Sezóna dýní je opět tady a s nimi i populární dýňová polévka, která během sychravých podzimních dní krásně zahřeje. Z dýní se ale dá uvařit nejen polévka, ale i řada dalších chutných pokrmů. Který recept vyzkoušíte?
Dýňová svíčková
Suroviny: 6 porcí
400 g oloupané očištěné máslové dýně
200 g oloupaného celeru
75 g oloupané petržele
60 g oloupané mrkve
1 středně velká cibule
50 g špeku nebo slaniny
pořádná větvička tymiánu
6 šalvějových lístků
3 bobkové listy
2 lžičky cukru
2 lžičky dijonské hořčice
čerstvě mletý pepř
sůl
cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
100 ml šlehačky
citronová šťáva podle chuti
hovězí kulatá nebo loupaná plec
libovolné knedlíky k servírování
Postup:
Dýni oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Stejně tak i ostatní zeleninu. Maso osolte a nechte na pánvi zatáhnout ze všech stran, aby uvnitř zůstala všechna šťáva. Mezitím nakrájejte slaninu a špek. Maso dejte stranou a orestujte slaninu se špekem, po chvíli přidejte všechnu zeleninu, přidejte tymián, šalvěj a bobkový list. Osolte a přisypejte i cukr, aby zelenina mohla hezky zkaramelizovat. Přidejte lžičku hořčice, zalijte vývarem. Do hrnce či pánve vložte i maso a nechte dusit, dokud maso není měkké. Poté maso vyjměte, vytáhněte i všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte dohladka. Dosolte, doslaďte, dokyselte, popřípadě zřeďte vývarem a přidejte šlehačku.
Celý postup najdete na videu:
Pokračování 2 / 6
Dýňová bábovka
Suroviny: 12 porcí
150 g másla nebo Hery
špetka soli
4 ks vajec
1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
tuk
1 prášek do pečiva
300 g dýňové dužiny Hokkaido, nadrobno nakrájené
200 g cukru, může být i méně
cukr na posypání
100 g piniových semínek nebo opražených slunečnicových
Postup:
Nejprve si připravíme suroviny, vymažeme a vysypeme formu. Máslo rozehřejeme (do těsta vléváme chladné, ale ne zatuhlé) a dýňovou dužninu nakrájíme na jemné kousky nebo nastrouháme najemno. Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušleháme do hustého krému. Do něj zašleháme chladné máslo. Do vytvořené hmoty pomalu přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem (kypřicí prášek dáváme se zbytkem mouky téměř na konci přípravy těsta).
Na konec přimícháme připravenou dužninu a piniová semínka (či levnější slunečnicová). Těsto nalijeme do formy. Pečeme na 175 °C (v předehřáté troubě), 45 min až hodinu. Jestli je hotová, zjišťujeme tradičně špejlí, ale když ji budeme dělat chvilku déle, nevysuší se. Hotovou bábovku necháme chvilku vychladnout ve formě (tak 15 min) a pak vyklopíme. Zastudena pocukrujeme.
redakce
6. listopadu 2021
Pokračování 3 / 6
Dýňové Hokkaido burgery
Suroviny: na 4 porce
400 g dýně Hokkaido
5 stroužků česneku
trochu oleje
2 půlky sušených rajčat v oleji
pár lístků čerstvé bazalky
30 g strouhaného parmazánu
1 vejce
strouhanka
150 g zakysané smetany
sůl
rukola
housky na burgery
Postup:
Nejdříve je třeba Hokkaidó předpéct: na plech vyložte plátky dýně a stroužky česneku, vše zakápněte olejem a dejte péct do trouby na 200 °C dozlatova. Upečenou a zchladlou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši, česnek zatím dejte stranou. Do mísy k dýni přidejte nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, parmazán a vejce. Trošku osolte a dosypejte strouhankou, tak aby se daly vytvarovat karbanátky, které se nebudou lepit. Dýňové burgery pak nechte v lednici ztuhnout a na troše oleje je potom opečte z obou stran dozlatova. Na omáčku promíchejte zakysanou smetanu s vyloupanými upečenými stroužky česneku a trochou soli. Burgery vložte do rozkrojených a na řezu opečených housek, zakápněte je omáčkou a navrch přidejte rukolu.
Pokračování 4 / 6
Dýňový bulgur s balkánským sýrem
Suroviny:
150 g špaldového bulguru
1 malou dýni Hokkaido
balkánský sýr
hrst brusinek
hrst opražených slunečnicových semínek
olivový olej
sůl
Postup:
Bulgur uvařte podle návodu v mírně osolené vodě doměkka. Dýni vydlabejte a nakrájejte na menší kousky, které umístíte na plech vyložený pečicím papírem. Vše pokapejte olivovým olejem, posypejte hrubozrnnou mořskou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka. Upečenou dýni nakrájejte na kostičky, smíchejte s uvařeným bulgurem, brusinkami a balkánským sýrem. Ochuťte solí a před podáváním posypejte opraženými slunečnicovými semínky.
Pokračování 5 / 6
Dýňové palačinky
Suroviny: 2 porce
2 dl mléka
2 vejce
1 ks vanilkového cukru
100 g dýně – nastrouhané
špetka soli
140 g hladké mouky podle potřeby
olej na smažení
Postup:
Mléko, vejce, cukr, sůl, dýni a hladkou mouku podle potřeby dobře rozmícháme v hladké tekuté těsto, které naběračkou lijeme na rozpálenou pánev s malým množstvím oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení potíráme dýňovou, meruňkovou… marmeládou, smotáme nebo přeložíme a dozdobíme podle chuti šlehačkou, zakysanou smetanou, ovocem…
Markéta Žídková
24. září 2021
Pokračování 6 / 6
Dýňový koláč
Suroviny:
400 g dýně
2 ks jablek
1 lžička citronové kůry
1 lžička skořice
150 g hladké mouky
90 g másla
1 špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
mandle
Postup:
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi tří lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.
Irena Forejtová
8. září 2020