Důvěřiví lidé mají nejspokojenější dlouhodobé vztahy

Důvěřiví lidé mají nejspokojenější dlouhodobé vztahy

Důvěřivost je mnohdy vnímána jako slabost či nepříliš dobrá vlastnost hlupáků, kteří se nechají snadno ošálit. Jenže důvěřiví lidé jsou ti, kteří mají spokojené a dlouhodobé vztahy. Naopak silně nedůvěřiví lidé se v nich často dost plácají, což vyplývá z rozsáhlého výzkumu kanadských a amerických psychologů.

Vědci z Northwestern University a Redeemer University College studovali systematicky roli důvěry v ovlivňování názoru na partnerovy prohřešky v dlouhodobých vztazích. Podle výsledků lidé, kteří silně důvěřují svému partnerovi, mají tendenci pamatovat si prohřešky proti vztahu takovým způsobem, že to vztahu prospívá. Vnímají totiž tyto prohřešky jako méně závažné, než jaké původně byly.

Naopak lidé nejméně důvěřiví si pamatují partnerovy prohřešky jako mnohem závažnější, než jakými v době přečinu ve skutečnosti byly.

„Jedním z důvodů, proč je důvěra tak dobrá pro vztahy, je to, že nás vlastně klame,“ míní profesorka Eli J. Finkelová z Northwestern University.

Podle další autorky Laury B. Luchiesové současná psychologická realita vztahu není tím, co se v minulosti skutečně stalo, ale překroucenou vzpomínkou na to, co se tehdy stalo. A tato vzpomínka může být oslabována důvěřivými, nebo naopak dramatizována a posilována nedůvěřivými jedinci.

„Můžete si partnera pamatovat jako toho lepšího, nebo toho horšího, než byl. Tyto předsudky jsou důležité, protože ovlivňují to, jak přemýšlíte o partnerovi a o svém vztahu,“ tvrdí Luchiesová.

Doporučujeme

Články odjinud