Dva z pěti lidí nepoužívají žádný opalovací krém

Dva z pěti lidí nepoužívají žádný opalovací krém

O ničivých účincích slunečního záření, zvláště jeho ultrafialové části, se zajímá podle průzkumů většina lidí. Ale necelých čtyřicet procent z nich přesto vůbec nepoužívá žádné ochranné prostředky.

Ve Velké Británii k tomuto výsledku došla studie místní výzkumné organizace zabývající se rakovinou kůže. Hazardéry, slunící se bez ochrany kůže, neodradí ani fakt, že ročně na rakovinu kůže onemocní v celé Velké Británii šedesát pět tisíc lidí, na celém světě pak milióny lidí.

Výzkum potvrdil, že sedmdesát pět procent z téměř dvou tisíc dobrovolníků se velmi obává, že by si ze svých radovánek na pláži zalité sluncem mohli odnést také něco tak hrozného jako je rakovina kůže.

Ale jen méně než třicet procent z těchto slunce se obávajících obyvatel Velké Británie se skrývá ve stínu, a jen necelých čtyřicet procent použije opalovací krém s vyšším ochranným faktorem.

Ženy se přitom ve výzkumné skupině projevily jako zodpovědnější část populace, muži naopak často riskují a před sluncem se chrání mnohem méně než ženy. Starší a mladší ročníky byly mnohem méně informované o nebezpečí vzniku rakoviny, zatímco střední ročníky se projevily jako nejzodpovědnější skupinou, v níž pro ochrannou kosmetiku s vysokým faktorem sáhlo nejvíce lidí.

Přesto pouze šest procent lidí z celkové populace se vyhýbá slunění v pravé poledne a jen pět procent se kolem poledne před paprsky slunce chrání také kloboukem, vhodným oblečením a slunečními brýlemi.

Příčinou všeho toho riskování a neuvážlivého jednání je fakt, že opálená snědá pleť je naprostou většinou lidí v západní Evropě přijímána jako atraktivní a zdravě vypadající. Lékaři přitom tvrdí: „Je to velký omyl, opálená pleť není zdravější. Ba naopak. Rychleji stárne, přičemž pigmentace je obranný mechanismus. Snědá pleť je možná atraktivní, ale rozhodně je to módní doplněk, jehož cena je příliš vysoká. Může stát i život.“ (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud