím, že budou každý den trávit více času v autě. Přesto si tím splní svůj sen o vlastním domě se zahradou.“

V některých oblastech České republiky vyjde rodinný dům levněji než pořízení bytu v širším centru Prahy, Brna nebo Hradce Králové. Jenže pořizovací cena není vše a je třeba myslet i na další náklady.

Pro mladé lidi bývá koupě staršího bydlení často jedinou možností, protože tyto nemovitosti jsou lacinější než nové. Pozor ale! Náklady na případné úpravy nevyhovujícího vnitřního i vnějšího řešení a rekonstrukci mohou být až několik set tisíc korun, takže původní levnější nákup se může během let prodražit. A to ani nemluvě o zdlouhavém procesu vyřizování stavebního povolení a dalších úředních dokumentů…

Důležité je brát v potaz i provozní náklady. V domě si sami vyberete, jakým způsobem budete topit a ohřívat vodu (pokud si zvolíte nízkoenergetický nebo pasivní dům, náklady budou minimální), a nemusíte se účastnit nudných schůzí, na kterých se budete hodiny hádat, jaké bude mít dům, ve kterém bydlíte spolu s dalšími lidmi, zabezpečení a kdy už se konečně zateplí.

V bytě své provozní náklady většinou neovlivníte. Na druhou stranu zase nemusíte příliš řešit, jaký systém vytápění zvolit, co udělat se střechou, která zoufale potřebuje opravit a tak podobně. V každém bytovém domě existuje fond oprav. Majitelé a nájemníci do něj každý měsíc odvádějí určitou částku peněz. Z nich je pak hrazena údržba, opravy a rekonstrukce. To vše zařídí správce objektu.

Bydlení jako investice

Pokud uvažujete o nemovitosti jako o výhodné investici, která by mohla přilepšit rodinnému rozpočtu, je rozhodování jednoduché: kupte byt. „Pronajmete ho za nižší částku, je tedy dostupnější pro mladé lidi nebo pro studenty, a peníze se vám rychleji začnou vracet zpět,“ říká Jaroslav Jírek.

Byt se vám podaří také rychleji prodat v případě, že to budete chtít udělat, protože vždy bude existovat větší skupina potenciálních kupců. „Na druhou stranu, šikovně koupený a zrenovovaný dům v dobré lokalitě je také dobrou investicí,“ připouští. Každopádně ať už se rozhodnete pro dům nebo byt, velmi důležitá je právě lokalita.

„Pokud kupujete byt v Praze, je dobré sledovat nabídky bytů v blízkosti metra, které jsou velmi žádané. Obecně raději nekupujte byty v přízemí a v posledním patře a u rušné ulice. Jestliže chcete investovat do koupě domu, volte lokality s velmi dobrou dopravní obslužností do města a s občanskou vybaveností – školka, škola, lékař, úřad, supermarket,“ radí odborník.

V polovině devadesátých let se spousta lidí stěhovala do satelitů za městy, kde si nechali postavit velké domy. Teď, když zjistili, co to obnáší, časově i finančně, míří zase zpátky. Přesto tento typ bydlení nelze zatracovat. Pro rodiny s menšími dětmi, kde matky zůstávají doma na mateřské dovolené, je to dobré řešení. Tedy pokud provozní náklady nejsou nad jejich síly…

Jednoduché to nemají ani lidé, kteří kdysi koupili nebo postavili velké rodinné domy s tím, že jedno patro bude obývat některé z jejich dětí, jakmile založí rodinu. Ale kolik lidí – potažmo jejich partnerů – chce dnes bydlet s rodiči? Těm pak zůstávají starosti a velké výdaje, které lze jenom sotva pokrýt z penze.

Nutnost kompromisu

Zdá se, že pořídit si byt je v mnoha ohledech jednodušší a prozíravější řešení. Jenže, pak v něm o víkendu přecházíte sem a tam z jedné místnosti do druhé a řešíte, co budete dělat. „Řada lidí dnes volí rozumný kompromis – bydlení v bytě a vlastnictví rekreační nemovitosti. Byt jim poskytuje pohodlí, teplo, jeho údržba je jednoduchá, téměř o nic se nemusejí starat.

Rekreační objekt – chata nebo chalupa – má výhodu přírody, vlastní zahrady, čistého vzduchu a možnosti kutilství. Pokud není příliš daleko od místa, kde pracují, mohou tady v létě bydlet a užívat si výhod bydlení v domě. Pak stačí nemovitost zazimovat a užívat si zase veškerých výhod města,“ konstatuje Jaroslav Jírek.

Výběr nejvhodnějšího bydlení – domu nebo bytu – je kompromis v každém případě; každá varianta má své plusy a minusy. Každý by měl pečlivě zvážit, co je pro něj nejdůležitější, a podle toho se rozhodovat. Každopádně když se zmýlíte nebo se vaše priority změní, není to žádná katastrofa. My Češi jsme mistři v neochotě se stěhovat.

Podle výzkumu STEM z letošního dubna to neplatí jen pro lidi středního a staršího věku, ale překvapivě ani pro zájemce o studium. Málokomu se chce opouštět domov a usadit se někde jinde. Představujeme si, že stačí jednou si říct, kde chceme žít, a tam strávíme zbytek života. Ale bydlení by nám hlavně mělo dělat radost, nikoli být překážkou na cestě za partnerem, lepší pracovní nabídkou nebo jinou životní zkušeností.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

Doporučujeme

Články odjinud