Dům U Hybernů s novou vizáží

Dům U Hybernů s novou vizáží

Výrazná dominanta vévodící historickému jádru Prahy, majestátní dům U Hybernů, se po letech dočkal nové fasády. Její dokončení a symbolické předání do rukou Státního fondu kultury se uskutečnilo za přítomnosti zástupců investora, společnosti Hybernia, a ministra kultury Vítězslava Jandáka. K dokončení rekonstrukce této významné kulturní památky a jejímu plnému zpřístupnění veřejnosti by mělo dojít koncem letošního roku.

„Jednou z našich hlavních priorit, proč jsme se rozhodli rekonstruovat tuto cennou stavbu, je vytvořit výjimečné muzikálové divadlo nabízející nezapomenutelné kulturní zážitky pro širokou veřejnost,“ sdělil Ing. Martin Kulina, předseda představenstva společnosti Hybernia. Na přestavbu objektu dohlíží Národní památkový ústav a majitel nemovitosti – Státní fond kultury České republiky. Ministr kultury ČR Vítězslav Jandák u příležitosti dokončení fasády uvedl: „Konečně zmizela z centra Prahy další "skvrna na kráse". Těším se, že renovovaný architektonický skvost brzy ožije uměleckou atmosférou.“ Současní akcionáři vstoupili do rekonstrukčních prací tohoto historického objektu v roce 2005. Autorem projektu na přestavbu domu U Hybernů je architekt Michael Klang, který kladl důraz především na zachování původního vzhledu stavby. Fasáda spolu s jednotlivými detaily tak znovu získaly svůj zlatý lesk a interiér budovy si například ponechá původní klenbu stropu, která nevyžaduje zásadní opravu. Celková investice do rekonstrukce objektu překročí 350 milionů korun. Po dokončení celkových úprav budovy se koncem letošního roku dům U Hybernů promění ve špičkově vybavenou muzikálovou scénu. Naváže tak na svoji historii, kdy se zde divadlo hrálo již kolem roku 1789. Nejen pro návštěvníky divadla, ale i pro turisty bude na střeše domu zpřístupněna terasa s vyhlídkou na starou Prahu.

Z historie domu U Hybernů Mohutné hlavní průčelí budovy dřívější pražské celnice je architektonickou kompozicí ve slohu vrcholného klasicismu, nemající obdoby v žádné ze staveb v českých zemích. Vznikla v letech 1808 – 1811 podle návrhu architekta Jiřího Fischera, přestavbou dříve zrušeného raně barokního kostela P. Marie. Ten byl v letech 1652 – 1659 postaven spolu s přilehlým klášterem podle návrhu pražského architekta Carla Luraga mnišským řádem v Praze usazených irských františkánů, zvaných „hybernové“. Přestavbu na celnici, při které kostel ztratil svou věž, provedl pražský stavitel Jan Zobel. Obtížně použitelný prostor chrámové lodi byl po výšce rozdělen ve dvě patra mohutnou valenou klenbou. Po zrušení kláštera a odsvěcení kostela v roce 1786 koupil budovu Jan F. K. Sweert-Sporck. Po zboření „Boudy“ na Václavském náměstí v roce 1789 se zde několik let hrálo české divadlo. Pak vše získal rakouský „erár“, který dal provést popsanou přestavbu. V klášteře byly zřízeny finanční úřady a v bývalém kostele byla umístěna celnice.

Bývalý klášter hybernů se svým kostelem prodělal ve své historii předlouhou řadu úprav. V letech 1938 – 1949 byla realizována přestavba bývalého kostela na hojně využívanou výstavní síň v Praze. Projekt byl svěřen architektu Josefu Říhovi, který zrušil několik trámových stropů a navrhl vložení ochozového mezistropu, jež je přístupný osově řešeným schodištěm. Během války byly práce zastaveny, a tak se domu dostalo nového poslání až v roce 1949. Radikální adaptace stavby je navržena a provedena na velmi dobré úrovni a je příkladem zdařilé funkční proměny původně církevní stavby na soudobý společenský provoz.

Historie v datech 1355 – gotický klášter benediktinů, založený Karlem IV. 1629 – výstavba konventu a kostela irských františkánů – hybernů 1653 – položení základního kamene ke stavbě raně barokního kostela 1671 – začala stavba věže kostela 1736 – kostel nově vysvěcen 1785 – klášter zrušen 1793 – Jan František Sweert-Sporck koupil areál a zřídil v něm divadlo 1808 – 1811 – přestavba na celnici za účasti architektů Georga Fischera, Johanna Philippa Joendla a Josefa Zobela, plastickou výzdobu provedl František Xaver Lederer 1938 – 1949 – úprava na výstavní palác podle projektu J. K. Říhy 2004 – 2006 – na muzikálové divadlo přebudovala společnost Hybernia a.s. podle projektu Ing. arch. Michaela Klanga CSs.

zdroj: PLEON Impact

Doporučujeme

Články odjinud