Dýně nasladko i naslano: Zkuste burger, koláč či palačinky, které si zamilujete!

21. 9. 2022
Sezóna dýní je opět tady a s nimi i populární dýňová polévka, která během sychravých podzimních dní krásně zahřeje. Z dýní se ale dá uvařit nejen polévka, ale i řada dalších chutných pokrmů. Který recept vyzkoušíte?

Dýňová svíčková

Suroviny: 6 porcí

400 g oloupané očištěné máslové dýně
200 g oloupaného celeru
75 g oloupané petržele
60 g oloupané mrkve
1 středně velká cibule
50 g špeku nebo slaniny
pořádná větvička tymiánu
6 šalvějových lístků
3 bobkové listy
2 lžičky cukru
2 lžičky dijonské hořčice
čerstvě mletý pepř
sůl
cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky)
100 ml šlehačky
citronová šťáva podle chuti
hovězí kulatá nebo loupaná plec
libovolné knedlíky k servírování

Postup:

Dýni oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Stejně tak i ostatní zeleninu. Maso osolte a nechte na pánvi zatáhnout ze všech stran, aby uvnitř zůstala všechna šťáva. Mezitím nakrájejte slaninu a špek. Maso dejte stranou a orestujte slaninu se špekem, po chvíli přidejte všechnu zeleninu, přidejte tymián, šalvěj a bobkový list. Osolte a přisypte i cukr, aby zelenina mohla hezky zkaramelizovat. Přidejte lžičku hořčice, zalijte vývarem. Do hrnce či pánve vložte i maso a nechte dusit, dokud maso není měkké. Poté maso vyjměte, vytáhněte i všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte dohladka. Dosolte, doslaďte, dokyselte, popřípadě zřeďte vývarem a přidejte šlehačku.

Celý postup najdete na videu:

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Milí Střelci, ani náhodou se nevyhýbejte pracovním úkolům, jinak by to šlo s vámi z kopce. Na vaše nedostatky mohou šéfa upozornit kolegové, kteří s vámi nejsou spokojení. Zaměřte se na…